Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Thumbnail

Μήλον της έριδος για τους καθηγητές ο περιορισμός των αμοιβών τους που φέρνει η τελική μορφή του ν/σ για τα μεταπτυχιακά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Μίνας Κωστοπούλου στην Αυγή, αντιπροσωπεία των πρυτάνεων ζήτησε από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου την απόσυρση της διάταξης, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης απείλησε να προσφύγει στο ΣτΕ για τη δήθεν “αντισυνταγματικότητα” του μέτρου και προ ημερών η πρυτανική σύνοδος πρότεινε “αμοιβή ανάλογη των ωρών απασχόλησης”, θέτοντας ως όριο “το 100% των ακαθάριστων αποδοχών τους”. Όσο δηλαδή και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις...

Η επίμαχη διάταξη που βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής προβλέπει ότι το σύνολο των ακαθάριστων μηνιαίων απολαβών για τα μεταπτυχιακά "δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του ακαθάριστου βασικού μηνιαίου μισθού καθηγητή πρώτης βαθμίδας” για διδασκαλία πέραν των ερευνητικών και διοικητικών τους καθηκόντων ή των διδακτικών ωρών που υποχρεούνται να προσφέρουν - εντός των καθηκόντων τους κατά το ν/σ εμπίπτει τουλάχιστον μία πλήρης τρίωρη εβδομαδιαία διδασκαλία σε μεταπτυχιακό.

 Έως 12.000 ευρώ σήμερα τα δίδακτρα

Πανεπιστημιακοί κύκλοι κινδυνολογούν για τη βιωσιμότητα των μεταπτυχιακών, ωστόσο φαίνεται πως στο επίκεντρο βρίσκεται η βιωσιμότητα της... τσέπης τους. Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για καθηγητές με αμοιβές από μεταπτυχιακά σε “σκανδαλώδη ύψη”, πολλών χιλιάδων ευρώ, την ώρα που οι φοιτητές καλούνται να πληρώνουν μέχρι και 12.000 ευρώ τον χρόνο. Σαφώς υπάρχουν και εξ ολοκλήρου δωρεάν μεταπτυχιακά υψηλού επιπέδου.

“Τα υψηλά δίδακτρα επιβάλλονται λόγω της αμοιβής των καθηγητών. Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί δωρεάν φοίτηση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίδακτρα. Δεν επιβάλλει να καλύπτονται μόνο οι αμοιβές των καθηγητών και σε δεύτερη μοίρα οι σπουδές των φοιτητών” δήλωσε στην “Α” η Σ. Αναγνωστοπούλου, υπενθυμίζονται πως σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος η Παιδεία παρέχεται δωρεάν, όπως υπογραμμίζεται και στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 "Εναπόκειται στον κοινό νομοθέτη η επιβολή διδάκτρων"

“Εναπόκειται στον κοινό νομοθέτη η επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές για την κάλυψη του κόστους των ΠΜΣ, το ύψος των οποίων δεν θα πρέπει να είναι τέτοιο ‘ώστε να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής η συμμετοχή σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, διότι ένα τέτοιο μέτρο θα παραβίαζε τη γενική ελευθερία προσβάσεως στην Παιδεία’” υπενθύμισε -κατά το ΣτΕ- χθες το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, εγκαλώντας τη Ν.Δ. να πει “τι έπραξαν οι κυβερνήσεις τους για να δημιουργήσουν συνθήκες συμμόρφωσης με το γράμμα και το πνεύμα της παραπάνω απόφασης”.

“Η κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο, δεν αποκλείει κανέναν ενδιαφερόμενο, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα θεσμικής διεξαγωγής του” συνέχισε το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, σε συνέχεια δήλωσης του “γαλάζιου” βουλευτή Θ. Φορτσάκη περί “αποστροφής του διαλόγου”.

 Τι προβλέπει το ν/σ

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τέλος εγγραφής ώς 500 ευρώ για μεταπτυχιακά 2 εξαμήνων, 750 ευρώ για μεταπτυχιακά διάρκειας τριών εξαμήνων και 1.000 ευρώ για διετή προγράμματα. Το τέλος εγγραφής καταβάλλεται τμηματικά, όπως ορίζει ο Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακής Επαγγελματικής Ειδίκευσης (ΠΜΕΕ) που θα απονέμουν εφεξής Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδίκευσης (ΜΔΕΕ) τα προβλεπόμενα δίδακτρα δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ τη διετία. Η απόφαση επιβολής τέλους εγγραφής λαμβάνεται από το τμήμα και προβλέπεται υποχρεωτική κατάθεση πλήρους και αναλυτικού προϋπολογισμού στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας.

Θετικής αποδοχής, σημειωτέον, έτυχε η η διάταξη που αφορά τμήματα και σχολές πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης, με θετικό-εφαρμοσμένο προσανατολισμό, που ισοδυναμούν εφεξής με μεταπτυχιακά διπλώματα (master). Η διάταξη αφορά πολυτεχνικές σχολές, γεωπονικές σχολές και ιατρικές σχολές.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

kerameos
Σχολεία: Δεν αρκούν οι φιέστες Κεραμέως, υπάρχει και η πραγματικότητα
Η υπουργός αποκρύπτει το σύνολο των ενεργειών με τις οποίες είναι επιβαρυμένα τα σχολεία σε περίπτωση υπάρξεως κρούσματος. Αυτό σημαίνει ότι: Ή δε...
Σχολεία: Δεν αρκούν οι φιέστες Κεραμέως, υπάρχει και η πραγματικότητα
Αδιανόητη καταγγελία για αρνητή στην Πάτρα: Πλήρωσε για να του κάνουν εμβόλιο πάνω από το… μπουφάν
Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες αρνητών - Πλήρωσαν 200 ευρώ ο καθένας για να τους χορηγήσουν ψευδές πιστοποιητικό σε εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας.
Αδιανόητη καταγγελία για αρνητή στην Πάτρα: Πλήρωσε για να του κάνουν εμβόλιο πάνω από το… μπουφάν
Ιερέας σε εκκλησία
Κορονοϊός - Παραλήρημα αρχιμανδρίτη: Τα εμβόλια είναι λουσμένα με αίμα αθώων εμβρύων
Σάλος με επιστολή του Αρχιμανδρίτη Ντανά για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού: «Είναι λουσμένα στα αίματα εμβρύων»
Κορονοϊός - Παραλήρημα αρχιμανδρίτη: Τα εμβόλια είναι λουσμένα με αίμα αθώων εμβρύων