Thumbnail
Ημερίδα στην Αθήνα στις 15/12 στο πειραματικό σχολείο πανεπιστημίου Αθηνών

Θυμόμαστε τον Ανδρέα Κασσέτα

Με κύριο επιχείρημα ότι το Λύκειο έχει χάσει την εκπαιδευτική του υπόσταση, προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας μεγάλες αλλαγές που στοχεύουν στον παιδαγωγικό και λειτουργικό επαναπροσδιορισμό του. Αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται με αχαρτογράφητες αναπροσαρμογές στα περιεχόμενα και τους τρόπους διδασκαλίας των μαθημάτων και των Φυσικών Επιστημών.

Τα καινούργια περιεχόμενα, αναπόφευκτα συναντούν τις σημαντικές προτάσεις του Ανδρέα Κασσέτα, που δεν είναι πια εδώ, για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα διδακτικά εγχειρίδια και τα Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικών Επιστημών. Κυρίως όμως δεν πρέπει να παρακάμψουν το  διερευνητικό και κριτικό πνεύμα με το οποίο αντιμετώπισε την Εκπαίδευση της Φυσικής στη χώρα, τα 50 χρόνια που λειτούργησε ως εμβληματικός παραγωγός διδακτικού υλικού, ως ευφάνταστος ερευνητής της Διδακτικής και κυρίως ως χαρισματικός δάσκαλος μαθητών και καθηγητών.

Αυτό το αιρετικό πνεύμα του Ανδρέα, θέτει στη συζήτηση και την προσφορά αλλά και τις ευθύνες της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών για την κατάσταση της διδασκαλίας της Φυσικής σε ενεστώτα χρόνο. Η αποτίμηση της προσφοράς της Διδακτικής στις τάξεις όλων των βαθμίδων αλλά και οι επιτυχίες και αποτυχίες της εργαστηριακής εκπαίδευσης των Φυσικών Επιστημών θα οξύνουν τα εργαλεία με τα οποία θα αποτιμηθούν οι προτάσεις των Αναλυτικών Προγραμμάτων για το 2020.

Το ylikonet, τιμά τη μνήμη μιας προσωπικότητας στη διδασκαλία της Φυσικής στη χώρα, οργανώνοντας ημερίδα με το σημαντικότερο θέμα αυτής της εκπαιδευτικής περιόδου, δηλαδή τις αλλαγές στο Λύκειο που αφορούν το μάθημα της Φυσικής, αλλά και το εγχείρημα της ενοποιημένης εκδοχής του με τη Χημεία, Βιολογία και Γεωλογία.

Πότε; ΣΑΒ 15/12/2018, 10:00 – 14:00

Πού; Αμφιθέατρο Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών   

Ανδρέας Κασσέτας

Γ. Φασουλόπουλος, καθηγητής Μ.Ε.

10:00

Φυσική Γ.Π. Β Λυκείου

Βασίλης Παππάς, Διευθυντής Σχολικής Μονάδας

10:10

ΑΠ Φυσικής  Λυκείου

Εμμανουήλ Δρης & Νικόλας Τράκας,                    καθηγητές ΣΕΜΦΕ - ΕΜΠ

10:30

30 χρόνια ΔΦΕ

Παναγιώτης Κουμαράς, καθηγητής ΠΤΔΕ- ΑΠΘ

11:15

30 χρόνια σχολικό εργαστήριο

Θόδωρος Πιερράτος, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ

11:45

Σύνοψη – Συζήτηση

Δημήτρης Γκενές & Διονύσης Μάργαρης , διαχειριστές του ylikonet

12:10

ημερίδα

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos-fovos-bullying
Επιστημονικό παράδοξο: Γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν σχιζοφρένεια
Η κατανόηση της Σχιζοφρένεια έχει απασχολήσει για δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο ορισμένα ευρήματα εξακολουθούν να προκαλούν έκπληξη.
Επιστημονικό παράδοξο: Γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν σχιζοφρένεια
Ξαπλώστρες σε παραλία
Προστατεύει πραγματικά η ομπρέλα στην παραλία: Τι δείχνουν οι έρευνες για το αντηλιακό
Μαζί όμως με τη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία έρχεται και η ανάγκη για σωστή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Προστατεύει πραγματικά η ομπρέλα στην παραλία: Τι δείχνουν οι έρευνες για το αντηλιακό
επιδομα τράπεζα εθνική
ΔΥΠΑ: Πώς παίρνετε αυτόματα 300 ευρώ τους επόμενους μήνες!
Αυτόματη Ενίσχυση 300 ευρώ από τη ΔΥΠΑ για μακροχρόνια ανέργους χωρίς αίτηση. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και τι πρέπει να...
ΔΥΠΑ: Πώς παίρνετε αυτόματα 300 ευρώ τους επόμενους μήνες!
λιμενι
Παραθαλάσσιοι θησαυροί της ηπειρωτικής Ελλάδας που θυμίζουν νησιά
Από μικρούς παραθαλάσσιους οικισμούς μέχρι ζωντανά λιμάνια, αυτοί οι προορισμοί προσφέρουν εμπειρίες που δύσκολα ξεχωρίζουν από εκείνες ενός νησιού.
Παραθαλάσσιοι θησαυροί της ηπειρωτικής Ελλάδας που θυμίζουν νησιά