Ολονύχτια μάχη σε Ρέθυμνο, Σητεία και Πλωμάρι - Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις οικισμών

Επιστήμη 0

Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο είναι πιο επικίνδυνες για τις γυναίκες

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Γυναικείο ποδόσφαιρο

Οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο, κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι οι άνδρες να πάθουν εγκεφαλικές βλάβες, έπειτα από κεφαλιές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Γιατί ο γυναικείος εγκέφαλος φαίνεται πιο ευάλωτος στις κεφαλιές, δεν είναι ακόμη σαφές. Πιθανώς οφείλεται σε διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά τη δύναμη του λαιμού, τις ορμόνες ή τα γονίδια.

Ολοένα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες έλκονται από το ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα στον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες από 30 εκατομμύρια παίκτριες παγκοσμίως, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο κίνητρο στην επιστημονική κοινότητα να μελετήσει τους πιθανούς κινδύνους.

Ιδίως οι κεφαλιές έχουν συσχετισθεί με βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς, ανάλογες με αυτές μετά από τραυματισμούς στο κεφάλι. Οι απανωτές κεφαλιές στη διάρκεια ενός έτους έχουν βρεθεί να επιδρούν αρνητικά και στις γνωστικές-νοητικές ικανότητες. Πιο ασαφείς είναι οι επιπτώσεις σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας Μάικλ Λίπτον του Κολλεγίου Ιατρικής 'Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ακτινολογικό περιοδικό "Radiology", χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να μελετήσουν τις μικροσκοπικές αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε 49 άνδρες και 49 γυναίκες ηλικίας 18 έως 50 ετών (με μέση ηλικία 26 ετών), που ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο.

Όλοι οι συμμετέχοντες έπαιζαν ποδόσφαιρο για πολλά χρόνια και έκαναν ετησίως κατά μέσο όρο 487 κεφαλιές οι άνδρες και 469 οι γυναίκες. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι κεφαλιές αφήνουν μεγαλύτερο εγκεφαλικό «αποτύπωμα» στο γυναικείο εγκέφαλο από ό,τι στον ανδρικό.

«Και στα δύο φύλα η επίπτωση στη λευκή εγκεφαλική ουσία ήταν τόσο μεγαλύτερη, όσες περισσότερες ήσαν οι κεφαλιές. Όμως οι γυναίκες εμφάνιζαν περίπου πενταπλάσιες μικρο-ανωμαλίες σε σχέση με τους άνδρες» δήλωσε ο Λίπτον. «Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι υπάρχουν άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στις κεφαλιές από ό,τι άλλα, κάτι που αφορά κυρίως τις γυναίκες».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συχνές κεφαλιές αποτελούν μια κοινή και παραγνωρισμένη αιτία των συμπτωμάτων διάσεισης. Όπως είπε ο Λίπτον, ίσως θα πρέπει οι παίκτες του ποδοσφαίρου -και ιδίως οι παίκτριες- να περιορίσουν τις κεφαλιές, αν και ασφαλώς δεν είναι ρεαλιστικό να τις σταματήσουν τελείως.

 

   Παύλος Δρακόπουλος

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Λιβάνιος στο alfavita: Βγαίνει το νομοσχέδιο για την επιλογή 30.000 προϊσταμένων – Εξετάσεις εντός του 2026

Αυτές είναι οι 5 πιο ακριβές πόλεις για φοιτητές στην Ελλάδα

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

επιστήμη