Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ από γονείς παιδιών ΑμεΑ και εκπαιδευτικούς - Προχωρούν σε κλιμάκωση αγώνα με αφορμή τα προβλήματα στην ειδική αγωγή

«Το ΥΠΑΙΘ δηλώνει αναρμόδιο που 1000 παιδιά είναι έξω από ειδικά σχολεία», σημειώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, ο ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με αφορμή την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη για την Ειδική Αγωγή.

«Τις επόμενες ημέρες θα παρθεί πρωτοβουλία κινητοποίησης στο Περιστέρι για το πρόβλημα του ΕΝΕΕΓΥΛ, ενώ θα διοργανωθεί συνέντευξη τύπου για να αναδειχθούν ακόμα πιο ολοκληρωμένα και ολόπλευρα τα προβλήματα της ειδικής αγωγής. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι τρεις φορείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πάνω από τα μισά κτίρια των ειδικών σχολείων είναι ακατάλληλα έως και επικίνδυνα και το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει αναρμόδιο. Όπως και για τα 1.000 παιδιά μόνο στην Αττική που δεν έχουν περάσει ακόμα την πόρτα του σχολείου.

Χθες Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 17:00 οι φορείς μας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ειδικής αγωγής.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης έγινε συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κο Αλέξανδρο Κόπτση. Εμβρόντητη η αντιπροσωπεία άκουσε από τα χείλη της υφυπουργού το ότι πάνω από 1.000 μαθητές μόνο στην Αττική δεν πάνε στο σχολείο λόγω των προβλημάτων στη μεταφορά δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας γιατί με απόφασή τους έχει ανατεθεί η ευθύνη της μεταφοράς στις περιφέρειες. Όπως επίσης και ότι πάνω από τα μισά ειδικά σχολεία είναι από ακατάλληλα έως και επικίνδυνα πάλι δεν είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας αλλά του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Δηλαδή το ότι υπάρχουν σχολεία επικίνδυνα, όπως της ΕΛΕΠΑΠ χωρίς έξοδο κινδύνου και κοινόχρηστους χώρους ευρύχωρους για να μπορούν να κινηθούν παιδιά με αμαξίδια με κίνδυνο παιδιά και εκπαιδευτικοί να γίνουν παρανάλωμα σε μια πυρκαγιά ή να καταπλακωθούν σε ένα σεισμό δεν αφορά το Υπουργείο Παιδείας. Το ότι υπάρχουν σχολεία σε container, όπως το ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης και Σητείας,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά με αναπηρίες τον 21ο αιώνα, δεν είναι και αυτό ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Ούτε για το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Περιστέρι είχαν κάτι να μας απαντήσουν, που δεν έχει χώρους να στεγάσει τους μαθητές του. Οι μισοί μαθητές δεν έχουν περάσει ακόμα την πόρτα του σχολείου και έχουν πάρει απόφαση να μεταφερθεί  σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο του 14ου γυμνασίου Περιστερίου, ενώ το ίδιο το Υπουργείου Παιδείας με δικές του υπηρεσίες έχει δεσμεύσει ένα καινούργιο σχολικό κτίριο που ήταν για τους μαθητές του Περιστερίου (στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα γραφεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής). Αλλά ακόμα και για αυτά που αναγνώριζε ότι είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να απαντήσει και να δεσμευτεί, ούτε για το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες με αποτέλεσμα να λιποθυμούν παιδιά με διαβήτη στις αυλές των σχολείων, με τις μητέρες τους να τους μετράνε το ζάχαρο από τα κάγκελα του σχολείου. Ακόμα αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα σταλεί προσωπικό στα ειδικά σχολεία που λόγω των ελλείψεων οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικό συνοδό για να πηγαίνει το παιδί τους στο σχολείο.

Μετά από όλα αυτά προκάλεσε η στάση του ΓΓ που ενώ δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα, εγκάλεσε την αντιπροσωπεία γιατί δεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τις πολλές προσλήψεις που έχουν γίνει στην ειδική αγωγή!!!

Τέλος, η Υφυπουργός δεσμεύτηκε τουλάχιστον ότι στα μέσα Οκτώβρη θα γίνει συνάντηση ξανά με την αντιπροσωπεία για να δώσει πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις και να συζητήσει πιο διεξοδικά τα προβλήματα της ειδικής αγωγής, ενώ δήλωσε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν κάποιες προσλήψεις χωρίς όμως να μιλήσει για ειδικότητες και αριθμό.

Οι φορείς δήλωσαν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες για καλύτερη οργάνωση του αγώνα καλώντας και άλλους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών μέσα από συνεδριάσεις ΔΣ και γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις συντονισμού και αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα της ειδικής αγωγής.

Τις επόμενες ημέρες θα παρθεί πρωτοβουλία κινητοποίησης στο Περιστέρι για το πρόβλημα του ΕΝΕΕΓΥΛ, ενώ θα διοργανωθεί συνέντευξη τύπου για να αναδειχθούν ακόμα πιο ολοκληρωμένα και ολόπλευρα τα προβλήματα της ειδικής αγωγής. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί