Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ότι η Covid-19 θα εξελιχθεί κάποια στιγμή σε ενδημική μορφή δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον επικίνδυνη, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Το γεγονός και μόνο ότι η πανδημία της Covid-19 θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο δρ Μάικλ Ράιαν κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.

Η εμφάνιση της Όμικρον, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές της Covid-19, αλλά φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για το πέρασμα της πανδημίας - που κηρύχθηκε ως τέτοια στις αρχές του 2020 - σε μια ενδημική μορφή. Μια συζήτηση που γενικά υπονοεί ότι θα είναι λιγότερο επικίνδυνη.

«Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος», προειδοποίησε ο Ράιαν. «Ενδέχεται να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό. Οι ιοί που προκαλούν πανδημίες τείνουν να γίνονται μέρος του οικοσυστήματος».

«Αυτό που μπορούμε να τελειώσουμε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (σ.σ. το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ)», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να επιτύχουμε το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό επίπτωσης με μέγιστο αριθμό εμβολιασμών, ώστε κανείς να μην αποτραπούν θάνατοι».

«Αυτό θα είναι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα είναι το τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε ο Ράιαν.

Ο ίδιος έθεσε επίσης το ενδεχόμενο ότι στο μέλλον τρεις ή τέσσερις εμβολιασμοί να θεωρούνται ο κανονικός αριθμός δόσεων για να ξεφύγουν οι πιο σοβαρές μορφές της Covid.

Με εξαίρεση το εμβόλιο της Johnson και Johnson, όλα τα εμβόλια είναι διδοσικά, αλλά η τρίτη αναμνηστική δόση ή «ενισχυτική» δόση συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθώς η Όμικρον έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο.

«Δεν θα ονομάζουμε πλέον (αυτούς τους εμβολιασμούς) ενισχυτικούς. Απλώς θα θεωρήσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δόσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί αυτή η ανθεκτική και ισχυρή ανοσία που σας προστατεύει από νοσηλεία και θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα», επεσήμανε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πατελης
Κένυα: Έκκληση για την απελευθέρωση του Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Πατέλη
Αντιδράσεις για τη σύλληψη 13 μελών της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας στο Ναϊρόμπι – Καταγγελίες για καταστολή διαδηλώσεων και περιορισμό...
Κένυα: Έκκληση για την απελευθέρωση του Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Πατέλη