κολοσσαίο
Ακόμα και οι αρχαίοι Ρωμαίοι παρακολουθούσαν θεάματα τρώγοντας συγκεκριμένα σνακς

Η παρακολούθηση αγώνων δεν αποτελεί κάτι άγνωστο στους σημερινούς ανθρώπους, εντούτοις αποτελούσε αγαπημένη διασκέδαση και των αρχαίων Ρωμαίων.

Κατά τρόπο προσφιλή σε εμάς, έτσι κι εκείνοι όταν πήγαιναν σε θεάματα, συνήθιζαν να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές, ως σνακς.

Τα αρχαία σνακς

Το θέαμα των άγριων ζώων που κατασπάρασσαν άτυχους δούλους στην αρένα φαίνεται πως δεν έκοβε την όρεξη στους δεκάδες χιλιάδες θεατές των αγώνων στο Κολοσσαίο.

Κομμάτια από σύκα και κουκούτσια από ελιές, κεράσια, ροδάκινα, σταφύλια και καρύδια είναι μερικά από τα ευρήματα ανασκαφής στους υπονόμους του αρχαίου αμφιθεάτρου, του δημοφιλέστερου αξιοθέατου της αρχαίας αλλά και της σημερινής Ρώμης.

Τα υπολείμματα των σνακ της εποχής ανοίγουν ένα παράθυρο «στην εμπειρία και τις συνήθειες όσων έρχονταν για τους πολυήμερους αγώνες» δήλωσε σύμφωνα με το BBC η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου Κολοσσαίου.

Η ανασκαφή

Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και εξέτασε 70 μέτρα υπονόμων και αγωγών ομβρίων υδάτων κάτω από το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ.

Τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που χρησιμοποίησαν οι αρχαιολόγοι επέτρεψαν τη χαρτογράφηση της περίπλοκης υδραυλικής εγκατάστασης.

Εκτός από υπολείμματα τροφίμων, ανέσυραν επίσης οστά από αρκούδες, λιοντάρια και σκύλους, ζώα που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε αγώνες μέχρι θανάτου με μονομάχους.

Στο φως ήρθαν επίσης 50 μπρούτζινα νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στα τέλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από το 250 έως το 450 μ.Χ, καθώς και ένα ασημένιο αναμνηστικό νόμισμα του 170-170 μ.Χ για την πρώτη δεκαετία του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου στην εξουσία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας

Κλειστά σχολεία σήμερα 12/1:  Η νέα λίστα

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

synedriasi-1.jpg
Διασχολική ημερίδα στο ΠΑΔΑ: Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο
Η ημερίδα με τίτλο «Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Προκλήσεις και Προοπτικές» θα διεξαχθεί στις 24 Ιανουαρίου
Διασχολική ημερίδα στο ΠΑΔΑ: Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο
6b8852f9-peripoliko-astynomia.jpg
Πυροβολισμοί σε ψητοπωλείο στον Άγιο Δημήτριο: Τραυματίστηκαν πατέρας και γιος
Ένοπλη επίθεση σε ψητοπωλείο στον Άγιο Δημήτριο: Τραυματίες πατέρας και γιος – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες
Πυροβολισμοί σε ψητοπωλείο στον Άγιο Δημήτριο: Τραυματίστηκαν πατέρας και γιος
Σοφία Ζαχαράκη
Εθνικός διάλογος: Έρχεται το Εθνικό Απολυτήριο και το «τέλος» των Πανελλαδικών όπως τις ξέραμε
Εθνικός διάλογος 9 μηνών με σφραγίδα Ζαχαράκη – Πώς θα κλειδώνει η είσοδος στα ΑΕΙ από την Α' Λυκείου, ο ρόλος της Τράπεζας Θεμάτων και το νέο...
Εθνικός διάλογος: Έρχεται το Εθνικό Απολυτήριο και το «τέλος» των Πανελλαδικών όπως τις ξέραμε