Διεθνής μελέτη: Ένα στα 10 άτομα έχει συχνά πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού
Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών

Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού -δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους- νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά όταν τρώει φαγητό (περισσότερες από τις μισές φορές), σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν (Βέλγιο) και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), η οποία βασίστηκε σε διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021).

Όσοι νιώθουν συχνά κοιλιακούς πόνους σχετικούς με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά τους, αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά).

Ακόμη, έχουν συχνότερα περισσότερο ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, δύσπνοια κ.ά. Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγείο ΚΙΝΑ
Έντονες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις πέντε νηπιαγωγείων στο Χαλάνδρι
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη υπουργείου και Δημοτικής Αρχής, μείωσε τα λειτουργικά νηπιαγωγεία από πέντε σε δύο,...
Έντονες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις πέντε νηπιαγωγείων στο Χαλάνδρι
Χαλκιδική: Φαρσέρ βύθισε άγαλμα
Χαλκιδική: Το «βυθισμένο άγαλμα–φάρσα» που άναψε συζητήσεις για την αρχαιολογία του μέλλοντος (Video)
Χαλκιδική: Φαρσέρ βύθισε άγαλμα για να τρολάρει τους αρχαιολόγους του μέλλοντος
Χαλκιδική: Το «βυθισμένο άγαλμα–φάρσα» που άναψε συζητήσεις για την αρχαιολογία του μέλλοντος (Video)
Πανεπιστήμιο αθηνών εκπα
Αξιολόγηση ΑΕΙ: Η ΕΘΑΑΕ προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες
Σύμφωνα με την πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ, στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας και η διεθνής διάσταση των προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων
Αξιολόγηση ΑΕΙ: Η ΕΘΑΑΕ προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες