Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο τύπο" και ΤΑ ΝΕΑ

Για άνοδο βάσεων στα 4 από τα 5 Επιστημονικά Πεδία και συνωστισμό υποψηφίων όχι μόνο στις υψηλόβαθμες, αλλά κυρίως στις σχολές με μεσαίες βαθμολογίες και στα περιφερειακά τμήματα που έχουν αντιστοιχία με κάποιο κεντρικό πανεπιστήμιο προϊδεάζουν τα πρώτα στοιχεία των βαθμολογιών στις φετινές εξετάσεις.

Πάντως την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", κ άτω από τη βάση έχει γράψει ένας στους δύο υποψηφίους στο μάθημα της έκθεσης στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βαθμολογητές «Από τα 100 γραπτά, πέντε με οκτώ βαθμολογούνται με 15, ενώ 60 περίπου βρίσκονται κάτω από τη βάση.»

Επίσης στο μάθημα της Βιολογίας αν και τα θέματα ήταν εύκολα και πρόκειται για μάθημα που δίνει άριστα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, οι περισσότεροι μαθητές κινήθηκαν στο 16 με 17.

Στα μαθηματικά πάλι Γενικής Παιδείας, ενώ πέρυσι το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων έπεσε κάτω από τη βάση, φέτος κινήθηκε στο 12 με 14.

Τις μεταβολές των βάσεων εκτός από τις προτιμήσεις των υποψηφίων που θα δηλωθούν με τα Μηχανογραφικά όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί επηρεάζουν δύο αντίρροπες συνιστώσες: η μία είναι η δυσκολία των θεμάτων που στα περισσότερα μαθήματα ήταν σαφώς μικρότερη από πέρυσι και η άλλη είναι η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) περίπου κατά 20%.

Η πρώτη συνιστώσα ωθεί τις βάσεις προς τα πάνω και η άλλη προς τα κάτω.

Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι φέτος θα εμφανιστεί το εξής ιδιαίτερο στοιχείο από την τρίτη παράμετρο, τις προτιμήσεις των υποψηφίων:

Λόγω των μετεγγραφών αναμένεται αύξηση των βάσεων ιδίως σε περιφερειακά τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, που έχουν αντίστοιχα τμήματα σε κεντρικά ιδρύματα.

Το ασανσέρ ανά επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ:

Στο 1ο Πεδίο αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων μέχρι 200 μόρια. Στο 2ο και 4ο Πεδίο, λόγω των βατών θεμάτων σε Μαθηματικά και Φυσική αναμένεται σημαντική άνοδος. Τα εύκολα θέματα στα

Στο 3ο Πεδίο στα ύψη αναμένεται να βρεθούν οι Ιατρικές Σχολές (Αθήνα και Θεσσαλονίκη πάνω από τα 19.000 μόρια) ενώ στις υπόλοιπες θα υπάρξει αύξηση περί τα 200 μόρια.

Στο 5ο Πεδίο δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις, αφού η καλύτερη επίδοση αντισταθμίζεται από την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων.

Καλύτερη και ακριβέστερη εκτίμηση θα μπορεί να γίνει όταν το υπουργείο ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία βαθμολογιών και την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης.

Πληροφορίες από news247.gr

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρη
"Χωρίς ζάχαρη": Υγιεινή επιλογή ή διατροφική αυταπάτη;
Παρότι δείχνουν να αποτελούν μια καλύτερη εναλλακτική, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απουσία ζάχαρης δεν σημαίνει αυτόματα και υψηλότερη διατροφική...
"Χωρίς ζάχαρη": Υγιεινή επιλογή ή διατροφική αυταπάτη;
εκαβ
Νίσυρος: 50χρονος εργάτης ακρωτηριάστηκε σε μηχάνημα με ιμάντα – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Κω
Σοβαρό εργατικό ατύχημα στη Νίσυρο: Ακρωτηριασμός 50χρονου και εσπευσμένη αεροδιακομιδή στην Κω
Νίσυρος: 50χρονος εργάτης ακρωτηριάστηκε σε μηχάνημα με ιμάντα – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Κω
γιατροι
Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης: Τρεις νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Μάχη με την υπέρταση και τον καρκίνο: Δωρεάν αξονικές και εξετάσεις δέρματος για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους
Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης: Τρεις νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω»