Thumbnail
Υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των μαθητών/τριων των Μουσικών Σχολείων

Διάφοροι σύλλογοι γονέων από όλη την χώρα «στέλνουν το δικό τους μήνυμα» μέσω ανακοινώσεων και εκφράζουν την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τα παιδιά τους για τον αγώνα στα Μουσικά Σχολεία.

«Δυστυχώς η φιλότιμη προσπάθεια διοίκησης, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και κηδεμόνων για μόρφωση και προκοπή, παρεμποδίζεται από τις δυσχέρειες που προκαλούν τα ακατάλληλα κτήρια στα οποία στεγάζεται το Σχολείο μας», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.

Παράλληλα, η Ένωση Γονέων δήμου Χανίων εκφράζει «την ανησυχία της για τα συνεχιζόμενα προβλήματα των Μουσικών σχολείων, οι κοινότητες των οποίων έχουν προγραμματίσει – με πρωτοβουλία των μαθητών- διήμερη διαμαρτυρία. Μια διαμαρτυρία που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται για να μας υπενθυμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσική εκπαίδευση».

«Επιζητούμε έστω και προσωρινές λύσεις για τα προβλήματά μας, διότι βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην παρακμή των μουσικών σχολείων», τονίζουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων.

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καταλήγει, «Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι μαθητές-παιδιά μας και στεκόμαστε πλάι τους με τη φυσική μας παρουσία στον δίκαιο αγώνα τους καθώς τα αίτημα τους είναι αιτήματα ολόκληρου του γονεϊκού κινήματος».

Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου “Μίκης Θεοδωράκης”

Τα Μουσικά Σχολεία είναι εξατάξια γυμνάσια-λύκεια όπου, μαζί με τα μαθήματα του γενικού σχολείου, διδάσκονται και πολλά διαφορετικά μουσικά μαθήματα. Τα Μουσικά Σχολεία μαθαίνουν στα παιδιά μας πολλά είδη μουσικής, κλασσικής και σύγχρονης, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν για την διάσωση και εξέλιξη της παραδοσιακής μας μουσικής.

Το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου στελεχώνεται από εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς, τόσο στην γενική παιδεία όσο και στα μουσικά μαθήματα, κι έχει την χαρά να έχει καταπληκτικούς μαθητές και αποφοίτους οι οποίοι διαπρέπουν στα αντικείμενά τους.

Δυστυχώς η φιλότιμη προσπάθεια διοίκησης, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και κηδεμόνων για μόρφωση και προκοπή, παρεμποδίζεται από τις δυσχέρειες που προκαλούν τα ακατάλληλα κτήρια στα οποία στεγάζεται το Σχολείο μας.

Πέρα από τα προφανή προβλήματα που έχει η στέγαση σχολείου σε στρατιωτικά κτήρια τα οποία φτιάχτηκαν πριν πολλές δεκαετίες, τα πλέον φλέγονται θέματα αυτή τη στιγμή είναι:

(1) Οι ανυπόφορες συνθήκες στις αίθουσες διδασκαλίας μουσικών οργάνων λόγω έλλειψης θέρμανσης και κλιματισμού και

(2) Η έλλειψη μεγάλων αιθουσών για την σίτιση των μαθητών, για συναυλίες και πρόβες των μεγάλων μουσικών συνόλων, και για συνεδριάσεις των σχεδόν εκατό εκπαιδευτικών του Σχολείου, αλλά και μικρών αιθουσών για εξατομικευμένα μαθήματα. Είχε δρομολογηθεί μια κάποια λύση σε αυτά τα θέματα με την επισκευή παρακείμενου κτηρίου, η οποία όμως έχει ανασταλεί.

