Δημοσιοποίηση έκθεσης περιστατικών σε βάρος θρησκευτικών χώρων το 2019
Αναλυτικά η έκθεση περιστατικών σε βάρος θρησκευτικών χώρων το 2019 που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας

Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποιεί την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2019.

Στο Εισαγωγικό μέρος (Ι) παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.

Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας κατά το έτος 2019, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Συνολικά, για το έτος 2019 κατεγράφησαν πεντακόσια είκοσι τέσσερα (524) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: πεντακόσια δεκατέσσερα (514) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

  • Πεντακόσια τέσσερα (504) περιστατικά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήτοι το 96% επί του συνόλου,
  • Τρία (3) περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
  • Τρία (3) περιστατικά αφορούν στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ.), ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
  • Τέσσερα (4) περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήτοι το 0,76% επί του συνόλου,
  • Ιουδαϊσμός: πέντε (5) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.
  • Μουσουλμανισμός: πέντε (5) περιστατικά, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Στο τρίτο μέρος (ΙΙΙ) ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση:

α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα,

β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια,

γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα,

δ) των εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων περιστατικών.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως σημειώνει στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την Έκθεση: «Η Έκθεση «Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» του 2019 εκτός από τα δεδομένα και την αναλυτική παρουσίασή τους, περιέχει και εκτενείς αναφορές για το ισχύον νομικό καθεστώς αλλά και για τις ιστορικές θρησκευτικές κοινότητες της χώρας. Η Έκθεση καθίσταται μια ασφαλής πηγή ενημέρωσης για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει μια γενικότερη εικόνα για την πολιτική θρησκευμάτων της χώρας μας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται. Αποτελεί, λοιπόν, άλλη μια δράση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της διαφάνειας και της ενημέρωσης».

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής αναφέρει: «Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία που αποτελούν εχθρό της δημοκρατίας και της ειρήνης βασίζονται στην άγνοια, την ημιμάθεια και την αναπαράσταση του «άλλου» ως μιας απειλής που πρέπει να εξοντωθεί. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτόν τον «άλλο», έναν φίλο. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι ο διάλογος, η ενημέρωση και η εκπαίδευση».

Η έκθεση εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σκύλος σχολείο
Καταγγελία ΠΦΠΟ: Στοχοποίησαν διευθύντρια σχολείου για έναν... σκύλο
Η αιτία για τη στοχοποίηση της διευθύντριας ήταν η δράση φιλοζωικής αγωγής σε δημοτικό σχολείο της Χαλκίδας η οποία φιλοξενούσε και έναν εμβολιασμένο...
Καταγγελία ΠΦΠΟ: Στοχοποίησαν διευθύντρια σχολείου για έναν... σκύλο
Κίνηση με αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας
Προσοχή στις προθεσμίες: Πώς τα εκπρόθεσμα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να «φουσκώσουν» τον λογαριασμό σας
Τέλη Κυκλοφορίας: Η ημερομηνία παγίδα που ενεργοποιεί το 100% του προστίμου
Προσοχή στις προθεσμίες: Πώς τα εκπρόθεσμα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να «φουσκώσουν» τον λογαριασμό σας
Επίδομα θέρμανσης
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ζητούν άμεση αλλαγή κριτηρίων για επίδομα ενοικίου και θέρμανσης
Οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα ενοίκια και την ακρίβεια, δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ζητούν άμεση αλλαγή κριτηρίων για επίδομα ενοικίου και θέρμανσης