κολοσσαίο
Ακόμα και οι αρχαίοι Ρωμαίοι παρακολουθούσαν θεάματα τρώγοντας συγκεκριμένα σνακς

Η παρακολούθηση αγώνων δεν αποτελεί κάτι άγνωστο στους σημερινούς ανθρώπους, εντούτοις αποτελούσε αγαπημένη διασκέδαση και των αρχαίων Ρωμαίων.

Κατά τρόπο προσφιλή σε εμάς, έτσι κι εκείνοι όταν πήγαιναν σε θεάματα, συνήθιζαν να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές, ως σνακς.

Τα αρχαία σνακς

Το θέαμα των άγριων ζώων που κατασπάρασσαν άτυχους δούλους στην αρένα φαίνεται πως δεν έκοβε την όρεξη στους δεκάδες χιλιάδες θεατές των αγώνων στο Κολοσσαίο.

Κομμάτια από σύκα και κουκούτσια από ελιές, κεράσια, ροδάκινα, σταφύλια και καρύδια είναι μερικά από τα ευρήματα ανασκαφής στους υπονόμους του αρχαίου αμφιθεάτρου, του δημοφιλέστερου αξιοθέατου της αρχαίας αλλά και της σημερινής Ρώμης.

Τα υπολείμματα των σνακ της εποχής ανοίγουν ένα παράθυρο «στην εμπειρία και τις συνήθειες όσων έρχονταν για τους πολυήμερους αγώνες» δήλωσε σύμφωνα με το BBC η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου Κολοσσαίου.

Η ανασκαφή

Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και εξέτασε 70 μέτρα υπονόμων και αγωγών ομβρίων υδάτων κάτω από το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ.

Τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που χρησιμοποίησαν οι αρχαιολόγοι επέτρεψαν τη χαρτογράφηση της περίπλοκης υδραυλικής εγκατάστασης.

Εκτός από υπολείμματα τροφίμων, ανέσυραν επίσης οστά από αρκούδες, λιοντάρια και σκύλους, ζώα που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε αγώνες μέχρι θανάτου με μονομάχους.

Στο φως ήρθαν επίσης 50 μπρούτζινα νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στα τέλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από το 250 έως το 450 μ.Χ, καθώς και ένα ασημένιο αναμνηστικό νόμισμα του 170-170 μ.Χ για την πρώτη δεκαετία του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου στην εξουσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα