PISA
«Ήδη χάνονται διδακτικές ώρες σε πολλά σχολεία για να προετοιμαστούν οι μαθητές για την «ελληνική PISA», μένοντας πίσω στην ύλη και στο ευρύτερα παιδαγωγικό σκέλος του σχολείου»

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου με σχετική της ανακοίνωση τονίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τον διαγωνισμό «PISA» και αναφέρει ότι «χρησιμοποιείται ως «τεκμήριο» για τη δήθεν ανεπάρκεια των εκπαιδευτικών».

«Αντί λοιπόν η Ελλάδα να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε και …εγχώρια εκδοχή καθιστώντας πειραματόζωα μαθητές της Στ΄ Δημοτικού και της Γ’΄Γυμνασίου», επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα:

Ο διαγωνισμός PISA του ΟΟΣΑ έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια και κριτικές από πολλούς ειδικούς και ανθρώπους της εκπαίδευσης καθώς δίνει βάρος σε ποσοτικά στοιχεία, αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας και χρησιμοποιείται ως «τεκμήριο» για τη δήθεν ανεπάρκεια των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, οδηγεί αρκετές κυβερνήσεις να προσαρμόσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα στις απαιτήσεις του διαγωνισμού αντί στις ανάγκες των μαθητών. Πολύ χαρακτηριστικό είναι πως κράτη όπως η Φινλανδία δεν συγκαταλέγονται πια στους «πρωταθλητές» αλλά διακρίνονται οικονομίες όπως του Μακάο και της Σιγκαπούρης.

Αντί λοιπόν η Ελλάδα να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε και …εγχώρια εκδοχή καθιστώντας πειραματόζωα μαθητές της Στ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα σχολεία, ούτε ασφαλώς έχει συντελεστεί κάποια επωφελής αξιοποίηση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων. Το σίγουρο είναι πως ήδη χάνονται διδακτικές ώρες σε πολλά σχολεία για να προετοιμαστούν οι μαθητές για την «ελληνική PISA», μένοντας πίσω στην ύλη και στο ευρύτερα παιδαγωγικό σκέλος του σχολείου.

Στον νομό Ρεθύμνου, σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του διαγωνισμού στα Γυμνάσια Γαράζου, Κράνας, Σταυρωμένου και Φουρφουρά. Είναι πράγματι ειρωνικό να καλούνται σε διαγνωστικές για το επίπεδό τους εξετάσεις τρία σχολεία της υπαίθρου που ξεκινάνε με πολλά κενά και για το ένα από αυτά είχε γίνει εισήγηση να κλείσει!

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλούμε τους γονείς, τις διευθύνσεις των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων να μη δεχτούν να γίνουν τα παιδιά μας άλλοθι για την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «κακά», «φτωχά» και «πλούσια».

Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο δημοκρατικό, που θα προάγει τη φαντασία και την αυτενέργεια αντί για τον ανταγωνισμό, τον εξετασιοκεντρισμό και τη φτωχοποίηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

FOTIA
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής
Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ξηρογιάννης του δήμου Δελφών Φωκίδας - Κινητοποιήθηκαν 5 εναέρια μέσα
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής
Παραλία Μπούκα
Ποια ελληνική παραλία είναι η δεύτερη με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο
«Είναι μία παραλία πλήρως οργανωμένη, είναι προσβάσιμη για όλους, συμπεριλαμβανομένου και των ΑμεΑ, έχει σημεία αναψυχής, έχει τέσσερα καταστήματα...
Ποια ελληνική παραλία είναι η δεύτερη με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο