Τις θέσεις της για προγραμματικό προεδρείο, δηλαδή συγκρότηση του προεδρείου στη βάση αγωνιστικής-προγραμματικής συμφωνίας, αναλύει σε κείμενό της σχετικά με τις εκλογές για νέο ΔΣ στην ΕΛΜΕ Ηλείας η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση (ΑΡΠΑ) καθηγητών ν.Ηλείας.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η παράταξη, ζητά να υλοποιηθεί από όλες τις παρατάξεις άμεσα η απόφαση της ΓΣ, που εξασφαλίζει συνδικαλιστική κάλυψη για όλους τους συναδέλφους στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση .

Η ανακοίνωση της ΑΡΠΑ Ν.Ηλείας

Αγαπητέ/τή συνάδελφε/ισσα,

Χθες, Πέμπτη 11-1-2023, στα γραφεία της ΕΛΜΕ συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας. Κατά τη διαδικασία συγκρότησης τοποθετηθήκαμε και κατατέσαμε ως Α.Ρ.ΠΑ πρόταση «για προγραμματικό προεδρείο, δηλαδή συγκρότηση του προεδρείου στη βάση αγωνιστικής-προγραμματικής συμφωνίας (την οποία καταθέσαμε εγγράφως στο Δ.Σ.) μεταξύ περισσοτέρων παρατάξεων μη κυβερνητικών (παλιών και νέων), η οποία θα αποτυπώνει την κοινή στάση τους για αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό στο σωματείο, που είναι απαραίτητος για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, της μόρφωσης για όλα τα παιδιά, της διεκδίκησης των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας». Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της πρότασης μας είναι αυτά που στήριζε η ΕΛΜΕ και πριν την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Στη βάση αυτή διεκδικήσαμε και θέσαμε υποψηφιότητα για το Προεδρείο.

Οι άλλες παρατάξεις ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και ΕΑΚ-ΣΥΝΕΚ κατέβασαν πρόταση για αναλογικό Προεδρείο, η οποία πλειοψήφισε. Θεωρούμε ότι η πρόταση των άλλων παρατάξεων για προεδρείο «αντιπροσωπευτικό - αναλογικό», δηλαδή κατανομή των θέσεων έξω από κάθε πολιτικό κριτήριο, με μόνο κριτήριο την εκλογική τους δύναμη κινείται στην κατεύθυνση απολίτικης - κοινοβουλευτικής, παραγοντίστικης και αταξικής λογικής, η οποία δεν προωθεί τον αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό του σωματείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΟΛΜΕ ( η συγκρότηση του ΔΣ της έχει γίνει στη λογική του αναλογικού προεδρείου), η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έλαμψε δια της απουσίας της,της αφωνίας της και άφησε έκθετο τον κλάδο δίνοντας στήριγμα στις αντιεκπαιδευτικές κυβερνητικές πολιτικές.

Τέλος, σας ενημερώνουμε, ότι ως ΑΡΠΑ θα συμβάλουμε, από τη θέση του Αντιπροέδρου, στο μέτρο που μας αναλογεί, για τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ΕΛΜΕ. Σας παραθέτουμε παρακάτω την πρόταση που καταθέσαμε για την συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ:

«Η πρόταση της ΑΡΠΑ είναι για προγραμματικό προεδρείο, δηλαδή συγκρότηση του προεδρείου στη βάση αγωνιστικής-προγραμματικής συμφωνίας (την οποία καταθέτουμε εγγράφως στο Δ.Σ.) μεταξύ περισσοτέρων παρατάξεων μη κυβερνητικών (παλιών και νέων), η οποία θα αποτυπώνει την κοινή στάση τους για αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό στο σωματείο, που είναι απαραίτητος για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, της μόρφωσης για όλα τα παιδιά, της διεκδίκησης των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

 • Αυξήσεις στους µισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.200 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου µισθού.

 • Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια, του χρηματιστήριου ενέργειας και της ρήτρας αναπροσαρμογής. Να μπει πλαφόν στις τιμές!

 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο (ρεύμα, ενέργεια, κ.ά.)

 • Να μονιμοποιηθούν άμεσα τώρα οι νεοδιόριστοι. Καμιά σύνδεση με την αξιολόγησή τους.

 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Μονιµοποίηση αναπληρωτών µε βάση πτυχίο και προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολόγιου. Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώµατα στους αναπληρωτές.

 • Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά. Καµία αύξηση ωραρίου, όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες.

 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου./Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια, ίση µε τον καταληκτικό µισθό.

 • Οχι στην αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών! Απεργία – αποχή. Δημοκρατία και Παιδαγωγική Ελευθερία στα σχολεία.

 • Όχι στο Νέο Λύκειο της αγοράς και των εξεταστικών φραγµών. Όχι στην υποβαθµισµένη τεχνική εκπαίδευση της µαθητείας και της φτηνής κατάρτισης. Όχι στις δίχρονες Επαγγελµατικές Σχολές.

 • Όχι στα νέα εξεταστικά πλέγµατα (τράπεζα θεµάτων, Ε.Β.Ε., εξετάσεις PISA σε Στ΄ δηµοτικού και Γ΄ Γυµνα-σίου) και τους νέους φραγµούς στη µόρφωση.

 • Όλα τα παιδιά στο σχολείο µέχρι τα 18, χωρίς αποκλεισµούς και εξαιρέσεις.

 • Καθιέρωση ενιαίου 12χρονου σχολείου και δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που θα χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς.

 • Όχι στην κατάργηση του ρόλου των Συλλόγων Διδασκόντων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

 • Να επανέλθουν οι ειδικότητες που εξοστρακίστηκαν/ Να επανέλθει το ωράριο στο επίπεδο πριν το 2013.

