Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS
Η ΟΙΕΛΕ καλεί σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα νομιμότητας και κρατικής εποπτείας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να πλήττονται η ισονομία ανάμεσα στους μαθητές και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Η ΟΙΕΛΕ παρέδωσε σήμερα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα τη «Μαύρη Βίβλο του Big Quit στην ιδιωτική εκπαίδευση», καλώντας ταυτόχρονα σε ένα δημόσιο διάλογο, «προκειμένου να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα νομιμότητας και κρατικής εποπτείας στο χώρο και από τα οποία πλήττονται τόσο η ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές όσο και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών»

Στη «Μαύρη Βίβλο» περιλαμβάνονται:

  • Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2022 σε δείγμα περίπου 800 εκπαιδευτικών (το 10% περίπου των νόμιμα δηλωμένων εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία)
  • Η ποιοτική ανάλυση – σε τρία μέρη - των δεδομένων της έρευνας με την αναζήτηση των αιτιών της ογκούμενης δυσαρέσκειας και της τάσης φυγής που δείχνει η μεγάλη πλειονότητα των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η έρευνα ανέδειξε σοβαρότατα ζητήματα όπως:

  • Την έλλειψη ηθικών και οικονομικών κινήτρων
  • Την απουσία πρωτοβουλιών επιμόρφωσης και κατάρτισης
  • Τις σοβαρότατες παραβιάσεις της νομοθεσίας (κυρίως απλήρωτη και δια της ψυχολογικής βίας εργασία σε απογευματινές δράσεις, σε summer camps,  σε ημέρες και ώρες εκτός του διδακτικού ωραρίου)
  • Την αδιαφανή και χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια λειτουργία των σχολικών μονάδων (μη λειτουργία Συλλόγου Διδασκόντων, αναξιοκρατική επιλογή στελεχών των σχολείων)
  • Την εργασιακή εξόντωση μέσω της επιμήκυνσης της εργασίας (χωρίς αμοιβή) και της επέκτασης της τηλεργασίας εκτός εργασιακού ωραρίου, επομένως την βάναυση παραβίαση του δικαιώματος της ψηφιακής αποσύνδεσης

Όπως τονίζεται, «στόχος της ΟΙΕΛΕ είναι τα ιδιωτικά σχολεία να καταστούν ελκυστικοί χώροι εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και χώροι παροχής υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών υπηρεσιών όπου θα επικρατούν συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Δυστυχώς, το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς (Ν. 4713/2020) έχει επιδεινώσει ιδιαίτερα την κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου πλέον παρουσιάζονται ακραία φαινόμενα απόλυσης εκπαιδευτικών ακόμη και για τα πολιτικά τους φρονήματα. Η Ομοσπονδία σχεδιάζει την προσφυγή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι οι συνθήκες εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία πλέον απειλούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και παραβιάζουν ακόμη και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ελπίζουμε ο κώδωνας του κινδύνου που κρούουμε με την έκδοση της Μαύρης Βίβλου να ακουστεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας και να διενεργηθεί, επιτέλους, ένας ανοιχτός, δημοκρατικός διάλογος που θα αποβεί σε όφελος των σχολείων, των μαθητών και των εργαζόμενων».

Εδώ η Μαύρη Βίβλος του Big Quit στην ιδιωτική εκπαίδευση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χιο
Σε ένα παράλληλο σύμπαν
Το ερώτημα είναι αν έχουμε φτιάξει θεσμούς που να αντέχουν έναν χειμώνα, έστω κι αν πια χιονίζει λιγότερο
Σε ένα παράλληλο σύμπαν
Λογότυπο ΑΣΕΠ
Οι 13 διαγωνισμοί ΑΣΕΠ για 16.739 μόνιμες προσλήψεις - Πώς και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις στο δημόσιο
Το χρονοδιάγραμμα των 16.739 μόνιμων προσλήψεων του 2026 μέσω ΑΣΕΠ
Οι 13 διαγωνισμοί ΑΣΕΠ για 16.739 μόνιμες προσλήψεις - Πώς και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις στο δημόσιο