Thumbnail
Φωτογραφίες στον Άρη

Η διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής Roscosmos μπορεί να συνετρίβη στον 'Αρη τον Οκτώβριο, αλλά το μητρικό σκάφος Trace Gas Orbiter (TGO), που τέθηκε σε δορυφορική τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη, τα πάει θαυμάσια και ήδη έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από την ποιότητα των φωτογραφιών του 'Αρη που τράβηξε η υψηλής ανάλυσης κάμερα CaSSIS (Colour and Stereo Surface Imaging System) του σκάφους από ύψος μόνο 250 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια.

«Είδαμε την περιοχή Hebes Chasma με ανάλυση 2,8 μέτρων ανά πίξελ. Είναι περίπου σαν να πετάς πάνω από τη Βέρνη με 15.000 χιλιόμετρα την ώρα και ταυτόχρονα τραβάς καθαρές φωτογραφίες των αυτοκινήτων στη Ζυρίχη», δήλωσε ο καθηγητής Νίκολας Τόμας του Πανεπιστημίου της Βέρνης, επικεφαλής της πολυεθνικής ομάδας που κατασκεύασε την υψηλής τεχνολογίας κάμερα CaSSIS.

Με επιτυχία επίσης δοκιμάσθηκαν οι αισθητήρες NOMAD και ACS που θα αναλύσουν τα αέρια στην αρειανή ατμόσφαιρα, με έμφαση στο μεθάνιο, ένα οργανικό στοιχείο που θα μπορούσε να έχει ακόμη και βιολογική προέλευση, δηλαδή μικροβιακή ζωή κάπου στον πλανήτη.

Ένα τέταρτο όργανο, το FREND, που κι αυτό δοκιμάσθηκε με επιτυχία τις τελευταίες μέρες, θα ψάξει για υδρογόνο κοντά στην επιφάνεια του 'Αρη, πράγμα που μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία νερού.

Το TGO -η επιτυχία του οποίου πέρασε απαρατήτητη εξαιτίας της αποτυχίας του Schiaparelli- αποτελεί την πρώτη φάση της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars, το δεύτερο στάδιο της οποίας θα είναι η αποστολή ενός ρομποτικού ρόβερ στον 'Αρη το 2021.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να βρεθούν τα αναγκαία χρήματα και, προς τούτο, συνέρχονται αυτή την εβδομάδα στη Λουκέρνη της Ελβετίας οι υπουργοί Έρευνας από τα κράτη μέλη της ESA για να λύσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας
Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Στο φως το Μανιφέστο - «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ανήμερα Πρωτομαγιάς το «μανιφέστο» του κόμματός του, «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» η σύγκλιση Σοσιαλδημοκρατίας,...
Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Στο φως το Μανιφέστο - «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ισπανία και Ιταλία
Νέες απειλές Ντόναλντ Τραμπ: «Απολύτως φρικτή» η Ισπανία, «καθόλου βοηθητική» η Ιταλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ τώρα απειλεί με απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ισπανία και Ιταλία
Νέες απειλές Ντόναλντ Τραμπ: «Απολύτως φρικτή» η Ισπανία, «καθόλου βοηθητική» η Ιταλία