erasmus+
Tο 1ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας υλοποιεί το πρόγραμμα Erasmus+ “Think new-Act green”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κινητικότητα 6 μαθητών/τριών και 2 συνοδών καθηγητών του σχολείου μας στην πόλη Μος, Ποντεβέντρα της Ισπανίας από 15 έως 19 Απριλίου 2024. Τους μαθητές συνόδευσαν η κ. Πρέντζα Λαμπρινή, υπεύθυνη του προγράμματος και η εκπαιδευτικός κ. Νικολαβγένη Βασιλική. Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 Σχέδιο 2023-1-EL01-KA122-SCH-000143964 - “Think new-Act green” με τη χρηματοδότηση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και με Εθνική Μονάδα Συντονισμού το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Σχολείο υποδοχής για την υλοποίηση της κινητικότητας του σχολείου μας,  ήταν το IES de Mos στο Μος, Ποντεβέντρα της Ισπανίας.

Στόχος του προγράμματος αποτελεί η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας  όπως η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης η ενθάρρυνση των μαθητών μας στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης υιοθετώντας περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες. Ένα από τα βασικά μηνύματα του προγράμματος είναι η ιδέα ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Κάνοντας απλές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, υποστηρίζοντας βιώσιμες περιβαλλοντικές πρακτικές μπορούμε όλοι να συμβάλουμε σε έναν περισσότερο πράσινο και υγιή πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

Στο πλαίσιο δράσεων του μαθησιακού προγράμματος, που καταρτίστηκε από κοινού με τους εταίρους μας, οι μαθητές μας συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, παρακολούθησαν μαθήματα και παρουσιάσεις, πραγματοποίησαν επισκέψεις και πήραν μέρος σε εθελοντικές δράσεις. Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν παρουσιάσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί και τα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν καθώς και για  τη 'γρήγορη' μόδα και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και στο περιβάλλον. Επισκέφθηκαν την αυτόνομη κοινότητα Tameiga όπου ενημερώθηκαν για τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα που λαμβάνει η συγκεκριμένη κοινότητα για την προστασία της περιοχής αλλά και για τον σημαντικό ρόλο των εντόμων ως επικονιαστών. Στη συνέχεια με υλικά που μάζεψαν από το δάσος δημιούργησαν ξύλινα' ξενοδοχεία-καταφύγια' εντόμων. Επίσης, συμμετείχαν σε εθελοντική δράση καθαρισμού της παραλίας Praia America στην περιοχή Νigran της Γαλικίας και  στη συνέχεια αξιολόγησαν στο εργαστήριο φυσικών επιστημών την περιεκτικότητα σε μικροπλαστικά της άμμου που συνέλεξαν.

Επίσης, συμμετείχαν σε εργαστήριο κομποστοποίησης όπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία και τα οφέλη της  καθώς και σε εργαστήριο Upcycling  όπου έφτιαξαν έξυπνες κατασκευές εμπνευσμένες από τον Πικάσο, χρησιμοποιώντας υλικά που είχαν συλλέξει από τον καθαρισμό της παραλίας κατά την προηγούμενη δράση τους.  Επισκέφθηκαν τα νησιά  Cies, Εθνικό Πάρκο των Νησιών του Ατλαντικού της Γαλικίας, προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura και απόλαυσαν τις φυσικές ομορφιές του νησιού, που αποτελεί καταφύγιο της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με  βαθιά αίσθηση της μοναδικότητας, σε βιωματική γνώση κι εμπειρία, τέτοιων προγραμμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οφέλη των προγραμμάτων Erasmus+ είναι πολλά καθώς δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες και να έρθουν σε επαφή με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και καλές πρακτικές, να καλλιεργήσουν τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη. Αναμφίβολα ήταν μια μοναδική, μαθησιακή εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες που πληρούσε στο έπακρο τους στόχους και τις προδιαγραφές του προγράμματος Erasmus+.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εξορυξεις
«Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»: Συγκέντρωση και πορεία αύριο (15/06) στην Περιφέρεια Ιωαννίνων
«Πιθανή εξόρυξη θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων»
«Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»: Συγκέντρωση και πορεία αύριο (15/06) στην Περιφέρεια Ιωαννίνων