Thumbnail
Για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διεθνής μελέτη με ελληνική συμμετοχή από το ΕΚΠΑ

Οι έγκυες που προσβάλλονται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και διασωλήνωση, σε σύγκριση με γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας που δεν είναι έγκυες, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, στην οποία συμμετείχε το ΕΚΠΑ. 
 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με αλγόριθμο πρόβλεψης εγκύων με συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά:

Πολυκεντρική διεθνής προοπτική μελέτη με συμμετοχή δέκα κέντρων εμβρυομητρικής ιατρικής από Βρετανία, Ελλάδα, Αυστρία και Τουρκἰα έδειξε ότι χρησιμοποιώντας ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος και το τρίμηνο της κύησης μπορεί να γίνει πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19 (miniCOMIT), ενώ προσθέτοντας και κάποια κλινικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι δείκτες φλεγμονής, μπορεί να γίνει πρόβλεψη για εμφάνιση προεκλαμψίας, σοβαρή επιδείνωση ή και θάνατο (fullCOMIT).

Στη μελέτη συμμετείχαν 793 έγκυες/λεχωϊδες με συμπτωματική λοίμωξη COVID-19, από τις οποίες οι 44 (5.5%) έκαναν εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι 10 (1.3%) κατέληξαν.  Χρησιμοποιώντας τους δύο αλγορίθμους μπορεί αφενός να γίνει σωστή συμβουλευτική σε έγκυες που διστάζουν να εμβολιαστούν και οι οποίες παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες για σοβαρή νόσο (πχ μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, κάπνισμα), έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εγκαίρως για τον εμβολιασμό τους (miniCOMIT) και αφετέρου να μπορεί να γίνει έγκαιρα η εισαγωγή των συμπτωματικών εγκύων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο για επικείμενη επιδείνωση της κατάστασής τους (fullCOMIT). Οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα με προβλεπτικά μοντέλα επιδείνωσης της νόσου σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 δεν περιλαμβάνουν έγκυες γυναίκες.

Έτσι, η μελέτη αυτή, που αφορά μόνο έγκυες, δίνει τη δυνατότητα να γίνει σωστή ενημέρωση όσον αφορά τον εμβολιασμό και επιτρέπει στα συστήματα υγείας και τους ιατρούς να κάνουν σωστή επιλογή των εγκύων που πρέπει να εισαχθούν στα νοσοκομεία πριν επιδεινωθεί η κατάστασή τους και κινδυνεύσει τόσο η υγεία τους όσο και η υγεία του μωρού τους.

Από την Ελλάδα συμμετείχε η Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αττικό Νοσοκομείο, με την Καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, τον Ακαδημαϊκό Υπότροφο Γεώργιο Παπαϊωάννου και τον ιατρό Παναγιώτη Κρόκο, από τη Βρετανία συμμετείχαν τρία νοσοκομεία από το Λονδίνο, το St George’s Hospital, St George’s University of London, το University College London Hospital και το King’s College London, από την Αυστρία συμμετείχε, από τη Βιέννη, το Medical University of Vienna, και από την Τουρκία συμμετείχαν πέντε νοσοκομεία, από την Άγκυρα το Middle East Technical University και από την Κωνσταντινούπολη το American Hospital,  το Koc University, το Sancaktepe Sehit Prof Dr Ilhan Varank Training and Research Hospital και το Prof Dr Cemil Tascioglu City Hospital. 

Σχολιασμός: Σοφία Καλανταρίδου, Παναγιώτης Κρόκος, Γεώργιος Παπαϊωάννου. Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΠΓΝ Αττικό
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κατάληψη στο ΕΠΑΛ Μύρινας στη Λήμνο
Λήμνος: Στο «στόχαστρο» του Εισαγγελέα οι μαθητές για τα Τέμπη
Εισαγγελέας στα σχολεία για τις κινητοποιήσεις των Τεμπών - «Δεν είναι εγκληματίες οι μαθητές» καταγγέλλουν ΑΔΕΔΥ και εκπαιδευτικοί
Λήμνος: Στο «στόχαστρο» του Εισαγγελέα οι μαθητές για τα Τέμπη
Κυριάκος Αναστασιάδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσ/νικης
ΑΠΘ: Οι Πρυτανικές Αρχές για τη νέα βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου
Οργή των Πρυτανικών Αρχών για τον βανδαλισμό: «Η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας αποτελεί κομμάτι της θεσμικής μνήμης του ΑΠΘ»
ΑΠΘ: Οι Πρυτανικές Αρχές για τη νέα βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου
Αριστερά ο νεκρός 17χρονος στο Λουτράκι
Λουτράκι: Ο 17χρονος γύρισε σπίτι μαχαιρωμένος, έπεσε για ύπνο και τον βρήκαν νεκρό το πρωί
Τον βρήκε νεκρό ο αδερφός του τα ξημερώματα – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τη συμπλοκή και τον δεύτερο τραυματία
Λουτράκι: Ο 17χρονος γύρισε σπίτι μαχαιρωμένος, έπεσε για ύπνο και τον βρήκαν νεκρό το πρωί
Τρία χαρτονομίσματα των 50 ευρώ στη σειρά
Νέο Voucher ΔΥΠΑ: Αν εργάζεσαι παίρνεις Επίδομα - Σαρωτικό το ενδιαφέρον
Στα ύψη το ενδιαφέρον από χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για το εξ αποστάσεως voucher κατάρτισης που αναμένεται να βγει τις επόμενες...
Νέο Voucher ΔΥΠΑ: Αν εργάζεσαι παίρνεις Επίδομα - Σαρωτικό το ενδιαφέρον