covid-maska
Menelaos Myrillas / SOOC
Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά και τα δύο φύλα, νέους και ηλικιωμένους, καπνιστές και μη, διαβητικούς και μη, παχύσαρκους και μη

Αρκετό χρόνο μετά την ανάρρωσή τους από τον κορονοϊό, ακόμη και ύστερα από ένα έτος, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για νέα καρδιολογικά προβλήματα και μάλιστα σοβαρά.

Αυτό αναφέρει μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα – η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα – τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine». 

Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία για την εμφάνιση νέων καρδιολογικών προβλημάτων σε 153.760 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό, 5,6 εκατομμύρια που δεν είχαν μολυνθεί και άλλα 5,9 εκατομμύρια προ πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι ένα έτος μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης Covid-19 οι αναρρώσαντες είχαν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα, 69% για καρδιακή αρρυθμία, 52% για εγκεφαλικό, 72% για καρδιακή ανεπάρκεια και σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο για δυνητικά θανατηφόρο θρόμβο αίματος στους πνεύμονες, σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί και αρρωστήσει από κορονοϊό.

Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά και τα δύο φύλα, νέους και ηλικιωμένους, καπνιστές και μη, διαβητικούς και μη, παχύσαρκους και μη. Επίσης, όσους είχαν περάσει ακόμη και σχετικά ήπια Covid-19, χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία, αν και η πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων αργότερα είναι μεγαλύτερη για όσους είχαν πιο βαριά Covid-19.

Οι πιθανές αιτίες

Ακριβώς με ποιον μηχανισμό ο κορονοϊός προκαλεί βλάβη σε βάθος χρόνου στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία παραμένει επίμαχο και υπό συζήτηση θέμα μεταξύ των επιστημόνων. Μία πιθανή αιτία είναι η πρόκληση φλεγμονής στα επιθηλιακά κύτταρα στο εσωτερικό του καρδιαγγειακού συστήματος, μία άλλη είναι η απευθείας επίθεση του ιού στο μυοκάρδιο και μία τρίτη η αύξηση των επιπέδων των κυτταροκινών.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι νόσησαν

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι που πέρασαν Covid-19 μπορεί τα επόμενα χρόνια να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Τόνισαν ότι όσοι αρρώστησαν από κορονοϊό στο παρελθόν θα πρέπει να προσέχουν την υγεία τους και να συμβουλευθούν γιατρό αν νιώσουν συμπτώματα όπως πόνο ή πίεση στο στήθος, ταχυπαλμία (που δεν προϋπήρχε), πρήξιμο στα πόδια κ.ά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΘ
ΑΠΘ: Το ερευνητικό πρόγραμμα DATIS παρουσιάζει τα αποτελέσματά του σε διήμερο Συνέδριο
Το ερευνητικό πρόγραμμα DATIS παρουσιάζει τα αποτελέσματά του σε διήμερο Συνέδριο
ΑΠΘ: Το ερευνητικό πρόγραμμα DATIS παρουσιάζει τα αποτελέσματά του σε διήμερο Συνέδριο
Οδηγός φυσικής προσβασιμότητας
Σχολεία και αναπηρία: Οδηγός φυσικής προσβασιμότητας 2025
Ο οδηγός αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στα σχολεία
Σχολεία και αναπηρία: Οδηγός φυσικής προσβασιμότητας 2025
Αγρότες με τρακτέρ
Δημοσκόπηση Interview: 8 στους 10 λένε ότι είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των αγροτών
Interview: Σχεδόν 8 στους δέκα αποκαλούν δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες των αγροτών – Η πλειοψηφία συμφωνεί και με τα μπλόκα
Δημοσκόπηση Interview: 8 στους 10 λένε ότι είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των αγροτών