Thumbnail
Υγεία - έρευνα

Πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών είχε δείξει ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Σύμφωνα με δημσίευμα της naftemporiki.gr, η μελέτη αυτή είχε γίνε υπό τον δρα Μπάμπακ Χούσμαντ του φημισμένου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», και κατέδειξε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12. Επεσήμανε ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β, θα «φρενάρουν» οπωσδήποτε την ανάπτυξη της νόσου.

Τώρα μια ακόμα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα καθώς, διαπίστωσε ότι η έλλειψη της Β12 έχει ως αποτέλεσμα την ατροφία εγκεφάλου και την απώλεια μνήμης.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν και αξιολόγησαν 107 υγιή άτομα, ηλικίας 61-87 ετών, για μια περίοδο 5 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για αξιολόγηση του μεγέθους και ατροφίας του εγκεφάλου, αναλύσεις αίματος με μετρήσεις βιταμινών ή άλλων ενώσεων ( όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ, τρανσκοβαλαμίνης, ομοκυστεϊνης και άλλες) και τεστ αξιολόγησης των γνωστικών τους δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα που είχαν αρχικά τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, παρουσίασαν διαχρονικά μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, δηλαδή παρουσίασαν μεγαλύτερη εγκεφαλική ατροφία. Στους εθελοντές με τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης, η απώλεια εγκεφαλικού ιστού, ήταν 6 φορές μεγαλύτερη από ότι σε αυτούς που είχαν τα ψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 δεν είχαν τιμές που ήταν πιο κάτω από το κατώτερο όριο του κανονικού, γι' αυτό δε θεωρήθηκε ότι είχαν έλλειψη της βιταμίνης. Ωστόσο παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά με 6 φορές περισσότερη απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε αυτούς που είχαν τα κατώτερα επίπεδα βιταμίνης σε σχέση με αυτούς που είχαν τα ψηλότερα. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι πιθανόν να χρειάζεται αναθεώρηση των ποσοτήτων βιταμίνης Β12 που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά.

Η μελέτη αυτή δεν δείχνει ξεκάθαρα ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 στο αίμα προκαλούν ατροφία της μνήμης, αλλά ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα Β12 έχουν αυξημένες πιθανότητες για ατροφία εγκεφάλου.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί επίσης, κατά πόσο η χορήγηση της βιταμίνης Β12 είναι σε θέση να βελτιώσει τη μνήμη σε ηλικιωμένους που παρουσιάζουν μείωση των γνωστικών τους ικανοτήτων ή και ατροφία του εγκεφάλου. Μάλιστα, η ίδια ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι διεξάγει νέα έρευνα με σκοπό να διαπιστώσει αν η χορήγηση Β12 σε ηλικιωμένους με ανεπάρκεια της μνήμης μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου τους.

Σε ποιες τροφές κρύβεται η βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του νευρικού συστήματος.
Πολλά άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες όπως οι αυτοάνοσες νόσοι του θυρεοειδούς ή εντερικές νόσους και ενοχλήσεις στο στομάχι (αυτοάνοση γαστρίτιδα) αντιμετωπίζουν έλλειψη της Β12.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Β12 είναι 2,4 μικρογραμμάρια για τους ενήλικες ηλικίας άνω των 19.
Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες συστήνεται να καταναλώνουν λίγο περισσότερο, 2.6 και 2.8 μικρογραμμάρια, αντίστοιχα.
Θεωρητικά είναι εύκολο να λαμβάνετε καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης Β12 αρκεί να γνωρίζετε ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε.

Εδώ είναι μερικά από αυτά:

1. Αυγά

Ο κρόκος ενός αυγού κότας περιέχει μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Β12. Τα αυγά χήνας και πάπιας περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12.
Ένα αυγό περιέχει 0,6 μικρογραμμάρια Β12, το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης!

2. Τυρί

Αν και δεν είναι όλοι οι τύποι των τυριών πλούσιοι σε βιταμίνη Β12, το ελβετικό τυρί, η παρμεζάνα, η μοτσαρέλα και η φέτα περιέχουν όλα αρκετή βιταμίνη Β12.
30 γραμμάρια ενός από τα παραπάνω τυριά παρέχουν 0,9 μικρογραμμάρια Β12, περίπου το 1/3 της ποσότητας που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

3. Βόειο κρέας

Το βόειο κρέας τσοκ προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12.
4. Αρνί

Ένα κομμένο κομμάτι από τον ώμο του αρνιού μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο από το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Β12.

5. Οστρακοειδή

Είτε ωμά, είτε βραστά ή ψητά, τα διάφορα είδη οστρακοειδών όπως τα μύδια και τα στρείδια είναι κυριολεκτικά φορτωμένα με βιταμίνη Β12.
90 γραμμάρια μύδια παρέχουν 84 μικρογραμμάρια Β12, ενώ τα στρείδια περιέχουν 29 μικρογραμμάρια στην ίδια ποσότητα.

6. Αυγά ψαριού

Αν και συνήθως τρώγονται μόνο ως γαρνιτούρα σε ένα μεγαλύτερο πιάτο, τα αυγά του ψαριού μπορεί να παρέχουν περισσότερο από 10 φορές περισσότερη Β12 από όση τα αυγά της κότας!

7. Θαλασσινά

Τα ψάρια, τα καβούρια και τα χταπόδια είναι μερικά μόνο από τα θαλασσινά που είναι γεμάτα με βιταμίνη Β12. Δεν είναι δυνατό βέβαια να τα έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή σας, ειδικά αν υποφέρει κάποιος από έλλειψη βιταμίνης Β12.

8. Γάλα

Αυτός μπορεί να είναι ο απλούστερος τρόπος για να προσθέσετε βιταμίνη Β12 στη διατροφή σας. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε στο πρωινό σας δύο πηγές Βιταμίνης Β12 αν επιλέξετε τα με βιταμίνη Β12 ενισχυμένα δημητριακά που σας αρέσουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα