σπήλαιο κρυστάλλων
BBC
Ίσως μία από τις πιο εντυπωσιακές σπηλιές βρίσκεται στην Ισπανία και περιέχει... κρυστάλλους

Σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο αργύρου στο Pulpí, στη νοτιοανατολική επαρχία Almería της Ισπανίας, βρίσκεται ένας θησαυρός που δεν είναι φτιαγμένος από κανένα πολύτιμο μέταλλο. Αντίθετα, αυτό που κρύβεται εδώ είναι το μεγαλύτερο γεώδιο του κόσμου - ένα φυσικό κρυσταλλικό φαινόμενο που έχει καταπλήξει τους επιστήμονες.

Όπως εξήγησε η Mila Carretero, γεωλόγος και συντονίστρια του Pulpí Geode, γεώδιο είναι μια κοιλότητα μέσα σε έναν βράχο που καλύπτεται από κρυστάλλους. Καθισμένη μπροστά σε ένα σκηνικό από υπερμεγέθεις κρυστάλλινες δομές, έσπασε έναν μικροσκοπικό βράχο με μικροσκοπικούς πολύτιμους λίθους στο εσωτερικό του, για να δείξει μια σύγκριση. «Είναι το ίδιο με αυτό που έχω πίσω μου, μόνο που αυτό είναι μια υπερμεγέθης εκδοχή», είπε γελώντας, ενώ έδειχνε πάνω από τον ώμο της.

Γεώδιο Pulpí

Το γεώδιο Pulpí έχει πλάτος οκτώ μέτρα, ύψος δύο μέτρα και βάθος δύο μέτρα. «Εξ ορισμού, αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι το Pulpí δεν πρέπει να συγχέεται με ένα άλλο κρυστάλλινο «θαύμα», το ορυχείο Naica στο Μεξικό, το οποίο έχει μεγαλύτερους κρυστάλλους (15 μέτρα μήκος σε σύγκριση με τα δύο μέτρα του Pulpí), αλλά το οποίο δεν είναι γεώδιο. 

«Όταν [οι πρώτοι ανθρακωρύχοι] ανατίναξαν αυτόν τον βράχο και βρήκαν ένα γεώδιο, πιθανώς αναστατώθηκαν γιατί δεν τους άρεσε να βρίσκουν αυτούς τους κρυστάλλους», δήλωσε η Carretero. «Σήμαινε επιπλέον δουλειά για να τους ξεφορτωθούν. Ζυγίζουν πολύ και δεν ήταν κερδοφόροι».

Το ορυχείο άνοιξε για το κοινό το 2019, αφού απομακρύνθηκαν κάποια μπάζα και ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας, όπως μια σκάλα έκτακτης ανάγκης 42 μέτρων. 

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής το γεώδιο και η ομάδα της Carretero παρακολουθεί προσεκτικά τη θερμοκρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και την υγρασία για να διασφαλίσει την προστασία των κρυστάλλων. «Περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα [από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση], η υγρασία είναι αυτή που μπορεί πραγματικά να βλάψει τους κρυστάλλους», είπε. «Επειδή αν ένα στρώμα [υγρασίας] καλύπτει τους κρυστάλλους, τείνουν να χάνουν τη διαφάνειά τους».

Οι κρύσταλλοι του Pulpí, ωστόσο, παραμένουν αξιοσημείωτα διαφανείς και οι επισκέπτες και οι επιστήμονες συνεχίζουν να εντυπωσιάζονται από το φυσικό φαινόμενο. «Δεν μπορούσα να εκφράσω με λόγια αυτό που ένιωσα όταν το είδα», δήλωσε η Carretero. «Είναι απερίγραπτο γιατί μας δίνει την αίσθηση του πόσο μικροί είμαστε. Κοιτάξτε τι μας έχει δώσει η φύση».

Πηγή: lifo.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατακρεούργησαν τους μαθητές στην Φυσική: "Πάνω από 4 ώρες θέλουν για να λυθούν τα θέματα"

Μπάχαλο και στην Ιστορία: Άνω κάτω με αυτά τα θέματα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εξετασεις
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Σήμερα Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοϊα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές
Το alfavita.gr θα μεταδώσει πρώτο και τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων  και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ θα...
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Σήμερα Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοϊα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές