pierrakakis 13
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Τι ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης για τις αλλαγές που θα σημειωθούν στην εκπαίδευση

Στο ΣΚΑΪ μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά.

Προγραμματισμός ανακαίνισης σχολείων

Το ζήτημα με το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση ήταν η ανακαίνιση των σχολείων, μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Απαραίτητο είναι το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, όπου θα πάει σε εκατοντάδες σχολεία. Μεγάλη υποστήριξη θα δοθεί στους Δήμους για την μέριμνα των σχολικών κτιρίων, ενώ οι αλλαγές θα ξεκινούν από πράγματα καθημερινά έως και στα σχολικά γήπεδα και άλλα.

Όπως υποστηρίζεται, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σήμερα και το πρώτο ζήτημα είναι να αποτυπωθούν οι πρώτες ανάγκες, ενώ στην πορεία θα αναζητηθούν και άλλα κονδύλια, καθώς τα προβλήματα αναμένεται να είναι μεγαλύτερα από όσο έχουν προβλεφθεί. Στις ανακαινίσεις θα λειτουργήσουν επικουρικά και χρηματοδοτήσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Τι θα ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

Αναφορικά με τα κινητά, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενέργεια για απαγόρευση χρήσης των κινητών στα σχολεία, η οποία προέρχεται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δράσει κατά αντίστοιχο τρόπο.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει να κάνει με την ανάγκη να περιοριστεί ο εθισμός που παρουσιάζουν οι μαθητές στο κινητό τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον αποσυντονισμό τους.

Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων η εμφανής κατοχή και χρήση, δηλαδή δεν επιτρέπεται η συσκευή να φαίνεται, ενώ δύναται να είναι στην τσάντα. Ο μαθητής δεν μπορεί ούτε στο διάλειμμα να εμφανίζει το κινητό του.

Σε περίπτωση bullying, ο μαθητής που θα εντοπίζεται ως φερόμενος δράστης, θα αλλάζει σχολείο ως έσχατη λύση.

Συγχωνεύσεις τμημάτων

Μεγάλη είναι η ανησυχία των γονέων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα το τελευταίο διάστημα.

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι οι συγχωνεύσεις είναι ιδιαίτερα λίγες και στόχο έχουν την καλύτερη οργάνωση της διδασκαλίας, ενώ αναφέρει ότι επί της ουσίας η απόφαση είναι απόρροια της εφαρμογής του ήδη υπάρχοντος νόμου.

Μάλιστα, τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις θα πραγματοποιηθούν με στόχο την σωστή κατανομή των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Κενά εκπαιδευτικών και διορισμοί

Κενά, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρξουν και φέτος λόγω των απροόπτων, ενώ βασικός σκοπός του υπουργείου είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα, αλλά και να καλυφθούν πολύ σύντομα.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι κάθε χρόνο θα διορίζονται περισσότεροι μόνιμοι σε σχέση με τους αναπληρωτές.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα εκδοθούν οι αποφάσεις σχετικά με την ίδρυσή των παραρτημάτων.

Αλλαγές στα σχολικά βιβλία

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αλλάζουν όλα τα σχολικά βιβλία, έρχεται το πολλαπλό βιβλίο και από φέτος στα σχολεία θα υπάρξουν και λογοτεχνικά αναγνώσματα στη διαδικασία διδασκαλίας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Το νέο τοπίο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Tι φέρνει ο κύκλος αδειοδοτήσεων 2026-27 και 3+1 προβλήματα μετά την αδειοδότηση
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ο δεύτερος γύρος, οι νέοι παίκτες και τα μεγάλα ερωτήματα
Το νέο τοπίο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Tι φέρνει ο κύκλος αδειοδοτήσεων 2026-27 και 3+1 προβλήματα μετά την αδειοδότηση
eidiki agogi
Αποκλειστικό - Ειδική Αγωγή: Στην τελική ευθεία οι οριστικοί πίνακες 1ΕΑ και 4ΕΑ/2025
Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα ΑΣΕΠ στους πίνακες 1ΕΑ/2025 και 4ΕΑ/2025 - Αποκλειστικές πληροφορίες alfavita
Αποκλειστικό - Ειδική Αγωγή: Στην τελική ευθεία οι οριστικοί πίνακες 1ΕΑ και 4ΕΑ/2025