Thumbnail
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο δικηγορικό κόσμο

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο δικηγορικό κόσμο, καθώς επίκειται επανέλεγχος πτυχίων εκατοντάδων νέων δικηγόρων που σπούδασαν Νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Ο επανέλεγχος, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, καθίσταται αναγκαίος μετά τη διαπίστωση ότι 33 νέα πτυχία που υποβλήθηκαν προς έλεγχο στους ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους προκειμένου να εγγραφούν οι κάτοχοί τους παρουσίαζαν σοβαρές αντιφάσεις.

Επιπλέον στο πρόσφατο παρελθόν, προτού ανατεθεί στους δικηγορικούς συλλόγους ο έλεγχος των πτυχίων μέσω Επιτροπής Αξιολόγησης, πολλοί νέοι δικηγόροι είχαν προέλθει από τα ίδια ιδιωτικά πανεπιστήμια με αναγνωρισμένα πτυχία, οι οποίοι ήδη δικηγορούν και τώρα θα ελεγχθούν ξανά.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αξιολόγησης επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων αλλοδαπής των δικηγορικών συλλόγων βγάζει ουσιαστικά κόκκινη κάρτα στον ΔΟΑΤΑΠ (σ.σ. το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) επειδή έχει αναγνωρίσει πτυχία για τα οποία μετέπειτα διαπιστώθηκαν ελλείψεις.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αξιολόγησης των δικηγόρων πριν από λίγες ημέρες εξέτασε αιτήσεις εγγραφής στους δικηγορικούς συλλόγους τις οποίες, μεταξύ των άλλων, είχαν υποβάλει υποψήφιο απόφοιτοι από δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. «Διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους προς αξιολόγηση φακέλους υπάρχουν αντιφάσεις στα προσκομισθέντα έγγραφα για περισσότερα ζητήματα (ενδεικτικά ως προς τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθημάτων, το ύψος των πιστωτικών μονάδων ανά μάθημα, τη διάρκεια σπουδών), που καθιστούν αδύνατη την αξιολόγηση των φακέλων Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε να αναβληθεί συζήτηση όλων των ως άνω αιτήσεων και να σταλούν έγγραφα προς τα πανεπιστήμια, με κοινοποίηση στους αιτούντες, προκειμένου να παρασχεθούν επεξηγήσεις, διατηρώντας κάθε νόμιμη επιφύλαξη. Εισήχθησαν προς εξέταση 93 φάκελοι, εκ τω οποίων οι 60 οι οποίοι ήταν πλήρεις αξιολογήθηκαν και για 33 φακέλους αναβλήθηκε η αξιολόγηση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος» αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής.

Όπως εξηγεί ο Βασίλης Αλεξανδρής, σε αρκετές υποθέσεις οι ασάφειες ήταν σημαντικές, όπως σε περίπτωση αποφοίτου για το οποίο ζητήθηκε από το πανεπιστήμιο να βεβαιώσει πόσες πιστωτικές μονάδες (ECTS) είχε αποκτήσει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Μας έστειλαν δύο διαφορετικά πιστοποιητικά, στο ένα εκ των οποίων εμφανιζόταν το ίδιο πρόσωπο να έχει λάβει χ ECTS και στο άλλο σχεδόν διπλάσιο, για το ίδιο χρονικό διάστημα», λέει.

Το ζήτημα που δημιουργήθηκε δεν αφορά μόνο τις 33 περιπτώσεις ελλιπών φακέλων, αλλά ανοίγει επίσης τον ασκό του Αιόλου γιατί τα περισσότερα από αυτά τα πτυχία έχουν αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ. 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Επανέρχεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα το αγαπημένο μάθημα των μαθητών με νέα θεματική

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πλοίο
Οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των διωκόμενων απεργών ναυτεργατών – «Μια πικρή εμπειρία για εμάς»
Δυνάμεις του Λιμενικού συνέλαβαν και προσήγαγαν απεργούς μέσα σε πλοίο, ενώ 19 από τους απεργούς παραπέμπονται στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της...
Οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των διωκόμενων απεργών ναυτεργατών – «Μια πικρή εμπειρία για εμάς»
syriza
ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή - Τα «βαριά» ονόματα που λείπουν
«Ηχηρές» απουσίες στη λίστα των υποψηφίων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή - Τα «βαριά» ονόματα που λείπουν
asep-proslipseis.jpg
ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 450 μόνιμοι διορισμοί χωρίς πτυχίο – Ξεκινά σε λίγες μέρες η αίτηση
Έρχεται η μεγάλη προκήρυξη ΑΣΕΠ για αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Πολιτισμού - Όσα πρέπει να ξέρετε
ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 450 μόνιμοι διορισμοί χωρίς πτυχίο – Ξεκινά σε λίγες μέρες η αίτηση