Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλη
«Είδε τρία παιδιά να προσπαθούν να κουβαλήσουν έναν βράχο ώστε να τον πετάξουν από τις σκάλες!» - Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν απαντά στο αίτημα των γονέων για συνάντηση και συζήτηση

Τραγικές είναι οι συνθήκες στη Δομή Φιλοξενίας στο Παίδων Πεντέλης, όπως προκύπτει από τις περιγραφές των γονέων του Δήμου Πεντέλης.

Οι γονείς καταγγέλλουν ότι «οι ελλείψεις, ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό πολύ σημαντικές. Τα χειρουργεία έχουν επείγουσα ανάγκη ανακαίνισης, με μόνο μία αίθουσα ανάνηψης χωρίς προσωπικό και μηχανήματα».

Αναφερόμενοι στην παραμονή των παιδιών, οι γονείς υποστηρίζουν ότι «η παραμονή τους κάθε άλλο παρά ολιγοήμερη είναι, με παιδιά να παραμένουν «προσωρινά» ήδη για περισσότερο από 2 και 3 μήνες. Με εισαγγελική εντολή απομακρύνονται από ένα ακατάλληλο ή και κακοποιητικό περιβάλλον και τοποθετούνται μόνα τους σε ένα επίσης ακατάλληλο νοσοκομειακό περιβάλλον».

Μάλιστα, αναφέρουν ένα περιστατικό:

«Όπως μας ανέφερε ο γονέας Λευτέρης Π., συνόδευσε πριν λίγες μέρες το παιδί του για νοσηλεία στο Παίδων Πεντέλης μετά από επείγον περιστατικό. Ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από το νοσοκομείο και να αφήσει τη σύζυγο του να διανυκτερεύσει ως συνοδός δίπλα στο παιδί, όπως και άλλες μητέρες με τα παιδιά τους, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος από τον διάδρομο. Βγαίνοντας αντίκρυσε τρία παιδιά να προσπαθούν να κουβαλήσουν έναν βράχο ώστε να τον πετάξουν από τις σκάλες!

Με παραινέσεις γονέων μεταπείστηκαν και επέστρεψαν στο θάλαμο τους, ωστόσο μετά από λίγο εμφανίστηκε ένα νεαρό αγόρι 15-16 ετών βρίζοντας και απειλώντας γονείς και μια νοσοκόμα!».

«Για την ακρίβεια, τα πράγματα είναι χειρότερα κι απ’ ότι φοβόμασταν. Δεν είναι πια ανησυχητικά. Είναι επικίνδυνα…» καταλήγουν.

Τέλος, προσθέτουν ότι ζήτησαν επίμονα και επανειλημμένα συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να ακούσουν και τις θέσεις και εξηγήσεις τους για το πρόβλημα, αλλά και να ζητήσουν τις ενέργειες τους για την επίλυση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία ανταπόκριση.

Η ανακοίνωση των γονέων

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Δήμου Πεντέλης:

Δομή Φιλοξενίας στο Παίδων Πεντέλης: Κατάσταση απλά ανησυχητική ή πλέον επικίνδυνη?

Επίσκεψη – αυτοψία κάναμε το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Πεντέλης πριν λίγες εβδομάδες στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, ο γραμματέας Μιχάλης Πρωτολάτης και μέλη του ΔΣ, επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο καθώς τα σημάδια και οι πληροφορίες ήταν εδώ και καιρό ανησυχητικά.

Συναντήσαμε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό να εργάζονται υπό συνθήκες κάτι περισσότερο από αντίξοες. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις πολλές, αλλά το σημαντικότερο πλέον είναι η δομή φιλοξενίας των παιδιών με εισαγγελική εντολή.

Γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και κυρίως τα παιδιά, όλα τα παιδιά, διατρέχουν πλέον καθημερινά κίνδυνο! Μιλήσαμε με τον ΩΡΛ γιατρό κ. Γιώργο Κοκολάκη, την ορθοπεδικό κ. Ιωάννα Πασπάτη, τον διευθυντή Παιδοψυχιατρικής κ. Γιώργο Γκριτζέλα, τον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Ηλία Λιόλιο, αλλά και με αρκετούς γονείς με τα παιδιά τους. Οι δυσκολίες είναι συχνά ανυπέρβλητες.

