Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι λεει ο Α. Λιάκος για τις αλλαγές σε Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια  

Συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου για την Παιδείας στην εφημερίδα ΑΥΓΗ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των Πανελλαδικών και στις αλλαγές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Σχετικά με τις πανελλαδικές σημείωσε πως η πρόσβαση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ένας από τους κεντρικούς μηχανισμούς παραμόρφωσης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος συνολικά, είναι κάτι που αποτελεί κοινή διαπίστωση από καιρό.

"Οι μεταρρυθμίσεις στις άλλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα παραμορφωθούν, αν δεν αρχίσουμε να λύνουμε το ζήτημα αυτό.Οι εξετάσεις καταστρέφουν το Λύκειο, "λυκειοποιούν" το γυμνάσιο και μεταφέρουν την πίεση των εξετάσεων στο Δημοτικό γιγανγώνοντας και επεκτείνοντας την παραπαιδεία. Κόβουν κάθε χρόνο δύο μήνες από τη σχολική χρονιά. Από την στιγμή που αρχίζουν οι εξετάσεις παραλύει η μέση εκπαίδευση."

Στην ερώτηση "πως σκοπεύετε να παρέμβετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση" ο κ.Λιάκος απάντησε:

Το σενάριο, η υπόθεση εργασίας γιατί δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση ακόμη - με το οποίο εργάζεται η επιτροπή διαλόγου, αποσκοπεί στη μελέτη της δυνατότητας σταδιακής απελευθέρωσης των λιγότερα ζητούμενων τμημάτων από τις εξετάσεις. Επειδή το σύστημα των εξετάσεων  παρά το διαστροφικό του χαρακτήρα, χαίρει εκτίμησης ως αντικείμενο και αμερόληπτο σε πρώτο στάδιο δεν χρειάζεται να ανατραπεί. Η υπόθεση είναι ότι σε όσα τμήματα οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις θα αρκεί για την εισαγωγή το (αναμορφωμένο απολυτήριο του Λυκείου. Εκεί όμως όπου οιυποψήφιοι υπερβαίνουν τις προσφερόμενες θέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ισχύον σύστημα εξετάσεων. Σε δεύτερη φάση όταν αποδειχθεί το εύρος, η αξιοπιστία και η λειτουργικότητα του νέου συστήματος θα επιχειρηθεί η σταδιακή αλλαγή των εξετάσεων και στις σχολές υψηλής ζήτησης.

Μία άλλη σκέψη είναι ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί το Λύκειο μέσα από το σύστημα 4 χρόνια Γυμνάσιο + 2 Λύκειο ώστε να παραγάγει ένα αξιόπιστο δίπλωμα. Το σχήμα 4+2 μπορεί να εξασφαλίσει έναν κορμό εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο ενώ το Λύκειο στο σχήμα αυτό θα γίνει περισσότερο ερευνητικό, με δυνατότητες επιλογών ομάδων μαθημάτων.

Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο επαγγελματικό διετές λύκειο με δυνατότητες εκπαίδευσης και στους τόπους εργασίας.

Διαβάστε παρακάτω όλη την συνέντευξη

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολλαπλό βιβλίο
Αναβρασμός στην εκπαίδευση για το «Πολλαπλό Βιβλίο» – Αίτημα για παράταση και διάλογο
Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για ασφυκτικές προθεσμίες και ζητούν τη μεταφορά της διαδικασίας στο νέο σχολικό έτος, ώστε η αξιολόγηση των βιβλίων να...
Αναβρασμός στην εκπαίδευση για το «Πολλαπλό Βιβλίο» – Αίτημα για παράταση και διάλογο
ηφαι
Σαντορίνη: Η ανακάλυψη στον βυθό που αλλάζει τα δεδομένα για το ηφαίστειο Κολούμπο
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει άγνωστη τεκτονική δομή και φωτίζει τη σχέση σεισμών, ρηγμάτων και ηφαιστειακής δραστηριότητας
Σαντορίνη: Η ανακάλυψη στον βυθό που αλλάζει τα δεδομένα για το ηφαίστειο Κολούμπο
Κούβα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κατασκευάζουν πρόσχημα για στρατιωτική επίθεση
Κούβα σε κατάσταση συναγερμού: Ακυρώνονται πτήσεις, κλείνουν ξενοδοχεία εν μέσω φόβων για κλιμάκωση με τις ΗΠΑ
Η οικονομική κρίση βαθαίνει, οι ελλείψεις γονατίζουν τη χώρα και οι δηλώσεις Τραμπ εντείνουν την ανησυχία στην Αβάνα
Κούβα σε κατάσταση συναγερμού: Ακυρώνονται πτήσεις, κλείνουν ξενοδοχεία εν μέσω φόβων για κλιμάκωση με τις ΗΠΑ
paralies
Συναγερμός για τις παραλίες: Ακατάλληλη για κολύμβηση η μία στις τρεις
Ανησυχητικά ευρήματα από τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ – Ποιες περιοχές της Αττικής και της χώρας εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
Συναγερμός για τις παραλίες: Ακατάλληλη για κολύμβηση η μία στις τρεις