ειδική αγωγή σεμινάριο
Thumbnail
Μετεγγραφές

Περιορίζονται δραστικά οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών από περιφερειακά προς κεντρικά ΑΕΙ της χώρας, την ίδια στιγμή που ισχύουν ξανά –μετά το 2001– οι μετεγγραφές εξωτερικού, δηλαδή Ελλήνων που φοιτούν σήμερα σε ΑΕΙ εξωτερικού προς ΑΕΙ της χώρας. Αυτά προβλέπει διάταξη που προστέθηκε την Κυριακή στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δώσει σήμερα προς διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο που δόθηκε στα κόμματα την Παρασκευή και περιλαμβάνει τις βασικές αλλαγές σε ΑΕΙ, ιδιωτική εκπαίδευση και έρευνα, προστέθηκε διάταξη για τις μετεγγραφές, που θα εφαρμοστεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016. Η διάταξη εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έθεσε πλαφόν για τον αριθμό των μετεγγραφών στο 10% του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, «εκτός εάν τα τμήματα του εκάστου ΑΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα διαφορετικά ποσοστά». Ουσιαστικά λοιπόν, και με δεδομένο ότι ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ ορίσθηκε σε 68.345, οι μετεγγραφές δεν θα ξεπεράσουν τις 7.000 για το 2015-2016, από, περίπου, τις 11.000 φέτος.

Ετσι, το υπουργείο Παιδείας όρισε εννέα κατηγορίες δικαιούχων χωρίς οικονομικά κριτήρια (π.χ. τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, ασθενείς από βαριά ασθένεια ή με βαριά αναπηρία, ορφανοί, παιδιά πολύτεκνης οικογένειας, με αδελφό φοιτητή σε πρώτο πτυχίο). Επίσης, το υπουργείο Παιδείας έθεσε ένα δέκατο, οικονομικό κριτήριο, που αφορά το συνολικό εισόδημα της οικογένειας του αιτούντος μετεγγραφή. Το υπουργείο έθεσε πλαφόν τα 5.000 έως 8.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας (π.χ. ετήσιο εισόδημα έως 15.000 για τρίτεκνη οικογένεια), που θα μοριοδοτείται διαφορετικά. Στα κριτήρια δεν περιλαμβάνονται οι τρίτεκνοι οι οποίοι μπορεί να καλυφθούν εάν πληρούν το οικονομικό κριτήριο.

Μετεγγραφή μπορούν να πάρουν κατ’ εξαίρεση και φοιτητές απ’ όλα τα έτη σπουδών (για παράδειγμα, εάν φοιτούν στο δεύτερο ή στο τρίτο έτος μιας σχολής τετραετούς φοίτησης) εκτός από τους τελειοφοίτους, τους επί πτυχίω και όσους έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο σπουδών.

Τις αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση αιτήσεις μετεγγραφών (από εξωτερικό ή μεγαλύτερου έτους) θα κρίνει πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από έναν δικαστικό λειτουργό (στη θέση του προέδρου), έναν εκπρόσωπο από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ και δύο εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος οργανισμός του υπουργείου Παιδείας, ΕΟΠΠΕΠ, θα προχωρήσει από την άλλη εβδομάδα σε ελέγχους των περίπου 3.000 φροντιστηρίων, για να διαπιστωθεί εάν τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν, από κτιριολογικής άποψης, για την επικαιροποίηση άδειας ή την έκδοση νέας, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα τρία βασικά σημεία που εγείρουν ανάκληση της άδειας είναι η μη ύπαρξη υποδομής για τα ΑμεΑ, ελλείψεις ως προς τη στατική επάρκεια του κτιρίου και η απουσία πυρασφάλειας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Σχετικά με τις εκλογές αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια
Το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει την πρόθεσή του, για ακόμα μια φορά, να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών των Υ.Σ. με ηλεκτρονικές κάλπες
Σχετικά με τις εκλογές αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια