Thumbnail
Ρομποτικά γάντια και ρούχα με στόχο την εκπαίδευση ατόμων με κινητικά προβλήματα αναπτύσσουν ερευνητές

Ρομποτικά γάντια αλλά και ρομποτικά ρούχα, τα οποία, με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, στοχεύουν να εκπαιδεύουν άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, αναπτύσσουν ερευνητικές ομάδες, που θα συναντηθούν στο ThessRoboGlove Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Νευροεπιστημών, (15-17 Σεπτεμβρίου). Πρόκειται για καινοτόμες πρωτοποριακές συσκευές, ελάχιστες από τις οποίες είναι εμπορικά διαθέσιμες.

Το Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (Society of Applied Neuroscience-SAN) και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης, φορώντας το ρομποτικό γάντι θα μπορεί ένα άτομο που έχει δυσκολία κινήσεων, δυσκολία λεπτών κινήσεων κ.ά. να εκπαιδευτεί με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας.

«Μιλάμε για ένα ιατρικό πρόβλημα που έρχεται η τεχνολογία να το βελτιώσει και να του δώσει μια λύση. Οπότε, στο πλαίσιο του ThessRoboGlove Forum θα γίνει μία επίδειξη και πρακτική δοκιμή και άσκηση των συμμετεχόντων στο πώς θα χρησιμοποιηθεί, πώς θα το προγραμματίσει καλύτερα, πώς θα το αξιοποιήσει, πού να το εφαρμόσει κάποιος κλπ» προσθέτει ο κ. Μπαμίδης.

«Το ThessRoboGlove Forum είναι μία συνάντηση των ερευνητικών ομάδων, οι οποίες αναπτύσσουν ρομποτικά γάντια ή ρομποτικά ρούχα για το πάνω μέρος του κορμού για διάφορες παθήσεις και διάφορες κλινικές καταστάσεις. Ο σκοπός είναι να μπορέσουμε να συγκρίνουμε την ερευνητική εμπειρία, να συνδυάσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των διαφορετικών ομάδων και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις που έχει η ανάπτυξη αυτών των συγκεκριμένων ρομποτικών. Γενικά σαν συσκευές είναι πρωτοπόρες, είναι καινοτόμες. Δεν υπάρχουν πολλές του είδους διεθνώς στη βιβλιογραφία. Ελάχιστες έχουν εμπορική εκμετάλλευση και πολλές φορές ερευνητικές ομάδες κάνουν παράλληλες διαδικασίες ανάπτυξης και προσπαθούν να λύσουν τα ίδια προβλήματα. Οπότε, αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να φέρει κοντά τις ερευνητικές ομάδες, οι οποίες κάνουν τέτοιου είδους πρότζεκτς -αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ελλάδα- έτσι ώστε να συν-προωθήσουν την ανάπτυξη αυτών των συσκευών. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ερευνητικές ομάδες που αναπτύσσουν ρομποτικά γάντια, οι οποίες συμμετέχουν στο ThessRoboGlove Forum και προσπαθούμε να βρεθούμε σε επικοινωνία και με τις υπόλοιπες» σημειώνει, μιλώντας, ο νευροχειρουργός, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη νευρική αποκατάσταση, Αλκίνοος Αθανασίου, ο οποίος είναι εκ των συνδιοργανωτών του ThessRoboGlove Forum.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νευροπιστημών θα ανακοινωθούν οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο της Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης και των καινοτόμων εφαρμογών. Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τη νευρομηχανική και τις εφαρμογές της, τη νευροπλαστικότητα και τις τεχνικές προσομοίωσης για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, τη νευροαπεικόνιση, τις νευρολογικές διαταραχές αλλά και τις προκλήσεις της νευροεπιστήμης σήμερα.

Στην ατζέντα του προγράμματος περιλαμβάνονται, επίσης, συμπόσια και ερευνητικά εργαστήρια γύρω από τη Βιοπληροφορική και την Νευροπληροφορική, γύρω από τη διαστημική ιατρική και γύρω από τη σημασία της θεραπείας με νευροβιοανάδραση στην κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΙΔΥΜΕΣ
Δίδυμες αδελφές που κατηγορήθηκαν για αντιγραφή στην Ιατρική, παίρνουν τεράστια αποζημίωση
Πώς δύο δίδυμες φοιτήτριες ιατρικής κατάφεραν να κερδίσουν τεράστια αποζημίωση από τη σχολή τους
Δίδυμες αδελφές που κατηγορήθηκαν για αντιγραφή στην Ιατρική, παίρνουν τεράστια αποζημίωση
τεχνολογία
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν κάτοχοι προηγμένης τεχνολογικής γνώσης
Το επιστημονικό περιεχόμενο των Ομηρικών επών καταγράφεται από τον Κ. Ζέγγελη - Η προηγμένη τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από τα Ομηρικά έπη
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν κάτοχοι προηγμένης τεχνολογικής γνώσης
ελενα ΙΣΠΑΝΙΑ
Βίντεο με συγκλονιστικό αποχαιρετισμό της Έλενας λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο
«Ό,τι κι αν συμβεί, ξέρω ότι η ζωή μου δεν ήταν μάταιη, γιατί πάλεψα και πέτυχα αυτό που ήθελα, να ευαισθητοποιήσω την κοινή γνώμη για την ασθένεια».
Βίντεο με συγκλονιστικό αποχαιρετισμό της Έλενας λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο