ema
Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει την αξιολόγηση ενός χαπιού της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Merck κατά της Covid-19

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες την αξιολόγηση ενός χαπιού της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Merck κατά της Covid-19, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επόμενη αίτηση για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Merck ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή, το φάρμακό της, με την ονομασία molnupiravir, μείωσε στο μισό τους κινδύνους να νοσηλευτούν και να πεθάνουν ασθενείς με Covid-19, κάτι που θα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα στον αγώνα κατά της πανδημίας.

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε μια συνεχή αξιολόγηση αυτού του σκευάσματος μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμβολιασμού του EΜΑ, Mάρκο Καβαλέρι.

Ο EMA γνωρίζει τα «πρώτα αποτελέσματα που κοινοποίησε η εταιρεία» Merck σχετικά με αυτό το νέο φάρμακο, πρόσθεσε ο Καβαλέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτό το αμερικανικό εργαστήριο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να υποβάλει σύντομα αίτηση στις ΗΠΑ για άδεια κυκλοφορίας του χαπιού.

Η κλινική δοκιμή της Merck και του συνεργάτη της Ridgeback Biotherapeutics πραγματοποιήθηκε σε 775 άτομα που είχαν ήπιας έως μέτριας μορφής νόσηση με την Covid-19 με τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα κινδύνου. Έλαβαν θεραπεία εντός πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Το ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ήταν 7,3%, έναντι 14,1% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Δεν καταγράφηκαν θάνατοι σε άτομα που έλαβαν το molnupiravir, σε σύγκριση με οκτώ στη δεύτερη ομάδα.

Η διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης επιτρέπει στον EMA να επανεξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας εμβολίων καθώς αυτά διατίθενται, ακόμη και πριν υποβληθεί επίσημο αίτημα για έγκριση.

Σκοπός του είναι να επιταχύνει την αξιολόγηση μιας αίτησης για άδεια κυκλοφορίας. Για την έγκριση μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Παραμένει ο στόχος των 10.000 – Τι δείχνει ο Προϋπολογισμός
Υπόσχεση ή «κλειδωμένη» απόφαση ο διορισμός 10.000 εκπαιδευτικών το φετινό καλοκαίρι ;
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Παραμένει ο στόχος των 10.000 – Τι δείχνει ο Προϋπολογισμός
εκπαιδευτικοι
Η «αποικία των πλατφορμών» στο ελληνικό σχολείο: Οι εκπαιδευτικοί πνίγονται μέσα σε μια «ψηφιακή καταιγίδα» από πίνακες, πλατφόρμες και προθεσμίες
Οι λεγόμενες «ψηφιακές διευκολύνσεις» παρουσιάστηκαν ως μέσα εκσυγχρονισμού του σχολείου. Στην πράξη όμως, για πολλούς εκπαιδευτικούς, μεταφράστηκαν...
Η «αποικία των πλατφορμών» στο ελληνικό σχολείο: Οι εκπαιδευτικοί πνίγονται μέσα σε μια «ψηφιακή καταιγίδα» από πίνακες, πλατφόρμες και προθεσμίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Η «δεύτερη βάρδια» των εκπαιδευτικών: Η αθέατη εργασία που αρχίζει όταν τελειώνει το σχολείο
Για τον εκπαιδευτικό, η εργασία δεν τελειώνει όταν κλείνει η πόρτα της τάξης. Τότε, στην πραγματικότητα, αρχίζει η «δεύτερη βάρδια». Μια βάρδια...
Η «δεύτερη βάρδια» των εκπαιδευτικών: Η αθέατη εργασία που αρχίζει όταν τελειώνει το σχολείο
γη
Η επιστήμη «βγαίνει» στην αυλή: Πάνω από 530 σχολεία αναβιώνουν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη
Από την Αρχαία Αλεξάνδρεια στη σύγχρονη σχολική τάξη - Πώς θα γίνει η μέτρηση
Η επιστήμη «βγαίνει» στην αυλή: Πάνω από 530 σχολεία αναβιώνουν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη