Thumbnail
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τρεις σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής, όπως και αλλού στη χώρα, υπολειτουργούν, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, δασκάλους και σε βασική υλικοτεχνική υποδομή για τη λειτουργία τους. Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ, ζητώντας να στελεχωθούν πλήρως τα σχολεία με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και να λειτουργήσουν τα ολοήμερα, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι στην Εκπαίδευση, να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και να εξασφαλιστεί άμεσα όλη η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για τα σχολεία.

Οπως σημειώνεται, τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της περιοχής φτάνουν τα 313, από τα οποία 171 σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Στις προσλήψεις αναπληρωτών που ανακοίνωσε το υπουργείο την Παρασκευή 20 Νοέμβρη, στην Ανατολική Αττική δίνει μόνο 25 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που παραμένουν άνεργοι, που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, περιπλανώμενοι για χρόνια σε όλη την Ελλάδα με την ιδιότητα του αναπληρωτή.

Τα περισσότερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως ούτε το πρωινό πρόγραμμα, ενώ τα ολοήμερα στα περισσότερα σχολεία δε λειτουργούν καθόλου ή υπολειτουργούν. Σύμφωνα με Συλλόγους Γονέων των σχολείων της περιοχής, λόγω της υποστελέχωσης των ολοήμερων σχολείων, τα περισσότερα παιδιά στις σχολικές μονάδες φεύγουν από το σχολείο στις 13.15 αντί για τις 16.15 που θα ολοκληρώνονταν κανονικά τα μαθήματα. Ετσι, πολλοί γονείς είτε αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, είτε αναγκάζονται να πληρώνουν για να τους κρατάνε τα παιδιά τους και να τα παίρνουν από το σχολείο.

Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ανάβυσσου, όπου το ολοήμερο λειτουργεί μόνο για την Α' και τη Β' τάξη και μόνο για μία ώρα τη μέρα, από τις 12.20 έως τις 13.15, ενώ στις υπόλοιπες τάξεις το ολοήμερο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Η Ερώτηση αναφέρεται και στα ζητήματα της σχολικής στέγης, ειδικά σε μία περιοχή όπου συνεχώς αυξάνεται ο πληθυσμός. Ενδεικτικά, στο 2ο Λύκειο Αρτέμιδας συνωστίζονται 450 μαθητές σε ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί για να στεγάζει έως 250 μαθητές.

Επίσης, σε αρκετά νηπιαγωγεία και δημοτικά, οι γονείς πληρώνουν σχεδόν για τα πάντα. Από τα χαρτικά, τα βιβλία, τις μπογιές μέχρι και τα έξοδα συντήρησης του σχολείου.

«Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν γι' ακόμη μια φορά ότι η πολιτική όλων των έως τώρα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων στερεί από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών το δικαίωμα στη μόρφωση, καταδικάζουν στην ανεργία και την εργασιακή ομηρία τους εκπαιδευτικούς. Η όξυνση των προβλημάτων στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής, όπως και των υπόλοιπων σχολείων της χώρας, είναι συνέπεια της "στάσης πληρωμών" στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που επιβάλλει η βάρβαρη αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΕΕ, κεφαλαίου, που κωδικοποιείται και στο 3ο μνημόνιο και τους αντίστοιχους εφαρμοστικούς νόμους», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Χρ. Κατσώτης, Λ. Κανέλλη και Δ. Μανωλάκου.

rizospastis.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο 19χρονος ΕΠΟΠ Ραφαήλ που έχασε τη ζωή του σε άσκηση στη Ρόδο
Θάνατος 19χρονου ΕΠΟΠ στη Ρόδο: Πώς έγινε το μοιραίο δυστύχημα – Ραγίζει καρδιές η μαντινάδα του πατέρα
Έτσι απασφάλισε η περόνη της μοιραίας χειροβομβίδας - Η κατάθεση «κλειδί» του επιλοχία και το βαρύ πένθος στο Τυμπάκι
Θάνατος 19χρονου ΕΠΟΠ στη Ρόδο: Πώς έγινε το μοιραίο δυστύχημα – Ραγίζει καρδιές η μαντινάδα του πατέρα
mitsotakis-ipourgiko
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο - Τα θέματα της συνεδρίασης
Με γεμάτη ατζέντα και κρίσιμες εισηγήσεις για εργασιακά, ακίνητα, μεταφορές και προϋπολογισμό, το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο - Τα θέματα της συνεδρίασης
ελληνογλωσση εκπαιδευση στο εξωτερικό
Έλληνες γονείς 9 ευρωπαϊκών χωρών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Επείγουσα έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και την Υπουργό Παιδείας
Οι φορείς του απόδημου ελληνισμού εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σοβαρή και παρατεταμένη έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία και τα Τμήματα...
Έλληνες γονείς 9 ευρωπαϊκών χωρών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Επείγουσα έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και την Υπουργό Παιδείας