Υπουργείο Παιδείας: Σχέδιο «START» για την επαγγελματική εκπαίδευση – Στα 182 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της μαθητείας

Επιστήμη 0

Ένας ιός που βοηθά στην αντιμετώπιση του πιο επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου

Ερευνητές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος ελληνο-αμερικανός νευροχειρουργός Στίβεν (Στέφανος) Καλκάνης, δοκίμασαν με επιτυχία μια νέα τεχνική για την καταπολέμηση των όγκων σε ασθενείς που πάσχουν από την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα υψηλού βαθμού κακοήθειας.

Η μέθοδος εισάγει στον ασθενή ένα ιό, ο οποίος μεταφέρει ένα γονίδιο, το οποίο ρυθμίζει ένα ένζυμο. Αυτό, με τη σειρά του, δρώντας στον οργανισμό του ασθενούς, μετατρέπει  ένα μη τοξικό χημειοθεραπευτικό προφάρμακο, το Toca FC, σε ένα ενεργό χημειοθεραπευτικό φάρμακο, που είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα.

Η πρώτη αυτή κλινική δοκιμή σε ασθενείς έδειξε ότι είναι ασφαλής και προκαλεί λίγες μόνο παρενέργειες, καθώς ο ιός με την ονομασία Toca 511 στοχεύει επιλεκτικά στον καρκινικό όγκο. Η μέση διάρκεια επιβίωσης των ασθενών μετά τη νέα θεραπεία ήταν 13,6 μήνες, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία (7,1 μήνες), η οποία δοκιμάσθηκε παράλληλα σε μια ομάδα ελέγχου. Μερικοί ασθενείς έζησαν για περισσότερα από δύο χρόνια, με πολύ λίγες παρενέργειες.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “ScienceTranslational Medicine”, δήλωσαν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για περαιτέρω κλινικές δοκιμές φάσης 2 και 3 σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών. Ενώ δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη μεταστατικού καρκίνου, όπως του μαστού του παχέος εντέρου. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την φαρμακευτική εταιρεία Tocagenπου συνέβαλε στην ανάπτυξη της θεραπείας.

Ο 44χρονος Καλκάνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το 1997 και ειδικεύθηκε στη νευροχειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Είναι από το 2014 επικεφαλής του Τμήματος Νευροχειρουργικής και συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Νοσοκομείου Χένρι Φορντ του Μίσιγκαν, ένας από τους νεαρότερους νευροχειρουργούς σε διευθυντική θέση στις ΗΠΑ. Είναι επίσης ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Χειρουργικής Καρκίνου του ίδιου νοσοκομείου, ενώ παράλληλα διευθύνει ένα ερευνητικό εργαστήριο πάνω στους εγκεφαλικούς όγκους.

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://stm.sciencemag.org/content/8/341/341ra75

Πηγή: praktoreio-ygeias.gr

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Εκτός κάδρου η Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – «Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα»

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την κάλτσα;

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

επιστήμη