Το εμβόλιο της Moderna παρέχει περισσότερη προστασία στους νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
Τα ποσοστά θανάτων από Covid-19 είναι μεγαλύτερα στους ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζονται αιμοκάθαρση, γι' αυτό ο εμβολιασμός τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα

Οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση έχουν ανεπαρκή και καθυστερημένη ανοσιακή απόκριση, τόσο σε επίπεδο αντισωμάτων όσο και κυτταρικής ανοσίας μετά από τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα βελγική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη σημασία μίας ενισχυτικής δόσης σε αυτούς τους ασθενείς.

Τα ποσοστά θανάτων από Covid-19 είναι μεγαλύτερα στους ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζονται αιμοκάθαρση, γι' αυτό ο εμβολιασμός τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως δείχνει και η νέα πολυκεντρική έρευνα, αυτοί οι ασθενείς συνήθως δεν ανταποκρίνονται στον επιθυμητό βαθμό στον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JASN της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, μελέτησαν 543 ασθενείς σε αιμοκάθαρση και 75 χωρίς νεφρική δυσλειτουργία, οι οποίοι είχαν όλοι εμβολιαστεί είτε με Pfizer/BioNTech είτε με Moderna (δύο δόσεις).

Διαπιστώθηκε ότι, συγκριτικά, η ανοσιακή απόκριση των νεφροπαθών ήταν σημαντικά ισχυρότερη στο εμβόλιο της Moderna από ό,τι σε εκείνο των Pfizer/BioNTech, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης mRNA δόσης που υπάρχει στο πρώτο σε σχέση με το δεύτερο. Οι εμβολιασμένοι με Moderna, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν το απαιτούμενο επίπεδο αντισωμάτων που θα αποτρέψει μία λοίμωξη Covid-19.

«Αυτές οι διαφορές στην ανοσιακή απόκριση μπορεί να μεταφραστούν σε διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ευπαθείς πληθυσμούς μακροπρόθεσμα, όταν η προστατευτική ανοσία φθίνει, καθώς και στη μάχη κατά της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε η επικεφαλής Βελγίδα ερευνήτρια δρ Αν Ντε Βριζ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από κορονοϊό, δεν έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, είχαν υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων και έκαναν αιμοκάθαρση για λιγότερο χρόνο, είχαν καλύτερη ανοσιακή απόκριση, με περισσότερα αντισώματα και καλύτερη κυτταρική ανοσία.

«Πιστεύουμε ότι ένα εμβόλιο υψηλής δόσης μπορεί να συνιστά βάσιμη στρατηγική για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 στους ασθενείς σε αιμοδιάλυση. Οι πιο ευάλωτοι ασθενείς -εκείνοι που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, έχουν χαμηλό ορό λευκωματίνης, χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων, δεν έχουν ανταποκριθεί στα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β ή κάνουν για καιρό αιμοδιάλυση- είναι καλοί υποψήφιοι για μία τρίτη δόση εμβολίου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://jasn.asnjournals.org/content/early/2021/11/23/ASN.2021070908

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σταμ
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες
Ποινή σε φαντάρο που στήριξε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών - Καταγγελία της ΚΝΕ για αυταρχισμό
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης
Πρόεδρος της ομάδας εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χαίρομαι γιατί επικεφαλής της είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, τον οποίο ευχαριστώ για...
Πρόεδρος της ομάδας εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινά ο Εθνικός Διάλογος για το Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο
9 μήνες διαλόγου χωρίς αιφνιδιασμό στην Παιδεία - Τι ανακοινώνεται σήμερα
Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινά ο Εθνικός Διάλογος για το Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο