Thumbnail
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο τύπο" και ΤΑ ΝΕΑ

Για άνοδο βάσεων στα 4 από τα 5 Επιστημονικά Πεδία και συνωστισμό υποψηφίων όχι μόνο στις υψηλόβαθμες, αλλά κυρίως στις σχολές με μεσαίες βαθμολογίες και στα περιφερειακά τμήματα που έχουν αντιστοιχία με κάποιο κεντρικό πανεπιστήμιο προϊδεάζουν τα πρώτα στοιχεία των βαθμολογιών στις φετινές εξετάσεις.

Πάντως την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", κ άτω από τη βάση έχει γράψει ένας στους δύο υποψηφίους στο μάθημα της έκθεσης στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βαθμολογητές «Από τα 100 γραπτά, πέντε με οκτώ βαθμολογούνται με 15, ενώ 60 περίπου βρίσκονται κάτω από τη βάση.»

Επίσης στο μάθημα της Βιολογίας αν και τα θέματα ήταν εύκολα και πρόκειται για μάθημα που δίνει άριστα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, οι περισσότεροι μαθητές κινήθηκαν στο 16 με 17.

Στα μαθηματικά πάλι Γενικής Παιδείας, ενώ πέρυσι το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων έπεσε κάτω από τη βάση, φέτος κινήθηκε στο 12 με 14.

Τις μεταβολές των βάσεων εκτός από τις προτιμήσεις των υποψηφίων που θα δηλωθούν με τα Μηχανογραφικά όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί επηρεάζουν δύο αντίρροπες συνιστώσες: η μία είναι η δυσκολία των θεμάτων που στα περισσότερα μαθήματα ήταν σαφώς μικρότερη από πέρυσι και η άλλη είναι η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) περίπου κατά 20%.

Η πρώτη συνιστώσα ωθεί τις βάσεις προς τα πάνω και η άλλη προς τα κάτω.

Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι φέτος θα εμφανιστεί το εξής ιδιαίτερο στοιχείο από την τρίτη παράμετρο, τις προτιμήσεις των υποψηφίων:

Λόγω των μετεγγραφών αναμένεται αύξηση των βάσεων ιδίως σε περιφερειακά τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, που έχουν αντίστοιχα τμήματα σε κεντρικά ιδρύματα.

Το ασανσέρ ανά επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ:

Στο 1ο Πεδίο αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων μέχρι 200 μόρια. Στο 2ο και 4ο Πεδίο, λόγω των βατών θεμάτων σε Μαθηματικά και Φυσική αναμένεται σημαντική άνοδος. Τα εύκολα θέματα στα

Στο 3ο Πεδίο στα ύψη αναμένεται να βρεθούν οι Ιατρικές Σχολές (Αθήνα και Θεσσαλονίκη πάνω από τα 19.000 μόρια) ενώ στις υπόλοιπες θα υπάρξει αύξηση περί τα 200 μόρια.

Στο 5ο Πεδίο δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις, αφού η καλύτερη επίδοση αντισταθμίζεται από την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων.

Καλύτερη και ακριβέστερη εκτίμηση θα μπορεί να γίνει όταν το υπουργείο ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία βαθμολογιών και την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης.

Πληροφορίες από news247.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καλλυντικά
Επικίνδυνα για την υγεία τα καλλυντικά dupes - Ένα «trend» με συνέπειες πίσω από τις δελεαστικές τιμές
Αν και φαντάζουν ακίνδυνα, ειδικοί του χώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, ιδίως των νεαρών
Επικίνδυνα για την υγεία τα καλλυντικά dupes - Ένα «trend» με συνέπειες πίσω από τις δελεαστικές τιμές
Κυριάκος Μητσοτάκης
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εκκαθάριση των καταλόγων των δημοσίων Πανεπιστημίων από ανενεργούς φοιτητές
Ποιοι φοιτητές διαγράφονται και ποιοι παραμένουν;
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εκκαθάριση των καταλόγων των δημοσίων Πανεπιστημίων από ανενεργούς φοιτητές
ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: 92 μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025 έως την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025
ΑΣΕΠ: 92 μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών