Alexandros Michailidis / SOOC
Άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και απόσυρση των κατηγοριών ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έχει συνταχθεί με τις δίκαιες διεκδικήσεις των σωματείων και των εργαζομένων της εταιρείας «Μαλαματίνα» απαιτεί την άμεση ανάκληση των 15 απολύσεων, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και την απόσυρση των κατασκευασμένων κατηγοριών σε βάρος τους.

Καλεί όλα τα εργατικά σωματεία να καταδικάσουν την αστυνομοκρατία και τις συλλήψεις, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της Μαλαματίνας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Εργοδοσία και αστυνομία με κλίμα τρομοκρατίας και  συλλήψεις προσπαθούν να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων στην εταιρία Μαλαματίνα

Άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και απόσυρση των κατηγοριών

Το Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και την προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού, καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας και τις συλλήψεις εκπροσώπων των εργαζομένων για να σπάσει η απεργία των εργαζομένων στην οινοποιία «Μαλαματίνα» που  προχώρησε για άλλη μια μέρα η διοίκηση της εταιρείας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το πρωί της Τετάρτης 17/8 το σωματείο εργατοϋπαλλήλων στη Μαλαματίνα, συνεχίζοντας τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τέταρτη εβδομάδα, με τη συνδρομή εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο στο Καλοχώρι ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Την ίδια μέρα από το πρωί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ βρέθηκαν στο έξω από το εργοστάσιο «Μαλαματίνα. Οι απεργοί με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και ότι κανένας απεργοσπάστης δεν θα περάσει την πύλη του εργοστασίου.  Παρέμεναν ενωμένοι σε απεργιακό κλοιό και φτιάχνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα περιφρούρησαν το εργοστάσιο χωρίς να προκληθεί η παραμικρή άσκηση βίας εκ μέρους τους και παρά το γεγονός ότι στελέχη της εργοδοσίας προκαλούσαν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επεισόδια. Ο διευθύνων σύμβουλος και στελέχη της επιχείρησης  μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών δεν κατάφεραν να  σπάσουν τον κλοιό για να εισέλθουν απεργοσπάστες.

Παρόλα αυτά η αστυνομία με εντολή της εισαγγελέα προχώρησε αρχικά στη σύλληψη του προέδρου του σωματείου Γ. Φραγγίδη και στη συνέχεια του Γ. Νιβορλή, προέδρου της Ένωσης εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και μέλους του ΔΣ της ΓΣΕΕ με την κατηγορία της παράνομης βίας. Μάλιστα κατά τη δεύτερη σύλληψη εκπρόσωποι της αστυνομίας δήλωσαν ξεκάθαρα μπροστά στους εργαζόμενους πως υπάρχει εντολή για συλλήψεις. Παρά τις συλλήψεις, η απεργιακή περιφρούρηση κράτησε την εταιρία Μαλαματίνα κλειστή, με τους διευθυντές και τους απεργοσπάστες να υποχωρούν και πάλι ηττημένοι. Οι εργαζόμενοι απάντησαν επίσης με μήνυση εναντίον του διευθύνοντα συμβούλου για άσκηση βίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η προσαγωγή του.

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έχει συνταχθεί με τις δίκαιες διεκδικήσεις των σωματείων και των εργαζομένων απαιτεί την άμεση ανάκληση των 15 απολύσεων, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και την απόσυρση των κατασκευασμένων κατηγοριών σε βάρος τους.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να καταδικάσουν την αστυνομοκρατία και τις συλλήψεις,  να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της Μαλαματίνας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ - Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                           Η Γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης                                 Ειρήνη Σωπιάδου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News