Έλληνας στο UCLA επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης αντικαρκινικών φαρμάκων

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος είναι Διευθυντής σε ένα από τα κορυφαία κκέντρα δημιουργίας φαρμάκων υψηλής τεχνολογίας, στο Κέντρο Συστημάτων Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου UCLA, ενώ επίσης διδάσκει Γαστρεντερολογία πεπτικών ασθενειών στο UCLA. Έχει εκτενή εμπειρία στην ανάπτυξη και χρήση υψηλής τεχνολογίας και στις προσεγγίσεις των βιολογικών συστημάτων.

Γεννήθηκε στη Λάρισα, όμως μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Βιολογίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Βιοϊατρική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Το 2006 πηγαίνει ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Βιολογικής Χημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας στο Harvard και στο εργαστήριο του Kevin Struhl, παγκοσμίως γνωστού καθηγητή Μοριακής Γενετικής.

Το 2010 γίνεται βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Ανοσολογίας Καρκίνου και AIDS του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας του Harvard.

Στο εργαστήριο χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες, όπως η βιοπληροφορική και βιομηχανική, ώστε να επιταχυνθεί η εύρεση νέων φαρμάκων για τους καρκίνους ήπατος και παγκρέατος.

Η πρωτοποριακή μεθοδολογία του, κατάφερε να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων. Ο Έλληνας ερευνητής ενδιαφέρεται να εφαρμόσει αυτές τις στρατηγικές, προκειμένου να προσδιοριστούν νέοι θεραπευτικοί παράγοντες εναντίον διαφορετικών γαστρεντερικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και του παχέος εντέρου, του ήπατος και του παγκρέατος.

Με βάση τη μεθοδολογία αυτή σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουν καταφέρει να βρουν δύο καινούργια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος.

Η έρευνα του αποκάλυψε πως η μετφορμίνη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο, πολεμά τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Τα δεδομένα της έρευνάς του, οδήγησαν σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας χημειοθεραπεία με τη μετφορμίνη.

Σταθμοί στη ζωή του

1978
Γεννιέται στη Λάρισα.

2007
Επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στο αντικαρκινικό κέντρο Dana-Farber.

2009
Γεννιέται η πρώτη του κόρη Μαριλένα και ακολουθούν η Χαρά και η Τόνια.

2011
Βράβευση ως καλύτερου νέου επιστήμονα στην έρευνα του καρκίνου του παγκρέατος από την Αμερικανική Ενωση Αντικαρκινικής Ερευνας (AACR).

2015
Απονομή πτυχίου (executive MBA) στα Χρηματοοικονομικά από το UCLA School of Management. Δημιουργία νέου μοντέλου για την οικονομική αξιολόγηση εταιρειών φαρμακευτικών και βιοτεχνολογίας.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Μεγάλη ανησυχία σε χιλιάδες υποψήφιους μήπως τεθούν σε καραντίνα

Οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις στις Πανελλήνιες

Σε όλα τα σχολεία το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΟΤΗΣΗ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

zaharaki
Ζαχαράκη: «Είχε γραφτεί ότι δεν έχω δικαίωμα να παίρνω αποφάσεις ως υφυπουργός Παιδείας ενώ δεν έχω παιδιά»
«Με είχε στενοχωρήσει δημοσίευμα για το ότι δεν έχω δικαίωμα να παίρνω αποφάσεις ως υφυπουργός Παιδείας ενώ δεν έχω παιδιά» είπε η Σοφία Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: «Είχε γραφτεί ότι δεν έχω δικαίωμα να παίρνω αποφάσεις ως υφυπουργός Παιδείας ενώ δεν έχω παιδιά»