Γενετική μετάλλαξη κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην καρδιακή προσβολή

Η απώλεια ενός αρχαίου γονιδίου 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές προσβολές συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζώα, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται η Guardian.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, περιστατικά που εξηγούν το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως.

Οι χιμπατζήδες παρόλα αυτά, που θεωρούνται εξελικτικοί μας πρόγονοι εμφανίζουν πολύ σπάνια τέτοια περιστατικά.

Αν και η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ηλικία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, το 15% των περιστατικών δε συνδέονται με αυτούς τους παράγοντες.

Ο Ατζίτ Βάρκι καθηγητής στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδωσε μια εξήγηση με βάση ένα γενετικό μηχανισμό. Υποθέτοντας ότι στους ανθρώπους λείπει το γονίδιο CMAH, το οποίο οδηγεί σε ανεπάρκεια μορίων σιαλικού οξέος (Νeu5Gc) ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν αυτή την έλλειψη.

Πράγματι στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια η αθηροσκλήρωση ήταν δύο φορές πιο σοβαρή συγκριτικά με τα μη γενετικά τροποποιημένα.

Παράλληλα, μελετώντας και τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος εφάρμοσαν στα ποντίκια μια δίαιτα υψηλή σε λίπη, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν 2,4 φορές πιθανότερο να υποφέρουν από αθηροσκλήρωση σε σχέση με τα μη γενετικά τροποποιημένα που ακολούθησαν την ίδια διατροφή.

Ο Βάρκι τονίζει πως η έλλειψη αυτού του γονιδίου στους ανθρώπους είναι μόνιμη και η αλήθεια είναι πως δε θέλουμε να το αναστρέψουμε γιατί αυτό θα είχε άλλες επιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιεπ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για υποβολή Προγραμμάτων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2025-26
Πρόσκληση του ΙΕΠ προς φορείς για υποβολή Προγραμμάτων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2025-26 - Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται...
ΙΕΠ: Πρόσκληση για υποβολή Προγραμμάτων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2025-26
Crown Iris
Στο Ηράκλειο το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο Crown Iris – Κάλεσμα για διαμαρτυρία από συλλογικότητες
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι από το λιμάνι του Ηρακλείου ενάντια στην παρουσία του Crown Iris, με τις αρχές σε αυξημένη επιφυλακή
Στο Ηράκλειο το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο Crown Iris – Κάλεσμα για διαμαρτυρία από συλλογικότητες
MyStreet
Νέα εφαρμογή από την κυβέρνηση: «ΜyStreet» - Πώς θα καταγγέλλετε τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια
Νέα ψηφιακή εφαρμογή MyStreet - Πώς θα ελέγχετε αν είναι νόμιμα τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια
Νέα εφαρμογή από την κυβέρνηση: «ΜyStreet» - Πώς θα καταγγέλλετε τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια