pompiia
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Διαβάστηκε» το πρώτο γονιδίωμα ανθρώπου που πέθανε στην Πομπηία από την έκρηξη του Βεζούβιου

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν (αλληλουχίσουν) το πρώτο πλήρες γονιδίωμα ανθρώπου, ο οποίος είχε πεθάνει στην Πομπηία της Ιταλίας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Προηγουμένως είχαν «διαβαστεί» μόνο μικρά τμήματα μιτοχονδριακού DNA από ανθρώπους και ζώα της κατεστραμμένης Πομπηίας.

Οι ερευνητές από την Ιταλία, τη Δανία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τους Γκαμπριέλε Σκοράνο και Σερένα Βίβα των πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και του Σαλέντο (Λέτσε), αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν τους σκελετούς δύο ατόμων (ενός άνδρα 35-40 ετών και μίας γυναίκας άνω των 50 ετών) που είχαν ανακαλυφθεί στον Οίκο του Τεχνίτη στην Πομπηία και από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα DNA. Τελικά κατέστη δυνατό να γίνει ανάγνωση του πλήρους γονιδιώματος μόνο του άνδρα.

Η σύγκριση με DNA από 1.030 άλλους αρχαίους σκελετούς και 471 σύγχρονους Δυτικοευρωπαίους δείχνει ότι το DNA του άτυχου άνδρα της Πομπηίας είχε μεγαλύτερες ομοιότητες με εκείνο των σύγχρονων κατοίκων της κεντρικής Ιταλίας και όσων ζούσαν στην Ιταλία κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. Επίσης, το γενετικό υλικό του έχει γονίδια που συνήθως βρίσκονται στη Σαρδηνία. Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε προσβληθεί από ένα βακτήριο που προκαλεί φυματίωση.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα κατορθώσουν να «διαβάσουν» το πλήρες γονιδίωμα και άλλων σκελετών της Πομπηίας, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στη γενετική ιστορία και στις ζωές του πληθυσμού της.
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολάκης
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Επιστολή στον Σωκράτη Φάμελλο με αιχμές για δημοκρατική λειτουργία και αίτημα άμεσης σύγκλησης των οργάνων
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Με αφορμή την τραγωδία με τις δύο 17χρονες, καθηγητής απευθύνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα στους μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Με απόφαση του δήμου, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα μπορέσουν να παραστούν στην κηδεία της άτυχης μαθήτριας
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Άνδρας περπατάει με βαλίτσα στο χέρι σε νησί
Κυκλάδες: «Ανάσα» για τους εκπαιδευτικούς με επιδόματα στέγασης και σίτισης στα νησιά
Δήμοι των Κυκλάδων προχωρούν σε μέτρα στήριξης εκπαιδευτικών, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις για μόνιμες λύσεις απέναντι στο υψηλό κόστος διαβίωσης
Κυκλάδες: «Ανάσα» για τους εκπαιδευτικούς με επιδόματα στέγασης και σίτισης στα νησιά