Πανελλαδικές: Εκτιμήσεις για τις Βάσεις - Τι συμβαίνει με τις «περιζήτητες» σχολές
Αύξηση των βάσεων στα Παιδαγωγικά Τμήματα - «Σφαγή» σε ΕΜΠ και 2ο επιστημονικό πεδίο

Τις τάσεις, τις πτώσεις και τις ανόδους στις βάσεις εισαγωγής καταγράφει σε άρθρο του στα «Νέα» της Πέμπτης ο Μιχάλης Νιβολιανίτης, ενώ απομένουν λίγες ημέρες για την ανακοίνωση των βάσεων και την ανακούφιση των υποψηφίων που αγωνιούν.

Στο κόκκινο βρίσκεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς η επεξεργασία των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας βρίσκεται στην τελική ευθεία,

Σχεδόν 3 εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, η εικόνα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει για την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία καθώς και για τα τμήματα τα οποία αναμένεται να σπάσουν φέτος τα κοντέρ.

Ο ανταγωνισμός στις περιζήτητες σχολές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαίνεται πως οι υποψήφιοι επέλεξαν φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, σχολές που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικία τους.

Η εξέλιξη αυτή πιέζει τις βάσεις ανοδικά σε μια σειρά τμημάτων που εδρεύουν στις μεγάλες πόλεις και επιλέγονται κάθε χρόνο ως 1η προτίμηση από εκατοντάδες υποψηφίους.

«Τα Νέα» με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού-αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλο, παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις των βάσεων για συνολικά 85 τμήματα που εντάσσονται και στα 5 επιστημονικά πεδία.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις βάσεις εισαγωγής, φαίνεται ότι θα υπάρξει «σφαγή» αριστούχων για τα υψηλόβαθμα τμήματα καθώς οι βάσεις δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΔΙΟ

Ειδικότερα, όσο στοχεύουν στο πρώτο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να περιμένουν αυξομειώσεις στην πορεία των βάσεων. Στα τμήματα-φιλέτα όπως αυτά της Νομικής, οι βάσεις θα κινηθούν περίπου στα περυσινά επίπεδα. Οι πύλες στη Νομική Αθήνας αναμένεται να ανοίξουν σε υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 18.150 μόρια, με το ταβάνι της βάσης να μην ξεπερνά τα 18.350 μόρια.

Στο αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου, η βάση εισαγωγής θα πλησιάσει το κατώφλι των 18.000 μορίων, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν και στα τμήματα ψυχολογίας, τα οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος. 

Σημαντική άνοδο θα πρέπει να περιμένουν όσοι προσβλέπουν στα τμήματα παιδαγωγικής εκπαίδευσης, όπου οι βάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η άνοδος μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη τα 200 μόρια, ειδικά στα τμήματα που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

«ΒΟΥΤΙΑ» ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΔΙΟ

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δείχνει ότι θα σημειωθεί «βουτιά» των βάσεων σε όλα σχεδόν τα τμήματα. Ακόμη και οι σχολές του ΕΜΠ που δεσπόζουν στο 2ο πεδίο θα καταγράψουν πτώση. Είναι ενδεικτικό ότι στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών η βάση θα κυμανθεί μεταξύ 16.450 και 16.650 μορίων. Οι βάσεις σε ορισμένα τμήματα που εδρεύουν σε ορισμένα ΑΕΙ της περιφέρειας δεν αποκλείεται να... κατρακυλήσουν ακόμη και 600 μόρια.

Ο ΠΗΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, όπου παραδοσιακά καταγράφονται κάθε χρόνο οι υψηλότερες βαθμολογίες, φαίνεται πως οι βάσεις στα πρωτοκλασάτα τμήματα θα κινηθούν κοντά στα περυσινά επίπεδα, με μια μικρή τάση καθόδου.

Ειδικότερα, στην Ιατρική Αθήνα αναμένεται να διαμορφωθεί και πάλι η υψηλότερη βάση εισαγωγής απ' όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν από 18.800 έως 19.000 μόρια ενώ στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση δεν πρόκειται να ξεπεράσει 18.850 μόρια.

Μικρή πτώση των βάσεων θα πρέπει να περιμένουν όσοι έχουν επιλέξει στο Μηχανογραφικό τα τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Αναφορικά με το 4ο επιστημονικό πεδίο, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις βάσεις εισαγωγής του 2018. Η υψηλότερη βάση στο οικονομικό τμήμα θα δημιουγηθεί στο οικονομικό πανεπιστήμιο (Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) όπου οι υποψηφίοι θα χρειαστούν 17.100-17.300 μόρια.

Μικρές αυξομειώσεις θα καταγραφούν στα τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν στα πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

OI EKTIMHΣΕΙΣ

Ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Αντώνης Φλωρόπουλος περιγράφει στα «Νέα» τη γενική τάση που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο. Συγκεκριμένα:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά, θα δούμε μικρές αυξομειώσεις σε κάποιες σχολές, εκτός από τα παιδαγωγικά τμήματα όπου η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα 200 μόρια.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα είναι μεγάλη σε όλες σχεδόν τις σχολές λόγω της δυσκολίας των θεμάτων που δόθηκαν στις Πανελλαδικές και σε πολλές η πτώση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 800 μόρια.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι χαλαρή, σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσει τα όρια πτώσης του 2ου πεδίου.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο θα έχουμε την ίδια σχεδόν εικόνα με την περασμένη χρονιά για τα τμήματα που υπήρχαν στο Μηχανογραφικό του 2018, δεν μπορεί όμως να γίνει εκτίμηση για τα ΤΕΙ που πανεπιστημονικοποίηθηκαν και βέβαια για τα νέα που δημιουργήθηκαν, γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα τμήματα των άλλων επιστημονικών πεδίων.

Πίνακας
Πίνακας

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Πίνακας
Πίνακας

Αναλυτικός πίνακας

Αναλυτικός πίνακας (2)

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Αύριο οι πρυτανικές εκλογές σε Πάντειο και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αύριο οι πρυτανικές εκλογές σε Πάντειο και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Με ηλεκτρονική ψηφοφορία θα διεξαχθούν αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών σε δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα
Αύριο οι πρυτανικές εκλογές σε Πάντειο και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Νίκος Φίλης: Χωρίς προσχολική εκπαίδευση τα παιδιά της Αθήνας
Νίκος Φίλης: Χωρίς προσχολική εκπαίδευση τα παιδιά της Αθήνας
Για την αναστολή εφαρμογής της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στην Αθήνα σε πέντε δήμους κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο Νίκος Φίλης
Νίκος Φίλης: Χωρίς προσχολική εκπαίδευση τα παιδιά της Αθήνας