Οι ελλείψεις, ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό πολύ σημαντικές. Τα χειρουργεία έχουν επείγουσα ανάγκη ανακαίνισης, με μόνο μία αίθουσα ανάνηψης χωρίς προσωπικό και μηχανήματα. Η ανακαίνιση της Β’ παιδιατρικής κλινικής κρατάει την πτέρυγα κλειστή 1,5 χρόνο, ενώ 7 3κλινοι θάλαμοι με 22 κλίνες «αφιερώθηκαν» στη δομή. Στην δε ορθοπεδική κλινική οι διαρκείς μετακομίσεις (τουλάχιστον 4) έχουν πλέον δημιουργήσει πρόβλημα χωροταξίας, ενώ η ανακαίνιση των εξωτερικών ιατρείων, η οποία γίνεται με χορηγία ιδιώτη, δεν αναμένεται να τελειώσει πριν το τέλος του χρόνου. Η ΩΡΛ κλινική έχει από 15 μόνο 7 κλίνες, μέχρι να μεταφερθεί (ίσως) από το νέο έτος στον πάνω όροφο για να ξαναέχει 15.

Η παιδοψυχιατρική κλινική, μακριά από το κεντρικό κτίριο, έξω από τον περίβολο του νοσοκομείου (πτέρυγα Β και Γ) δίπλα στο ΠΙΚΠΑ, με μόνο 4 κλίνες και χωρίς επαρκείς νοσηλευτές, στερείται εξωτερικών ιατρείων και δυσκολεύεται ακόμα και για μια απλή μετακίνηση για εξέταση. Όλα τα παραπάνω όμως ωχριούν μπροστά στο μεγάλο πλέον πρόβλημα. Την δομή φιλοξενίας για παιδιά από εισαγγελικές παραγγελίες. Παιδιά απομακρυσμένα με εισαγγελική εντολή από ακατάλληλο ή/και κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον, απλά «παραμένουν» σε ένα διαμορφωμένο χώρο εντός του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου.

Μόνα τους! Χωρίς φύλαξη, χωρίς φροντίδα, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς απασχόληση, χωρίς προστασία. Για μήνες! Περιφέρονται στους χώρους του νοσοκομείου, στο προαύλιο, στο πάρκινγκ. Συγγενείς και συνοδοί, ίσως και αυτοί από τους οποίους απομακρύνθηκαν, τα επισκέπτονται ή και διαβιούν μαζί τους. Καταστροφές, βανδαλισμοί και συμπλοκές έχουν προκύψει, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και όχι μόνο μία φορά. Φιλοξενούμενοι έφηβοι «σχετίζονται» μεταξύ τους αλλά και με συνοδούς άλλων φιλοξενουμένων ενώ άλλοι διαπληκτίζονται και αντιπαρατίθενται με γονείς νοσηλευόμενων παιδιών. Όπως μας ανέφερε ο γονέας Λευτέρης Π., συνόδευσε πριν λίγες μέρες το παιδί του για νοσηλεία στο Παίδων Πεντέλης μετά από επείγον περιστατικό. Ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από το νοσοκομείο και να αφήσει τη σύζυγο του να διανυκτερεύσει ως συνοδός δίπλα στο παιδί, όπως και άλλες μητέρες με τα παιδιά τους, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος από τον διάδρομο. Βγαίνοντας αντίκρυσε τρία παιδιά να προσπαθούν να κουβαλήσουν έναν βράχο ώστε να τον πετάξουν από τις σκάλες!

Με παραινέσεις γονέων μεταπείστηκαν και επέστρεψαν στο θάλαμο τους, ωστόσο μετά από λίγο εμφανίστηκε ένα νεαρό αγόρι 15-16 ετών βρίζοντας και απειλώντας γονείς και μια νοσοκόμα!

Ο Λευτέρης παρενέβη και έπεισε το αγόρι να επιστρέψει στο θάλαμο του, όμως πλέον δεν μπορούσε να ρισκάρει να φύγει από το θάλαμο των παιδιών με τις μητέρες τους καθώς ήταν όλοι τρομοκρατημένοι, οπότε διανυκτέρευσε εκεί ξάγρυπνος.

Λίγο αργότερα ήρθε ένα κοριτσάκι από θάλαμο της δομής κλαίγοντας και ζητώντας βοήθεια από τους γονείς συνοδούς γιατί έλεγε ότι την χτύπησαν άλλα παιδιά… Το επόμενο πρωί, αντιλαμβανόμενος ότι τέτοια γεγονότα είναι πλέον μάλλον συχνά, ανακουφίστηκε που πήρε το εξιτήριο του παιδιού και έφυγαν όλοι μαζί σχεδόν τρέχοντας. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη δομή του Παίδων Πεντέλης περίπου 20 παιδιά από εισαγγελικές παραγγελίες.

Η παραμονή τους κάθε άλλο παρά ολιγοήμερη είναι, με παιδιά να παραμένουν «προσωρινά» ήδη για περισσότερο από 2 και 3 μήνες. Με εισαγγελική εντολή απομακρύνονται από ένα ακατάλληλο ή και κακοποιητικό περιβάλλον και τοποθετούνται μόνα τους σε ένα επίσης ακατάλληλο νοσοκομειακό περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο διευθυντής της παιδοψυχιατρικής κλινικής, κ. Γκριτζέλας, γιατροί της οποίας συχνά καλούνται να παρέμβουν σε εντάσεις και εξάρσεις συμπεριφορών που προκύπτουν, έχει «ψυχιατρικοποιηθεί» ένα κοινωνικό πρόβλημα. Τα παιδιά αυτά παραμελούνται ξανά, και αυτή τη φορά πρόκειται για «θεσμική κακοποίηση».

Μια δομή φροντίδας δεν χαρακτηρίζεται από το αν έχει τηλεόραση ή καλά κρεβάτια. Χαρακτηρίζεται από το προσωπικό της και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτής της δομής, απλά ΔΕΝ διατέθηκε προσωπικό! Αναφορές δε και καταγγελίες γιατρών και εργαζομένων «σταματάνε» μέσα στο νοσοκομείο, δεν φτάνουν παραπάνω (ΥΠΕ, Υπουργείο) και οι καταγγέλλοντες στοχοποιούνται.

Δυστυχώς, επαληθεύονται οι ενστάσεις, οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που είχαν μαζικά εκφράσει εκπρόσωποι και φορείς γιατρών, νοσηλευτών, γονέων και πολιτών, όταν ξεκίνησε η δημιουργία τον Μάρτιο και έγιναν τα εγκαίνια τον Ιούνιο του 2022, αυτής της δομής πρόνοιας μέσα σε μια δομή υγείας.

Για την ακρίβεια, τα πράγματα είναι χειρότερα κι απ’ ότι φοβόμασταν. Δεν είναι πια ανησυχητικά. Είναι επικίνδυνα… ΥΓ. Ζητήσαμε επίμονα και επανειλημμένα συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να ακούσουμε και τις θέσεις και εξηγήσεις τους για το πρόβλημα, αλλά και να ζητήσουμε τις ενέργειες τους για την επίλυση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ανταπόκριση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.jpg
Στο αρχείο η ΕΔΕ κατά του εκπαιδευτικού Βασίλη Μορέλλα! Νίκησε η αλληλεγγύη!
Οι ΔΔΕ Δυτικής Θεσ/νίκης και Ημαθίας αποδέχθηκαν ότι δεν στοιχειοθετείται καμία κατηγορία στα μέλη του προεδρείου της Ε΄ ΕΛΜΕ και στον Β. Μορέλλα...
Στο αρχείο η ΕΔΕ κατά του εκπαιδευτικού Βασίλη Μορέλλα! Νίκησε η αλληλεγγύη!
εργασια
Οι «διαδραστικές» δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες και θα σας κάνουν περιζήτητους στην αγορά εργασίας
«Από τη μια πλευρά, τα hard skills και οι πρακτικές γνώσεις κάθε επαγγέλματος, ενώ από την άλλη ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν πλέον και τα soft...
Οι «διαδραστικές» δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες και θα σας κάνουν περιζήτητους στην αγορά εργασίας
teachers
Εκπαιδευτικοί: Σχετικά με τους τελικούς Πίνακες Κατάταξης, τους διορισμούς μονίμων και τις προσλήψεις αναπληρωτών το νέο σχολικό έτος
Προσλήψεις εκπαιδευτικών και Πίνακες Κατάταξης: Οι στόχοι του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί: Σχετικά με τους τελικούς Πίνακες Κατάταξης, τους διορισμούς μονίμων και τις προσλήψεις αναπληρωτών το νέο σχολικό έτος