ιράκ αρχαιολογία
Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες των Νεάντερταλ

Πολλές είναι οι εικασίες γύρω από τις διατροφικές συνήθειες των Νεάντερταλ, ενώ μία νέα ανακάλυψη απανθρακωμένων απομειναριών του αρχαιότερου μαγειρεμένου γεύματος φέρνουν νέες υποθέσεις στο προσκήνιο.

Μερικά συμπεράσματα

Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν πως τρέφονταν με ωμό κρέας, ψάρια και φρούτα, αλλά η ανακάλυψη στο συγκρότημα σπηλαίων στο βόρειο Ιράκ έρχεται να ταράξει λίγο τα νερά.

Τα καμένα υπολείμματα τροφής ανακτήθηκαν στην περιοχή του σπηλαίου Shanidar, μια κατοικία των Νεάντερταλ 500 μίλια βόρεια της Βαγδάτης στα όρη Zagros. Θεωρούνται ηλικίας περίπου 70.000 ετών και ανακαλύφθηκαν σε μία από τις πολλές αρχαίες εστίες των σπηλαίων.

Ομάδα αρχαιολόγων είχε χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να αναλύσει και τα ευρήματα που ανακτήθηκαν από το σπήλαιο Φράγχθι στη νότια Ελλάδα, το οποίο κατοικήθηκε από τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Εάν συνυπολογιστούν τα ευρήματα, υποδηλώνουν πως ότι οι παλαιολιθικές δίαιτες ήταν ποικίλες και η προϊστορική μαγειρική πολύπλοκη, περιλαμβάνοντας πολλά στάδια προετοιμασίας της τροφής.

Η διατροφική κουλτούρα

«Τα ευρήματά μας αποτελούν την πρώτη πραγματική ένδειξη σύνθετης μαγειρικής - και συνεπώς διατροφικής κουλτούρας - μεταξύ των Νεάντερταλ» δήλωσε ο Chris Hunt, καθηγητής πολιτισμικής παλαιοοικολογίας στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ο οποίος συντόνισε την ανασκαφή.

Ο Hunt και οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να φτιάξουν μία από τις συνταγές, χρησιμοποιώντας σπόρους που συλλέχθηκαν από κοντινές σπηλιές. «Έφτιαχναν ένα είδος τηγανίτας-φλατ-ψωμιού που ήταν πραγματικά πολύ εύγευστο» δήλωσε.

«Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στοιχεία για το μούλιασμα και το σπάσιμο σπόρων οσπρίων, τόσο από τους Νεάντερταλ όσο και από τους Homo sapiens και στις δύο τοποθεσίες και κατά τη διάρκεια και των δύο φάσεων στο σπήλαιο Shanidar», δήλωσε η Δρ. Ceren Kabukcu, αρχαιοβοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, επικεφαλής της μελέτης.

«Βρίσκουμε επίσης ενδείξεις για "μείγματα" σπόρων που περιλαμβάνονταν σε τρόφιμα και υποστηρίζουμε ότι υπήρχαν κάποιες μοναδικές προτιμήσεις για συγκεκριμένες φυτικές γεύσεις» συμπλήρωσε.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Antiquity, έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις για κατανάλωση φυτών από τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ, εκτός από το κρέας. Οι άγριοι ξηροί καρποί και τα χόρτα συνδυάζονταν συχνά με όσπρια, όπως οι φακές, και άγρια μουστάρδα.

«Επειδή οι Νεάντερταλ δεν είχαν γλάστρες, υποθέτουμε ότι μούλιαζαν τους σπόρους τους σε δέρμα ζώων» επεσήμανε ο Hunt. 

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους σύγχρονους σεφ, οι Νεάντερταλ δεν φαίνεται να αποφλοίωναν τους σπόρους για να φύγει η πικρίλα. Αν υποθέσουμε ότι έσπαγαν τους σπόρους χρησιμοποιώντας πέτρες, το τελικό προϊόν μπορεί να ήταν κάπως κοκκώδες.

Πηγή: Guardian

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα