Ιπποκράτειο νοσοκομείο
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Ανεπάρκεια θέσεων πρακτικής άσκησης που προκαλεί σοβαρά προβλήματα του τμήματος Μαιευτικής του ΔΙΠΑΕ καταγγέλλουν οι φοιτητές - Κινητοποιήσεις σε Ιπποκράτειο και του Παπαγεωργίου την Πέμπτη

Έλλειψη επαρκών θέσεων για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης στο τμήμα Μαιευτικής καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ, καλώντας σε κινητοποίηση στις διοικήσεις των νοσοκομείων Ιπποκράτειο και του Παπαγεωργίου την Πέμπτη.

Η κατάσταση αυτή αναγκάζει πολλούς φοιτητές και πολλές φοιτήτριες με οικονομικές δυσχέρειες που διαμένουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν την άσκησή τους σε κάποιο νοσοκομείο επαρχιακής πόλης.

Μάλιστα, ο «μισθός» που δίνεται στην πρακτική άσκηση είναι 170€, παρόλο που πρόκειται για κανονική εργασία.

Οι φοιτητές ζητούν να διαμορφωθούν τα κριτήρια μοριοδότησης με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες του εκάστοτε φοιτητή αλλά και των νοσοκομείων, για να μην έρθουν ξανά οι φοιτητές αντιμέτωποι με τέτοια κωλύματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Μαιευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έρχονται ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με θεμελιώδεις δυσκολίες, όσον αφορά την πρακτική τους άσκηση. 

Οι σπουδαστές του τμήματος, δικαιούνται να εκτελέσουν Π.Α. μόνο σε δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες που διαθέτουν Μαιευτική Κλινική. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου και βρίσκεται το ίδρυμα, τα μοναδικά νοσοκομεία που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό είναι το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η άλλη επιλογή για τους φοιτητές είναι να κάνουν την πρακτική τους εκτός πόλης, σε κάποιο επαρχιακό νοσοκομείο κ.ο.κ. 

Αυτή η επιλογή ωστόσο για πολλούς φοιτητές αναιρείται στην πράξη, καθώς:

●    Υπάρχουν σπουδαστές οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βγουν εκτός πόλης.

●    Τα αποτελέσματα για την έναρξη της Π.Α. ανακοινώνονται τελευταία στιγμή και οι φοιτητές αδυνατούν να βρουν σπίτι προς ενοικίαση, δεδομένης της ακρίβειας που πλήττει σήμερα και το ζήτημα της στέγασης.

●    Μετά την πανεπιστημιοποίηση, που επέβαλε ο νόμος Γαβρόγλου, οι εισακτέοι του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. οφείλουν να παρακολουθήσουν ορισμένα μαθήματα μετά το πέρας της πρακτικής τους άσκησης, προκειμένου να πάρουν πτυχίο Π.Ε. Επομένως, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι τεράστια επιβάρυνση για εναν φοιτητή να μετακομίσει από την πόλη των σπουδών του, να ενοικιάσει 6 μήνες κατοικία σε άλλη πόλη και έπειτα να επιστρέψει για την ολοκλήρωση των σπουδών του.

●    Στα νοσοκομεία υπάρχει ανάγκη για προσωπικό, ακόμα και για φοιτητές που κάνουν την άσκηση τους, αλλά όπως και στα πανεπιστήμια έτσι για την δημόσια υγεία, η υποχρηματοδότηση είναι διαχρονική και έχει τεράστιες συνέπειες και για φοιτητές και για εργαζόμενους (και συνολικά για τον κόσμο).

●    Επιπλέον ο «μισθός» που δίνεται στην πρακτική άσκηση, ενώ κατά την διάρκεια της εργαζόμαστε κανονικά, είναι 170€(!!!) Δεν τίθεται καν ερώτημα για το αν νοικιάζει κάποιος σπίτι με 170€, αλλά για το  αν καταφέρνει να επιβιώνει!

Οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολοι είναι οι όροι σπουδών σε αυτά τα τμήματα! 

ΩΣ ΕΔΩ όμως! Απαιτούμε να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση με σύγχρονους όρους!

Απαιτούμε: 

●    Να ανοίξουν όσες θέσεις χρειάζεται προκειμένου να κάνουν πρακτική άσκηση όλοι οι φοιτητές στο νοσοκομείο πρώτης επιλογής τους.

●    Να διαμορφωθούν τα κριτήρια μοριοδότησης με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες του εκάστοτε φοιτητή αλλά και των νοσοκομείων, για να μην έρθουν ξανά οι φοιτητές αντιμέτωποι με τέτοια κωλύματα.

Δεν θα προσαρμοστούμε, δεν θα κάνουμε άλλη υπομονή, δεν θα αφήσουμε τις σπουδές μας στον αέρα, προχωράμε σε:

●    Κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιπποκρατείου την Πέμπτη 3/11 στις 11:00.

●    Κινητοποίηση στη διοίκηση του Παπαγεωργίου …………..

Καλούμε: τα σωματεία των εργαζομένων στα παραπάνω νοσοκομεία, τους συλλόγους εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

aksiologisi.jpg
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες
«Τώρα είμαι εκπαιδευτικός που δουλεύω κοντά 20 χρόνια στην εκπαίδευση και δεν επιτρέπω καμία αξιολόγηση να αιωρείται στο κεφάλι μου σαν απειλή, ούτε...
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο Αγγλία
Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Βρετανίας - Απεργιακό κύμα αύριο στη χώρα
Απεργιακό κύμα την Τετάρτη 1/2 στη Βρετανία - Μεγαλειώδης αναμένεται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών
Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Βρετανίας - Απεργιακό κύμα αύριο στη χώρα