 • Μέτρα προστασίας για ασφαλή λειτουργία των σχολείων

 • Όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό, κάτω τα χέρια από την απεργία. Κατάργηση ν. Χατζηδάκη

 • Ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ. Πάλη ενάντια στο φασισµό, το ρατσισµό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό.

Ισχυρό πλήγμα για τον κλάδο η αξιολόγηση που εργαλειοποιείται για την υποταγή των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση προωθεί, με ακραία αυταρχικό τρόπο, την αξιολόγηση και την ατομική αξιολόγηση για να υποτάξει τους εκπαιδευτικούς στην εφαρµογή της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής της. Όμως ∆ΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ με πραξικοπήματα απεμπόλησαν το δικαίωμα της απεργίας – αποχής (Γ.Σ. προέδρων 16/10, προκατασκευασµένη γνωµοδότηση νοµικής συµβούλου της ΟΛΜΕ….Συνέδριο ΟΛΜΕ 2022… εκλογές για ΥΣ). Η απεργία – αποχή είναι ισχυρό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών! Ο αγώνας να συνεχιστεί συντονισμένα από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ όπως ήδη γίνεται σε αρκετές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

Με τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και όπλο την απεργία - αποχή θα σταµατήσουµε την αξιολόγηση.

Τώρα είναι ώρα το σύνθημα «Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών» να γίνει πράξη. Η κυβερνητική συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν μπορεί ή υποκρίνεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τι πραγματικά γίνεται στα σχολεία. Ως Α.Ρ.ΠΑ πήραμε αποστάσεις από το μοντέλο συνδικαλισμού της ηγεσίας της ΟΛΜΕ της ανοιχτής συνδιαλλαγής με την κυβερνητική πολιτική. Στηρίζουμε το συντονισμό ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για να βαδίζουμε το δρόμο του αγώνα και πιστεύουμε ότι η συνέχισή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε από το τέλμα. Αυτή τη στιγμή ο συντονισμός ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ είναι η μοναδική ορατή λύση για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημόσια-δωρεάν- ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Άλλωστε η ΕΛΜΕ Ηλείας και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο συντονισμό 77 ΕΛΜΕ/ΣΕΠΕ κατά της αξιολόγησης, πιέζοντας σε αυτή την κατεύθυνση την ΟΛΜΕ.

Η ΓΣ του σωματείου μας στις 16/12/21 αποφάσισε την κήρυξη από την ΕΛΜΕ Ηλείας απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση με εξώδικο και ταυτόχρονα συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που είναι ήδη σε αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο. Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣ αποφάσισε:

 • το σωματείο, υλοποιώντας την απόφασή του για κήρυξη νέας απεργίας – αποχής από την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, απόφαση που έχει στείλει στην ΟΛΜΕ και στις ΓΣ Προέδρων, να προχωρήσει στην κήρυξή της με εξώδικο, ενέργεια που καλύπτει όλους τους συναδέλφους και τους διευθυντές.

 • να συντονιστεί άμεσα μαζί με τις άλλες ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ που αυξάνονται συνεχώς, οι οποίες έχουν κηρύξει ήδη απεργία – αποχή με εξώδικο.

Επίσης καλούμε:

· την ΟΛΜΕ να προκηρύξει νέα απεργία – αποχή κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και τη «νομιμότητα» του ν. Χατζηδάκη

· όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν σε κήρυξη απεργίας-αποχής.

Η απεργία – αποχή από την αξιολόγηση είναι συνταγματικό μας δικαίωμα, αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και είναι απόφαση του σωματείου μας. Να υλοποιηθεί από όλες τις παρατάξεις άμεσα η απόφαση της ΓΣ, που εξασφαλίζει συνδικαλιστική κάλυψη για όλους τους συναδέλφους. Άλλωστε αυτή τη μορφή πάλης αποφάσισε το σωματείο και ενάντια στους μέντορες και στους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου.

Δεν αναγνωρίζουμε τους ψευτοαιρετούς από τις εκλογές παρωδία. Ο κλάδος μίλησε (συντριπτική αποχή του κλάδου 68% στο ΠΥΣΔΕ Ηλείας και 65% πανελλαδικά)! Κανείς δεν δικαιούται να αναλάβει θέση αιρετού. Μετά τα αποτελέσματα, αυτοί οι «αιρετοί», αν έχουν στοιχειώδη ευθιξία, οφείλουν να παραιτηθούν τώρα. Ως ΑΡΠΑ δεν θα στηρίξουμε με την ψήφο μας για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ άτομο που πήρε μέρος στις ηλεκτρονικές εκλογές παρότι η απόφαση του σωματείου ήταν ΑΠΟΧΗ από αυτές και πολύ περισσότερο ούτε άτομο που ενώ είχε θέση Γραμματέα της ΕΛΜΕ όχι μόνο δεν στήριξε την απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ (ως όφειλε εκ της θέσεως για λόγους ηθικούς και καταστατικούς) αλλά και δεν υπέγραφε τις σχετικές περί αποχής αποφάσεις του σωματείου. Καμιά ανοχή στα έργα και στις ημέρες των νόθων ΠΥΣ∆Ε για καταπάτηση δικαιωμάτων µε αδιαφανείς και εν κρυπτώ τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών. Οι 38 ΕΛΜΕ που κάλεσαν τις ΕΛΜΕ σε αποχή και τις εμπιστεύτηκε ο κλάδος, να συνεχίσουν το συντονισμό των ΕΛΜΕ. Προτείνουμε δυναμική περέμβαση της ΕΛΜΕ στο ΠΥΣΔΕ».

Α.Ρ.ΠΑ, 12-1-23

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών