Τζούφη: «Το κύριο θέμα είναι να σταματήσει η ένταση στο Αιγαίο»
Συνέντευξη

Για τον «Οδικό Χάρτη» για την επίλυση των διμερών θεμάτων και την ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μίλησε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, από το βήμα του Alpha Ρεπορτάζ και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός, «το κύριο θέμα είναι να σταματήσει η ένταση στο Αιγαίο», εξ ου και η ξεχωριστή σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών. Σημείωσε δε ότι η ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφορά και το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι «4 εκατ. άνθρωπο περιμένουν από την άλλη όχθη και το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει αύξηση των ροών». 

Πρόσθεσε δε ότι στα μέτρα εμπιστοσύνης, ιδιαίτερο βάρος έχει η συζήτηση για τους ενεργειακούς δρόμους, τις ανταλλαγές και τα ζητήματα μεταφορών, όπως η σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Τζούφη και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «διεθνές ζήτημα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέτει πάντοτε στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δεν αλλάζουμε τίποτε, υπάρχουν οι ίδιες προϋποθέσεις, δηλαδή να αποχωρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Υφυπουργός τόνισε ότι «τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που για χρόνια υλοποίησαν σκληρά προγράμματα λιτότητας έχουν πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη, διότι οδήγησαν στην κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους και στην συνεπαγόμενη άνοδο των ακροδεξιών φωνών».

Εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα, πρόσθεσε ότι «οι επιλογές που έκανε το ΚΙΝ.ΑΛ. και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη περισσότερο ενδυνάμωσαν την ακροδεξιά» και κάλεσε να «ξαναδούμε αυτά τα ζητήματα αυτοκριτικά». Πρόσθεσε δε ότι »πρέπει να σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όπως το βλέπουν στο ευρωπαϊκό πεδίο, έτσι να γυρίσουν το τιμόνι και να το δουν και στην πατρίδα μας».

Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις μετακινήσεις βουλευτών, υπενθύμισε ότι «ο Πρωθυπουργός ζήτησε την εμπιστοσύνη της ελληνικής Βουλής και πήραμε 151 ψήφους. Αυτό δεν ήταν στιγμιαίο, όταν κανείς δίνει την εμπιστοσύνη του, σημαίνει ότι εμπιστεύεται αυτήν την πολιτική μέχρι το τέλος της. Από εκεί και πέρα», κατέληξε, «οι βουλευτές οφείλουν να πορεύονται με βάση τη συνείδησή τους, όπως απορρέει και από το Σύνταγμα».

Δείτε το βίντεο:

Συζήτηση για τον «Οδικό Χάρτη» για την επίλυση των διμερών θεμάτων και την ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τη στάση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων || Alpha Reportaz Alpha TV

Gepostet von Meropi Tzoufi am Mittwoch, 6. Februar 2019

 

best of network

σχετικά άρθρα

Οριστικό: Στον Παπαχριστόπουλο η έδρα - Εκτός ο Κουρουμπλής
Οριστικό: Στον Παπαχριστόπουλο η έδρα - Εκτός ο Κουρουμπλής
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει σαφές ότι αν δεν δοθεί η έδρα στον ίδιο τότε θα προσφύγει στο εκλογοδικείο
Οριστικό: Στον Παπαχριστόπουλο η έδρα - Εκτός ο Κουρουμπλής