Thumbnail
Νέα αντιβιοτικά πρέπει να αναπτυχθούν επειγόντως για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά 12 είδη επικίνδυνων, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), περιγράφοντας αυτά τα παθογόνα βακτήρια, ως τις “μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία”.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία, Marie-Paule Kieny, δήλωσε ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για την τόνωση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αν θέλουμε να βρούμε λύση εγκαίρως.

“Την ώρα που η αντίσταση πολλών βακτηρίων στα αντιβιοτικά έχει φθάσει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, η χρηματοδότηση έχει σχεδόν στερέψει (...) Αν αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς να δράσουν μόνες τους, τα νέα αντιβιοτικά που επειγόντως χρειάζονται δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως”, δήλωσε η Marie-Paule Kieny.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus - MRSA), έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Μερικά στελέχη σούπερ-ιών από λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και η γονόρροια είναι ήδη ανίατα!

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι πολλά αντιβιοτικά αναμένεται να καταστούν αχρείαστα μέσα στον αιώνα που διανύουμε, αφήνοντας τους ασθενείς εκτεθειμένους σε θανατηφόρες λοιμώξεις, απειλώντας άμεσα το μέλλον της ιατρικής.

Ποια είναι τα 12 βακτήρια

Η λίστα με αυτά τα “παθογόνα πρώτης προτεραιότητας” έχει τρεις κατηγορίες με βάση την αναγκαιότητα για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών: επείγουσα, υψηλή και μέση.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται πολυανθεκτικά βακτήρια που συνιστούν ιδιαίτερη απειλή στα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα φροντίδας. Αυτά είναι τα βακτήρια Acinetobacter, Pseudomonas (ψευδομονάδες) και διάφοροι τύποι εντεροβακτηριοειδών, που προκαλούν συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως πνευμονία και σηψαιμία.

Στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία περιέχονται μερικά ολοένα και περισσότερο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που προκαλούν πιο κοινές ασθένειες, όπως η γονόρροια και η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η λίστα με τα 12 βακτήρια έχει ως στόχο να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που θα παρέχουν κίνητρα για χρηματοδότηση στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Ο Tim Jinks, επικεφαλής στο τμήμα των Ανθεκτικών στα Φάρμακα Λοιμώξεων του παγκόσμιου φιλανθρωπικού οργανισμού υγείας Wellcome Trust, υποστηρίζει ότι μέσα σε μία γενιά θα μπορούσαν να υπάρξουν μέχρι και 10 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο από ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, αν δεν αναπτυχθούν άμεσα νέα φάρμακα.

“Χωρίς νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση θανατηφόρων λοιμώξεων, σωτήριες θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η μεταμόσχευση οργάνων, αλλά και πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η καισαρική τομή και η αντικατάσταση ισχίου θα είναι δυνητικά θανατηφόρες”, δήλωσε ο Jinks.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστό σχολείο
Ιωάννινα: Λουκέτο σε οκτώ σχολεία έως τις 20 Μαρτίου μετά τις πρώτες αυτοψίες για τον σεισμό
Οι σχολικές μονάδες που θα παραμείνουν κλειστές - Αναμονή για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο
Ιωάννινα: Λουκέτο σε οκτώ σχολεία έως τις 20 Μαρτίου μετά τις πρώτες αυτοψίες για τον σεισμό
ιραν
Οι ΗΠΑ ομολογούν το έγκλημα στο σχολείο του Ιράν – 175 νεκροί από «σφάλμα» των μυστικών υπηρεσιών
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει το μακελειό σε ένα εξοργιστικό σφάλμα στόχευσης, το οποίο προκλήθηκε από τη χρήση παρωχημένων και ανεπιβεβαίωτων...
Οι ΗΠΑ ομολογούν το έγκλημα στο σχολείο του Ιράν – 175 νεκροί από «σφάλμα» των μυστικών υπηρεσιών
Ελένη Ζαρούλια
Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια: Το Εφετείο απέρριψε τη μετατροπή της ποινής της - πέντε χρόνια κάθειρξη
Η καταδίκη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση - «Όχι» στη μετατροπή της ποινής σε χρηματική
Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια: Το Εφετείο απέρριψε τη μετατροπή της ποινής της - πέντε χρόνια κάθειρξη
προτυπα
Ανοίγει άυριο η αυλαία για τις αιτήσεις εισαγωγής σε Πρότυπα, Πειραματικά, Ωνάσεια και Εκκλησιαστικά σχολεία για το 2026-2027
Η διαδικασία υποβολής και οι επιλογές των υποψηφίων - Κλήρωση και εξετάσεις
Ανοίγει άυριο η αυλαία για τις αιτήσεις εισαγωγής σε Πρότυπα, Πειραματικά, Ωνάσεια και Εκκλησιαστικά σχολεία για το 2026-2027