1
Μίλησε στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στο Μουσείο της Ακρόπολης μίλησε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής 2018 Kαθηγητής Gérard Mourou, προσκεκλημένος του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, με θέμα «Passion Extreme Light».

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ τελευταίας γενιάς με πολλαπλές ενδιαφέρουσες εφαρμογές στην ιατρική, τη βιολογία, το περιβάλλον, την κατεργασία υλικών και τη φυσική υψηλών ενεργειών.

Ο νομπελίστας της Φυσικής είχε επισκεφθεί και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο των ελληνικών ερευνητικών ομάδων και, ειδικότερα, από την ποιότητα της επιστημονικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στο ΙΤΕ, όπου λειτουργεί και η Εθνική Ερευνητική υποδομή Hellas-CH.

Δήλωσε, επίσης, ότι είναι εντυπωσιακή η αύξηση των επενδύσεων για την Έρευνα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και, μάλιστα, σε συνθήκες κρίσης.

«Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή, παρά τις πολυάριθμες προσκλήσεις που δέχομαι απ΄ όλο τον κόσμο, να βρίσκομαι στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του επί πολλά χρόνια φίλου και συνεργάτη Κώστα Φωτάκη, καθώς η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας και των αρχών της επιστήμης και της φιλοσοφίας» επεσήμανε ο καθηγ. Μourou.

Εμπνευστής και συντονιστής της ευρωπαϊκής υποδομής ELI (Extreme Light Infrastructure), στην οποία μετέχουν και ελληνικές ερευνητικές ομάδες του ΙΤΕ και του νέου Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι η υλοποίηση αυτού του έργου συνέβαλε στην βράβευσή του με Νόμπελ.

Το ELI είναι άμεσα συνδεδεμένο στην Ελλάδα με την εθνική ερευνητική υποδομή Hellas-CH η οποία παρέχει τεχνογνωσία και υπηρεσίες τόσο στην ευρωπαϊκή υποδομή όσο και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Μέρος του Ηellas-CH είναι και οι εργασίες αποκατάστασης με λέιζερ των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτών της Ακρόπολης.

Ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Kαινοτομίας Kώστας Φωτάκης δήλωσε:

«Η μεγάλη συνεισφορά του Gérard Mourou στον τομέα των λέιζερ έχει πολλές πτυχές που τον έφεραν να συνεργαστεί και με εργαστήρια στην Ελλάδα. Το πάθος που έχει για την τέχνη και ιδιαίτερα για την αρχαιολογία μας πρόσφερε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με το Μουσείο της Ακρόπολης εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνικές για τον καθαρισμό με λέιζερ των γλυπτών του Παρθενώνα. Σήμερα, μια εποχή κρίσιμης καμπής για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού τοπίου, προσωπικότητες όπως ο Gérard Mourou μπορούν να συνεισφέρουν, με το παράδειγμά τους και την κοινωνική ευαισθησία που τους διακρίνει, ώστε η Ευρώπη να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο να γίνει για δεύτερη φορά «Σκοτεινή Ήπειρος».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsoulias
Ανάσα Ζωής το Βιβλίο
«Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής με το βιβλίο. Το παιδί όταν αρχίζει και μεγαλώνει (οπότε αποκτά την πρώτη του σχέση με το βιβλίο) δεν βλέπεις στο...
Ανάσα Ζωής το Βιβλίο
ενοτητα
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής: «Στις εκλογές στηρίζουμε την γραμμή της αντίσταση και του αγώνα»
«Στον δρόμο μπορούμε να νικήσουμε τις αντιδραστικές πολιτικές και να σπάσει ο κυβερνητικό αυταρχισμός»
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής: «Στις εκλογές στηρίζουμε την γραμμή της αντίσταση και του αγώνα»