Thumbnail
Μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία

Μεικτό σύστημα όσον αφορά στα κριτήρια που θα ισχύσουν εν όψει των μόνιμων διορισμών που θα γίνουν την επόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι το σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες.Η αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών από όλες τις ειδικότητες οι οποίοι εργάζονται τα τελευταία χρόνια ως αναπληρωτές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αναμένοντας τον πολυπόθητο διορισμό, έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν ποια θα είναι τα κριτήρια για τους μόνιμους διορισμούς.

Το υπουργείο έχει συστήσει για το θέμα αυτό μια επιτροπή που αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και συνδικαλιστές προκειμένου να καταθέσεις συγκεκριμένη πρόταση.

Επισημαίνεται πως οι προσλήψεις για νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές υπολογίζονται για το επόμενο σχολικό έτος σε περίπου 2.500, ενώ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου τόνισε στο «ΕΘΝΟΣ» ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να εξασφαλιστούν κονδύλια για 17.000 με 20.000 αναπληρωτές. Κι αυτό διότι οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι τεράστιες, αφού πριν από λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, ο οποίος ξεπερνά τις 5.200 και στις δύο βαθμίδες.

Από τα στοιχεία για τις συνταξιοδοτήσεις φαίνεται πως θα υπάρξει μαζική φυγή εκπαιδευτικών από ειδικότητες φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών.

Κερδίζει έδαφος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος για τα κριτήρια των προσλήψεων είναι να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα. Δηλαδή τα δύο βασικά κριτήρια θα είναι η προϋπηρεσία στις σχολικές μονάδες και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Σίγουρα θα υπάρχουν και επιμέρους κριτήρια που μπορεί να αφορούν για παράδειγμα μεταπτυχιακούς τίτλους, διδακτορικά διπλώματα κ.λπ.

Βέβαιο θεωρείται ότι θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα οι διοριστέοι εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε το 2008.

Οριστικές αποφάσεις πάντως δεν υπάρχουν και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τα κριτήρια –αφού έχει καταθέσει τη σχετική εισήγηση η επιτροπή που συστήθηκε γι’ αυτό το θέμα- μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς τα περιθώρια στενεύουν.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, ότι η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, καθώς η πρώτη της συνεδρίαση που είχε ορισθεί για τις 18 Μαΐου αναβλήθηκε, χωρίς να ανακοινωθεί ο λόγος αναβολής.

Πάντως ο νέος τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών σε μόνιμες θέσεις έχει εξελιχθεί σε πραγματική «σπαζοκεφαλιά» για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά  και την απόφαση του ΣτΕ που δεν θέλει διορισμούς εκτός διαγωνισμού ΑΣΕΠ, κάτι που για φέτος είναι φυσικά ανέφικτο με δεδομένο ότι δεν υπήρχε χρόνος για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού.

Εκτός από τα κριτήρια των προσλήψεων τα οποία περιμένουν να μάθουν και τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα απορροφήσουν ανά ειδικότητα, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν να ανησυχούν και για έναν πρόσθετο λόγο. Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές έχουν καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω όλες οι διαδικασίες που αφορούν τις μεταθέσεις, αποσπάσεις, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πουρές
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
university_lausanne
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία -...
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
μαλλιά
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) σχετικά με την επικινδυνότητα θεραπειών σε κομμωτήρια και...
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής