ειδική αγωγή σεμινάριο
Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας και αποτελεί μία υπενθύμιση της σημασίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης!

Σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, είναι η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους γυναικολογικούς καρκίνους, που περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι από τους πιο συχνούς που επηρεάζουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτούς τους καρκίνους παραμένει ανησυχητικά χαμηλή, όπως αναφέρει o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών - ΚΕΦΙ Αθηνών.

Δεν αμελούμε το σώμα μας!

«Σήμερα είναι η ημέρα που χρωματίζουμε την Ελλάδα μωβ, το χρώμα των γυναικολογικών καρκίνων. Είναι η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με τον γυναικολόγο τους. Να ρωτήσουν, να ενημερωθούν, να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται. Η ημέρα που θέλουμε να σπάσει η σιωπή και να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που φέρνει ένας γυναικολογικός καρκίνος», σημειώνει το ΚΕΦΙ.

Στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας, χιλιάδες ασθενείς από 25 και πλέον χώρες θα συναντηθούν με πάνω από 60 οργανισμούς υγείας, ομάδες εξειδικευμένων παρόχων υγείας και ειδικών για να υποστηρίξουν έναν στόχο: Την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πέντε γυναικολογικούς καρκίνους.

Το 2022, στο επίκεντρο είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου και το κύριο θέμα είναι η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η σωματική δραστηριότητα, ως βασικές στρατηγικές πρόληψης κατά του καρκίνου του ενδομητρίου.

«Η συχνότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται. Ο τρόπος ζωής και η γενετική μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου», τονίζει το ΚΕΦΙ.

Τακτικός έλεγχος, εξετάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020. Από αυτούς, περίπου το 44% ήταν καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, το 29% του ενδομητρίου, το 23% των ωοθηκών και λιγότερο από το 5% άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι, όπως καρκίνοι του αιδοίου και του κόλπου. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε περισσότερο από το 20% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως. Το 2020, 420.000 γυναίκες σε όλον τον κόσμο πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους.

Ο τακτικός έλεγχος και οι εξετάσεις, μαζί με τις επιλογές του τρόπου ζωής, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και στην προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης σε ένα στάδιο όπου η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική ή και η πλήρης ίαση να είναι δυνατή, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

«GOforAction» «Βάλε τη δράση στη ζωή σου» «Βάλε ένα καλάθι για την Γυναίκα της ζωής σου»

Στο πλαίσιο της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» ΚΕΦΙ συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και καλούν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «GOforAction» «Βάλε τη δράση στη ζωή σου». Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους.

Το τρίτο ραντεβού με τον αγώνα μπάσκετ, όπου γνωστοί αθλητές όλων των αθλημάτων ενώνουν τις δυνάμεις τους με μέλη οικογενειών ασθενών, γιατρών, και άλλων φίλων για να «Βάλουν ένα καλάθι για τη Γυναίκα της ζωής τους», δίνεται την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 10:00, στο κλειστό Γήπεδο του Πανελληνίου, Ευελπίδων 2, στο Πεδίο του Άρεως.

Όπως αναφέρει και η υπεύθυνη ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» ΚΕΦΙ, Μαρία Παπαγεωργίου, «φέτος, το μότο είναι "#GOforAction", δηλαδή "Βάλε τη δράση στη ζωή σου" και ζητάμε από τις γυναίκες να εισαγάγουν τη δράση, την κίνηση, την άθληση στη ζωή τους που έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στη διαχείριση της νόσου».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO), Nicole Concin, δηλώνει: «Ο στόχος της πρόκλησής μας "GOforAction" είναι απλός: Να εμπνεύσουμε και να παρακινήσουμε γυναίκες σε όλον τον κόσμο να βελτιώσουν την υγεία τους ενσωματώνοντας την τακτική σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους».

Το ENGAGE είναι η φωνή των ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο στην Ευρώπη. Με περισσότερες από 70 ομάδες σε 25 χώρες, το ENGAGE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπεράσπισης και υποστήριξης ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Σχετικά με τις εκλογές αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια
Το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει την πρόθεσή του, για ακόμα μια φορά, να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών των Υ.Σ. με ηλεκτρονικές κάλπες
Σχετικά με τις εκλογές αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια
Προσωπικός βοηθός: Άνοιξε η πλατφόρμα- Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση
Η αποζημίωση του Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε έξι ευρώ μεικτά ανά ώρα παροχής προσωπικής βοήθειας. Στην περίπτωση παροχής προσωπικής βοήθειας σε...
Προσωπικός βοηθός: Άνοιξε η πλατφόρμα- Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση