Thumbnail
Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ από γονείς παιδιών ΑμεΑ και εκπαιδευτικούς - Προχωρούν σε κλιμάκωση αγώνα με αφορμή τα προβλήματα στην ειδική αγωγή

«Το ΥΠΑΙΘ δηλώνει αναρμόδιο που 1000 παιδιά είναι έξω από ειδικά σχολεία», σημειώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, ο ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με αφορμή την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη για την Ειδική Αγωγή.

«Τις επόμενες ημέρες θα παρθεί πρωτοβουλία κινητοποίησης στο Περιστέρι για το πρόβλημα του ΕΝΕΕΓΥΛ, ενώ θα διοργανωθεί συνέντευξη τύπου για να αναδειχθούν ακόμα πιο ολοκληρωμένα και ολόπλευρα τα προβλήματα της ειδικής αγωγής. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι τρεις φορείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πάνω από τα μισά κτίρια των ειδικών σχολείων είναι ακατάλληλα έως και επικίνδυνα και το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει αναρμόδιο. Όπως και για τα 1.000 παιδιά μόνο στην Αττική που δεν έχουν περάσει ακόμα την πόρτα του σχολείου.

Χθες Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 17:00 οι φορείς μας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ειδικής αγωγής. 

Κατά τη διάρκεια της παράστασης έγινε συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κο Αλέξανδρο Κόπτση. Εμβρόντητη η αντιπροσωπεία άκουσε από τα χείλη της υφυπουργού το ότι πάνω από 1.000 μαθητές μόνο στην Αττική δεν πάνε στο σχολείο λόγω των προβλημάτων στη μεταφορά δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας γιατί με απόφασή τους έχει ανατεθεί η ευθύνη της μεταφοράς στις περιφέρειες. Όπως επίσης και ότι πάνω από τα μισά ειδικά σχολεία είναι από ακατάλληλα έως και επικίνδυνα πάλι δεν είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας αλλά του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Δηλαδή το ότι υπάρχουν σχολεία επικίνδυνα, όπως της ΕΛΕΠΑΠ χωρίς έξοδο κινδύνου και κοινόχρηστους χώρους ευρύχωρους για να μπορούν να κινηθούν παιδιά με αμαξίδια με κίνδυνο παιδιά και εκπαιδευτικοί να γίνουν παρανάλωμα σε μια πυρκαγιά ή να καταπλακωθούν σε ένα σεισμό δεν αφορά το Υπουργείο Παιδείας. Το ότι υπάρχουν σχολεία σε container, όπως το ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης και Σητείας,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά με αναπηρίες τον 21ο αιώνα, δεν είναι και αυτό ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. 

Ούτε για το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Περιστέρι είχαν κάτι να μας απαντήσουν, που δεν έχει χώρους να στεγάσει τους μαθητές του. Οι μισοί μαθητές δεν έχουν περάσει ακόμα την πόρτα του σχολείου και έχουν πάρει απόφαση να μεταφερθεί  σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο του 14ου γυμνασίου Περιστερίου, ενώ το ίδιο το Υπουργείου Παιδείας με δικές του υπηρεσίες έχει δεσμεύσει ένα καινούργιο σχολικό κτίριο που ήταν για τους μαθητές του Περιστερίου (στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα γραφεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής). Αλλά ακόμα και για αυτά που αναγνώριζε ότι είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να απαντήσει και να δεσμευτεί, ούτε για το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες με αποτέλεσμα να λιποθυμούν παιδιά με διαβήτη στις αυλές των σχολείων, με τις μητέρες τους να τους μετράνε το ζάχαρο από τα κάγκελα του σχολείου. Ακόμα αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα σταλεί προσωπικό στα ειδικά σχολεία που λόγω των ελλείψεων οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικό συνοδό για να πηγαίνει το παιδί τους στο σχολείο.

Μετά από όλα αυτά προκάλεσε η στάση του ΓΓ που ενώ δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα, εγκάλεσε την αντιπροσωπεία γιατί δεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τις πολλές προσλήψεις που έχουν γίνει στην ειδική αγωγή!!!

Τέλος, η Υφυπουργός δεσμεύτηκε τουλάχιστον ότι στα μέσα Οκτώβρη θα γίνει συνάντηση ξανά με την αντιπροσωπεία για να δώσει πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις και να συζητήσει πιο διεξοδικά τα προβλήματα της ειδικής αγωγής, ενώ δήλωσε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν κάποιες προσλήψεις χωρίς όμως να μιλήσει για ειδικότητες και αριθμό.

Οι φορείς δήλωσαν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες για καλύτερη οργάνωση του αγώνα καλώντας και άλλους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών μέσα από συνεδριάσεις ΔΣ και γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις συντονισμού και αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα της ειδικής αγωγής. 

Τις επόμενες ημέρες θα παρθεί πρωτοβουλία κινητοποίησης στο Περιστέρι για το πρόβλημα του ΕΝΕΕΓΥΛ, ενώ θα διοργανωθεί συνέντευξη τύπου για να αναδειχθούν ακόμα πιο ολοκληρωμένα και ολόπλευρα τα προβλήματα της ειδικής αγωγής. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kataigida.jpg
Καιρός: Άστατος την Παρασκευή 2/12 με βροχές και τοπικές καταιγίδες
Βροχές και τοπικές καταιγίδες αύριο τις πρωινές ώρες κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, με παροδικές νεφώσεις στην...
Καιρός: Άστατος την Παρασκευή 2/12 με βροχές και τοπικές καταιγίδες
floratos_emmanouil
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ομότιμος Καθηγητή Φυσικής Εμμανουήλ Φλωράτος
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον Εμμανουήλ Φλωράτο Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ομότιμος Καθηγητή Φυσικής Εμμανουήλ Φλωράτος
κιβωτός του κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου: Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση
Νέα κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που είχε κατηγορήσει στέλεχος της ΜΚΟ για σεξουαλική κακοποίηση
Κιβωτός του Κόσμου: Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση
bjcem
Εκδήλωση BJCEM: Ανάδειξη ερευνητικών εργασιών 50 συμμετεχόντων
Συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού BJCEM
Εκδήλωση BJCEM: Ανάδειξη ερευνητικών εργασιών 50 συμμετεχόντων