Στα παραπάνω, να προστεθεί και η απογοήτευση για την πρόσφατη απόφαση ακύρωσης της ίδρυσης τμήματος Μουσικών Σπουδών στην Κρήτη. Ένα τέτοιο τμήμα θα επέκτεινε την ακαδημαϊκή αριστεία των ΑΕΙ της Κρήτης και στην Μουσική, αλλά και θα ελάφρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό από το κόστος μετοίκησης των παιδιών μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άρτα ή Κέρκυρα.

Επιπλέον από τα δικά μας, τοπικά αιτήματα, συνυπογράφουμε τα πάγια αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στα οποία περιλαμβάνονται:

(1) Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων εκπαιδευτικών.

(2) Δωρεάν διδακτικά βιβλία μουσικών μαθημάτων και έκπτωση στην αγορά μουσικών οργάνων.

(3) Πιστοποίηση των μουσικών σπουδών των μαθητών μας και

(4) Διευκόλυνση των αποφοίτων για εισαγωγή σε μουσικά πανεπιστήμια.

Είναι καιρός πια η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα Μουσικά μας Σχολεία, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου “Μίκης Θεοδωράκης” συντασσόμαστε με τα παιδιά μας και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

Ένωση Γονέων δήμου Χανίων

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Χανίων εκφράζει την ανησυχία της για τα συνεχιζόμενα προβλήματα των Μουσικών σχολείων, οι κοινότητες των οποίων έχουν προγραμματίσει – με πρωτοβουλία των μαθητών- διήμερη διαμαρτυρία.

Μια διαμαρτυρία που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται για να μας υπενθυμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσική εκπαίδευση.

Περιμένοντας κατάλληλο Μουσικό σχολείο στα Χανιά, οι γονείς ανησυχούμε:

  • Για τις συνθήκες ασφάλειας του σχολείου.
  • Για την έλλειψη αιθουσών και τη δυσκολία της διδασκαλίας, με τη μουσική να διαχέεται από αίθουσα σε αίθουσα.
  • Για την υγιεινή αλλά και την κουλτούρα που δημιουργεί η σίτιση των παιδιών στα θρανία των τάξεών τους.
  • Για τη μη συντήρηση των μουσικών οργάνων του σχολείου.
  • Για την έλλειψη καθηγητών ή στην καλύτερη περίπτωση την καθυστερημένη τοποθέτησή τους.
  • Για την επιβάρυνση των γονέων, επιπλέον όλων των εξόδων, με την αγορά μουσικών βιβλίων και οργάνων πολλές φορές, ώστε να μελετάνε τα παιδιά εκτός σχολείου.

Η Ένωση του δήμου Χανίων χαιρετίζει τη συμμετοχή των μαθητών του Μουσικού σχολείου Χανίων στην Πανελλαδική διαμαρτυρία.

Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα για πορεία την Τετάρτη 29/11, στις 9.30π.μ. με αφετηρία το Μουσικό σχολείο στο Σόδυ και στη συγκέντρωση στις 10.30π.μ. στην αρχή του πεζόδρομου στη Χάληδων.

Καλούμε όλους τους γονείς και τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους  την κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας του Μουσικού σχολείου.

Ανακοίνωση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εμείς τα μέλη του Μουσικού Σχολείου Χανίων, θα συμμετάσχουμε στην Πανελλήνια Μουσική Διαμαρτυρία, την Τρίτη 28/11 και την Τετάρτη 29/11, η οποία αποσκοπεί στην διάδοση και στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν όλα τα μουσικά σχολεία της Ελλάδας.

Καθημερινά, καθηγητές, γονείς και μαθητές αντιμετωπίζουμε πολλά εμπόδια στην ομαλή διδασκαλία καθώς -όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει - το κτίριό μας δεν πληροί προδιαγραφές μουσικού σχολείου.

Λόγω έλλειψης αιθουσών, μαθήματα πραγματοποιούνται σε χώρους ακατάλληλους όχι μόνο για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τις γύρω τάξεις εξαιτίας μηδενικής ηχομόνωσης. Οι ανύπαρκτοι χώροι σίτισης, εκδηλώσεων και ηχογράφησης, μας οδηγούν στην χρήση αναποτελεσματικών υποκατάστατων.

Κάθε χρόνο βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να αγοράζουμε μουσικά βιβλία, ενώ θα έπρεπε, όντας δημόσιο σχολείο, να παρέχονται δωρεάν. Υπάρχει - λιγότερο ή περισσότερο- κάθε χρόνο σημαντική απουσία καθηγητών μουσικών οργάνων, καθώς και απουσία των ίδιων των οργάνων σε καλή κατάσταση για την εξάσκηση κάθε μαθητή. Μετά την φοίτηση σε σχολείο με ειδικά μαθήματα θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η πιστοποίηση της διδακτέας ύλης, αλλά και μοριοδότηση για την εισαγωγή μαθητών σε μουσικά πανεπιστήμια.

Το πρόγραμμα των δράσεων περιληπτικά περιλαμβάνει, την πρώτη μέρα της διαμαρτυρίας (28 Νοεμβρίου) διεξαγωγή καλλιτεχνικών δράσεων στον σχολικό χώρο, με επίκεντρο τα αιτήματά μας. Την δεύτερη μέρα (29 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί  πορεία από το σχολείο εως τον πεζόδρομο έξω από την Δημοτική Πινακοθήκη (Χάληδων 98) όπου καθηγητές και μαθητές θα παίξουν μουσική.

Επιζητούμε έστω και προσωρινές λύσεις για τα προβλήματά μας, διότι βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην παρακμή των μουσικών σχολείων.

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι μαθητές-παιδιά μας και στεκόμαστε πλάι τους με τη φυσική μας παρουσία στον δίκαιο αγώνα τους καθώς τα αίτημα τους είναι αιτήματα ολόκληρου του γονεϊκού κινήματος .

Απαιτούμε μαζί τους :

 • Μόνιμες προσλήψεις καθηγητών χορού κινηματογράφου και εμπειροτεχνών μουσικών. Είναι αδιανόητο κάθε χρόνο τα παιδιά μας να χάνουν το 1/3 των διδακτικών ωρών εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Υπουργείου Παιδείας στην διαδικασία πρόσληψης των εν λόγω καθηγητών
 • Ασφαλή και σύγχρονη σχολική στέγη κατάλληλη για την διεξαγωγή των καλλιτεχνικών και μουσικών μαθημάτων .
 • Κατάργηση των χιλιομετρικών αποστάσεων στις μετακινήσεις των μαθητών ,δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα μετακινήσεων  ώστε όλοι οι μαθητές να μετακινούνται από και προς τα σχολεία τους και να μην γίνονται έρμαια των άγονων διαγωνισμών .Παράλληλα απαιτούμε την πρόσληψη συνόδων με σκοπό την ασφάλεια των μαθητών .
 • Πιστοποίηση σπουδών των μαθητών των μουσικών σχολείων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΥΑ Γ2/3375/30-06-1999 (ΦΕΚ1505/Β'/22-07-1999) με παράλληλη επέκταση και στους μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων ώστε να μπορούν να κατοχυρώνουν την πιστοποίηση των σπουδών τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα .
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την ενίσχυση, συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων που είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη διαδικασία μάθησης ειδικά των μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων .
 • Συγγραφή νέων συγγραμμάτων μουσικής και καλλιτεχνικών μαθημάτων και δωρεάν παροχή τους στους μαθητές.
 • Κατάργηση του ΠΔ 85/2022.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fotia pyrkagia
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Μαγνησία, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
panellinies
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στην Τεχνολογία Υλικών που εξετάστηκαν οι μαθητές
Δείτε τι ζητήθηκε σήμερα από του μαθητές των ΕΠΑΛ για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2024, στο μάθημα Τεχνολογία Υλικών
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στην Τεχνολογία Υλικών που εξετάστηκαν οι μαθητές