μεθώνη
Το Υπουργείο Πολιτισμού εμπιστεύεται τη Μεθώνη σε Εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της Διευθύνσεως Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με Διευθυντή τον κ. Θέμη Βλαχούλη, ανέθεσε από τις 15 Μαΐου 2023 στο Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης το ερευνητικό έργο αποκατάστασης της Ακρόπολης και των χερσαίων οχυρώσεων της Μεθώνης.

H Μεθώνη, η πόλη και το λιμάνι, υπήρξε στον ύστερο μεσαίωνα και μέχρι τον 17ο αιώνα σημαντικός κόμβος στους πλόες από την Αδριατική και το Ιόνιο προς τα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου. Η βυζαντινή οχύρωση συμπληρώνεται από τη βενετική διοίκηση έως την οθωμανική κατάκτηση το έτος 1500. Για την Βενετία η σπουδαιότητα της θέσης επικαιροποιείται μετά την επανάκτηση το 1686, με την κατασκευή νέων προμαχώνων. Κατά την περίοδο των τριάντα ετών της δεύτερης Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο (1686-1715), κατασκευάζονται νέα μέτωπα τειχών προς την πλευρά της στεριάς, ο μεγάλος προμαχώνας Loredan προς υποστήριξη των πυλών στο βορειο-ανατολικό άκρο της Ακρόπολης, το αντέρεισμα της τάφρου και εξωτερικά πολυβολεία στα δυτικά και νοτιο-δυτικά.

μεθώνη

Η μεγάλη αδράνεια στην επούλωση των φθορών του κάστρου, σε συνδυασμό με την ανάγκη προώθησης αρχαιολογικών ερευνών, αναδεικνύει την Μεθώνη σε σημαντικό χώρο έρευνας για την ανάδειξη, τόσο της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής τεσσάρων αιώνων, όσο και για την ανάδυση της εσωτερικής δομής του οικιστικού συνόλου.

Ο πλήρης τίτλος του ερευνητικού προγράμματος είναι «Ερευνητικές Εργασίες για την Αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου της Μεθώνης: Διαδρομή Πρόσβασης - Κεντρική Πύλη, Πύλη Οχυρού Διαδρόμου - Χερσαία Πύλη Πλατείας Όπλων - Πύλη Ακρόπολης» και το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις εντός του Μαρτίου 2024.

μεθώνη
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Οφθαλμαπάτη με δέντρο
Οφθαλμαπάτη: Έχετε κοφτερή ματιά; Μπορείτε να βρείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε 8 δευτερόλεπτα;
Οφθαλμαπάτη: Πού κρύβεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Οφθαλμαπάτη: Έχετε κοφτερή ματιά; Μπορείτε να βρείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε 8 δευτερόλεπτα;