kyriakos-pierrakakis
Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Ανεξαρτήτως κομματικής οπτικής, αν δει κανείς τα γεγονότα καθαυτά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι απλώς έκανε τα σωστά πράγματα αλλά έκανε και τα πράγματα σωστά»

Το δικό του μήνυμα για την ημέρα της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας έστειλε με ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη

«Σήμερα, 50 χρόνια μετά.

Η μεταπολίτευση είναι ένας όρος διφυής. Περιγράφει, αφενός, τα γεγονότα του 1974 - το ωστικό κύμα των γεγονότων αυτών - το πώς μέσα σε λίγες εβδομάδες αποκαταστάθηκε το πολίτευμα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από μια πολύ σπουδαία ομάδα ανθρώπων και αφετέρου περιγράφει την περίοδο της πεντηκονταετίας.

Ανεξαρτήτως κομματικής οπτικής, αν δει κανείς τα γεγονότα καθαυτά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι απλώς έκανε τα σωστά πράγματα αλλά έκανε και τα πράγματα σωστά. Εάν διαβάσει κανείς το βιβλίο του Τάκη Λαμπρία ή εκείνο του Σταύρου Ψυχάρη για τα γεγονότα των εβδομάδων μετά την τραγωδία της Κύπρου βλέπει μια χώρα που τίθεται σε κίνηση: την ταχεία αποκατάσταση του πολιτεύματος, την αποχουντοποίηση και την έλευση της Δημοκρατίας στον τόπο, τη διενέργεια πολιτειακού δημοψηφίσματος, τις πρώτες ελεύθερες εκλογές και το Σύνταγμα του 1975.

Και όλα αυτά συντελούνται μέσα σε ένα τρομακτικά πυκνό χρονικό διάστημα με έναν τρόπο που θα έπρεπε ενδεχομένως να διδάσκεται σε σχολές ηγεσίας, το πώς δηλαδή κατάφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πάρει τη χώρα στα χέρια του και «μέσα στο αδιέξοδο να βρει έξοδο», όπως θέλει και ο στίχος του Σαββόπουλου.

Πέρα από τη «στιγμή», όμως, η «περίοδος» της μεταπολίτευσης, τα τελευταία 50 χρόνια, είναι η πιο εκτεταμένη περίοδος Δημοκρατίας και σταθερότητας στην ιστορία του τόπου. Με ισχυρούς θεσμούς, με οικονομική ανάπτυξη, πετυχαίνοντας τη σύγκλιση με την Ευρώπη. Το «λογισμικό» όμως της περιόδου αυτής ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της «στιγμής» του 1974, της πρώτης εκείνης πυκνής περιόδου».

Για τα επόμενα 50 χρόνια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας κρατάμε τις κατακτήσεις της περιόδου που προηγήθηκε, με επίγνωση των αδυναμιών και ειδικά της ακραίας πολιτικής πόλωσης που επιβράδυνε την εξέλιξή μας. Με έμπνευση από τα γεγονότα του 1974 αλλά και με «μνήμη μέλλοντος», προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ektakto.jpg
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγικό τέλος στην υπόθεση εξαφάνισης – Νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αναζητούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
iaponia
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
Επτά παιδιά τραυματίστηκαν αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου – Ο δράστης συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
xrisoxoidis
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
Οργή Χρυσοχοΐδη για την επίθεση στη Νομική – Βολές κατά των πανεπιστημιακών αρχών για αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
pinakas_ekpaideutikoi
Στα 15 ευρώ το παράβολο για τους πίνακες ΑΣΕΠ – Οργή στους αναπληρωτές
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να πενταπλασιάσει το κόστος εγγραφής, με το Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ να καταγγέλλει ότι τα πλεονάσματα χτίζονται...
Στα 15 ευρώ το παράβολο για τους πίνακες ΑΣΕΠ – Οργή στους αναπληρωτές