Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των κενών στη Θεατρική Αγωγή.
Με αφορμή την επικείμενη Α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να καταγράψουν και να καλύψουν όλα τα πραγματικά λειτουργικά κενά του κλάδου ΠΕ91.01, ώστε οι μαθητές να διδάσκονται το μάθημα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, ο Σύλλογος επαναφέρει τα αιτήματα για ενίσχυση της Θεατρικής Αγωγής στο σχολείο, επαναφορά της στις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και διεύρυνσή της στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με τον πρόσφατο διορισμό, των μόλις τεσσάρων συναδέλφων μας, οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών παραμένουν ακάλυπτες. Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) έχει εκφράσει επανειλημμένα την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων για το μέλλον της Θεατρικής Αγωγής στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, στις 04/05/2026, ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. κοινοποίησε επιστολή προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), στην οποία ανέλυε διεξοδικά την υψηλή παιδαγωγική, κοινωνική και πολιτιστική αξία του επιστημονικού μας αντικειμένου, στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Με την ίδια επιστολή, διεκδικούσαμε την ουσιαστική αναβάθμιση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής, την επαναφορά του στις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, καθώς και τη διάχυσή του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παρά τη στήριξη του αιτήματός μας από 48 συλλόγους εκπαιδευτικών και διδάσκοντες Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών, δεν λάβαμε δυστυχώς καμία απάντηση.
Ενόψει της Α΄ Φάσης προσλήψεων αναπληρωτών και δεδομένης της επικείμενης καταγραφής και καταχώρισης των λειτουργικών κενών από τις υπηρεσίες σας, αιτούμαστε με την παρούσα επιστολή την καταγραφή, απόδοση, ανάρτηση και κάλυψη όλων των κενών του κλάδου ΠΕ91.01 (Θεατρολόγων).
Επισημαίνουμε ότι κάθε χρόνο καταφθάνει στον Π.Ε.ΣΥ.Θ. πλήθος καταγγελιών από συναδέλφους/-ισσες που εργάζονται στην εκπαίδευση, σχετικά με τη μη αναγνώριση των λειτουργικών κενών από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., καθώς και για περιπτώσεις Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που δεν αποδίδουν στο Υπουργείο τα πραγματικά λειτουργικά κενά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των θεατρολόγων που εργάζονται στην εκπαίδευση μειώνεται ετησίως, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να πολλαπλασιάζονται. Υπάρχουν περιοχές όπου τα κενά στις ώρες της Θεατρικής Αγωγής παραμένουν σταθερά για χρόνια, όπως στις περιπτώσεις της Γ΄ Αθήνας, της Β΄ Λέσβου, της Β΄ Σάμου κ.ά.
Αιτούμαστε, λοιπόν, την άμεση αναγνώριση και κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών του κλάδου ΠΕ91.01 ήδη από την Α΄ Φάση προσλήψεων, ώστε να μη συντελεστούν νέες αδικίες. Ταυτόχρονα, καλούμε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποδώσουν άμεσα όλα τα πραγματικά λειτουργικά κενά που αφορούν το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, ώστε αυτά να καλυφθούν από τους αντίστοιχους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και να μην οδηγηθούμε και φέτος στο αντιεπιστημονικό καθεστώς των Β΄ αναθέσεων.
Υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας για μόνιμους διορισμούς σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και τις ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών, καθώς και τη διδασκαλία κάθε μαθήματος αποκλειστικά από την αντίστοιχη εξειδικευμένη ειδικότητα. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα διδασκαλίας αξιοποιώντας τα παιδαγωγικά και επιστημονικά τους εργαλεία.
Ως Π.Ε.ΣΥ.Θ., συντασσόμαστε με τους συλλόγους και τα σωματεία εκπαιδευτικών της χώρας, καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν ενεργά στα συλλογικά μας όργανα και διεκδικούμε από κοινού τα πάγια και δίκαια αιτήματά μας.