Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τις ελλείψεις παραδέχεται το υπουργείο Παιδείας

Με τον ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών θα «λειτουργήσουν» τα σχολεία από το Σεπτέμβρη, όπως προδιαγράφουν και οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση βλέπει την όποια κάλυψη των κενών με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς αντί για μόνιμους διορισμούς.

«Φτάνουμε σε σημεία εκτός ορίων. Οταν φέτος ζητήσαμε από τον κ. Μητσοτάκη 22.500 αναπληρωτές λόγω περισσότερων συνταξιοδοτήσεων πέρυσι, αντιλαμβάνεστε ότι περάσαμε πραγματικά τα όρια», δήλωνε προχτές ο υπουργός Ανδρ. Λοβέρδος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο ίδιος σημείωσε ότι «από αυτές τις 22.500 αναπληρωτών που ζητήσαμε, μετά από συνεννοήσεις συνολικά στο πλαίσιο της κυβέρνησης και παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου και συνεννοήσεις με άλλους υπουργούς, θα έχουμε συνολικά 19.500» και ότι θα καλυφθούν τα κενά ζητώντας από τους καθηγητές να διδάξουν τα εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα.

Ο υπουργός δήλωνε ότι με βάση την αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων 1 προς 10, θα υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθούν μόλις 450 άτομα για τη σχολική χρονιά 2015-2016. Ο ίδιος δήλωνε ότι σε συζητήσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει να συζητηθεί εκ νέου αυτή η αναλογία.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανιστεί ότι αγωνιά για τη λειτουργία των σχολείων δεν είναι ικανές να πείσουν για το ενδιαφέρον της, αφού η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας πορείας επιλογών στο πλαίσιο της πολιτικής που χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και στην εκπαίδευση. Οι δε ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου καθώς η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται σε τροχιά υπαγωγής στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, οικοδόμησης του σχολείου της καπιταλιστικής αγοράς όπου βέβαια δεν χωρά και η μόνιμη και σταθερή δουλειά των εκπαιδευτικών.

Ετσι, φτάσαμε σε 9,5 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φέτος και 12 περίπου χιλιάδες τα δύο προηγούμενα χρόνια, με εκπαιδευτικούς να αποχωρούν κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, κάτω από το φόβο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, της εργασιακής ανασφάλειας για το πού θα βρεθούν την επόμενη σχολική χρονιά και της «αξιολόγησης». Υπενθυμίζεται ότι οι κανονικοί διορισμοί για την επόμενη σχολική χρονιά φτάνουν στον αριθμό - εμπαιγμό των 212 (112 στην Πρωτοβάθμια και 100 στη Δευτεροβάθμια).

Οι αναπληρωτές, με τους οποίους σκοπεύει το υπουργείο να καλύψει κενά που απαιτούν μόνιμους διορισμούς ώστε να λυθεί και τώρα και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα της άδειας έδρας στην τάξη, θα έρθουν να προστεθούν στους 15 περίπου χιλιάδες αναπληρωτές - ωρομίσθιους και στους 7.200 ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.ά. με 5μηνα, μέσω ΟΑΕΔ, που κάθε καλοκαίρι είναι άνεργοι και δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά από Σεπτέμβρη. Στους εκπαιδευτικούς με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας, ακόμα και με μπλοκάκι.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χριστούγεννα καιρός
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
παππας
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
Η επίθεση στο Στρασβούργο φέρνει τον ευρωβουλευτή εκτός ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ και σε κίνδυνο διαγραφής
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
ελστατ
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι νέοι εξοικειώνονται με τη στατιστική επιστήμη και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
παιδιά
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
3.500 αιτήσεις αξιολογήθηκαν για έως 20 συνεδρίες στήριξης παιδιών έως 6 ετών – Οι γονείς μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις έως 22 Δεκεμβρίου
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα