μεθώνη
Το Υπουργείο Πολιτισμού εμπιστεύεται τη Μεθώνη σε Εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της Διευθύνσεως Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με Διευθυντή τον κ. Θέμη Βλαχούλη, ανέθεσε από τις 15 Μαΐου 2023 στο Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης το ερευνητικό έργο αποκατάστασης της Ακρόπολης και των χερσαίων οχυρώσεων της Μεθώνης.

H Μεθώνη, η πόλη και το λιμάνι, υπήρξε στον ύστερο μεσαίωνα και μέχρι τον 17ο αιώνα σημαντικός κόμβος στους πλόες από την Αδριατική και το Ιόνιο προς τα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου. Η βυζαντινή οχύρωση συμπληρώνεται από τη βενετική διοίκηση έως την οθωμανική κατάκτηση το έτος 1500. Για την Βενετία η σπουδαιότητα της θέσης επικαιροποιείται μετά την επανάκτηση το 1686, με την κατασκευή νέων προμαχώνων. Κατά την περίοδο των τριάντα ετών της δεύτερης Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο (1686-1715), κατασκευάζονται νέα μέτωπα τειχών προς την πλευρά της στεριάς, ο μεγάλος προμαχώνας Loredan προς υποστήριξη των πυλών στο βορειο-ανατολικό άκρο της Ακρόπολης, το αντέρεισμα της τάφρου και εξωτερικά πολυβολεία στα δυτικά και νοτιο-δυτικά.

μεθώνη

Η μεγάλη αδράνεια στην επούλωση των φθορών του κάστρου, σε συνδυασμό με την ανάγκη προώθησης αρχαιολογικών ερευνών, αναδεικνύει την Μεθώνη σε σημαντικό χώρο έρευνας για την ανάδειξη, τόσο της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής τεσσάρων αιώνων, όσο και για την ανάδυση της εσωτερικής δομής του οικιστικού συνόλου.

Ο πλήρης τίτλος του ερευνητικού προγράμματος είναι «Ερευνητικές Εργασίες για την Αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου της Μεθώνης: Διαδρομή Πρόσβασης - Κεντρική Πύλη, Πύλη Οχυρού Διαδρόμου - Χερσαία Πύλη Πλατείας Όπλων - Πύλη Ακρόπολης» και το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις εντός του Μαρτίου 2024.

μεθώνη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αινσταιν φυσικη
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!
"Εάν εγώ βάλω στους φοιτητές μου του 3ου έτους τέτοια θέματα-σπαζοκεφαλιές ο εξωτερικός εξεταστής του τμήματος θα μου τα γυρίσει πίσω"!
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!