ΠΟΣΔΕΠ για ΑΠΘ: Καταδικάζει τις επιθέσεις «γνωστών-αγνώστων» - Να ελεγχθεί η αστυνομία για αναίτια χρήση αστυνομικής βίας
Να ελεγχθεί η αστυνομία για αναίτια χρήση αστυνομικής βίας κατά τα πρόσφατα επεισόδια, όπως και για τη χρήση χημικών στο προαύλιο πανεπιστημιακού κτηρίου και εν ώρα μαθημάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του πανεπιστημιακού χώρου, σημειώνεται

Τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις «γνωστών-αγνώστων» στο Βιολογικό του ΑΠΘ καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) καθώς «προσβάλλουν όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και αδικούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια».

Κατά την ανακοίνωση οι «παράνομες αυτές ενέργειες έχουν προκαλέσει συχνές επεμβάσεις και παρουσία της αστυνομίας, η οποία στη συνέχεια συνιστά, για μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας, εστία έντασης».

Σχετικά με την αστυνομική βία που έχει χρησιμοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ η ΠΟΣΔΕΠ ζητάει να «ελεγχθεί η αστυνομία για αναίτια χρήση αστυνομικής βίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ

«Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στο Βιολογικό του ΑΠΘ «γνωστών-αγνώστων», που διεκδικούν χώρο και καταστρέφουν συστηματικά τα έργα κατασκευής μιας νέας βιβλιοθήκης και αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, εντάσσονται στα περιστατικά βίας που διαχρονικά ασκούν παραβατικές ομάδες σε ορισμένα πανεπιστήμια, τα οποία ως εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών έχουμε επανειλημμένα καταδικάσει. 

Τέτοια απαράδεκτα και ανήκουστα για ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο περιστατικά, προσβάλλουν όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και αδικούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, που είναι κέντρα έρευνας και αριστείας, και επαινούνται για τις διακρίσεις τους, τη θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις και το επίπεδο των αποφοίτων τους. 

Οι βανδαλισμοί στις υποδομές και η τρομοκράτηση με επιθέσεις και προσωπικές απειλές κατά εκλεγμένων πανεπιστημιακών οργάνων, που εντοπίζονται ευτυχώς μόνο στο ΑΠΘ το τελευταίο διάστημα, αποτελούν ενέργειες που υποσκάπτουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου

Δηλώνουμε με έμφαση ότι ιδέες και πρακτικές επιβολής, όπως και οι φορείς τους, δεν έχουν θέση στα ιδρύματα, καθώς όχι μόνο είναι αντίθετα με την ακαδημαϊκή συμπεριφορά, αλλά και υπονομεύουν τον πανεπιστημιακό θεσμό και τη λειτουργία του. 

Παράλληλα, οι παράνομες αυτές ενέργειες έχουν προκαλέσει συχνές επεμβάσεις και παρουσία της αστυνομίας, η οποία στη συνέχεια συνιστά, για μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας, εστία έντασης. 

Ζητάμε να ελεγχθεί η αστυνομία για αναίτια χρήση αστυνομικής βίας κατά τα πρόσφατα επεισόδια, όπως και για τη χρήση χημικών στο προαύλιο πανεπιστημιακού κτηρίου και εν ώρα μαθημάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του πανεπιστημιακού χώρου, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των φοιτητριών/φοιτητών, του προσωπικού και των καθηγητών.

Διαπιστώνουμε επίσης με ανησυχία να επιδιώκεται μια τεχνητή όξυνση, με σενάρια σύγκρουσης και διαρροές κυβερνητικών αξιωματούχων στον τύπο, περιμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και το εφαρμοστικό διάταγμα για τις ΟΠΠΙ. Παραμένουμε στις πρόσφατες διατυπωμένες θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ για αποτελεσματική φύλαξη των ΑΕΙ και αναστολή στελέχωσης των ΟΠΠΙ. Καλούμε να αποφεύγονται δηλώσεις και διαρροές που υποδαυλίζουν και συντηρούν εντάσεις στο χώρο των πανεπιστημίων, και να υπερισχύσει η κοινή λογική έναντι των επικοινωνιακών εντυπώσεων. 

Καλούμε την Πολιτεία και τις Πανεπιστημιακές αρχές να διασφαλίσουν στους χώρους των ΑΕΙ την προστασία των ατομικών ελευθεριών, της δημόσιας τάξης και περιουσίας. 

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να επεξεργαστεί πρωτοβουλίες, που θα διασφαλίζουν τους όρους της ομαλής ακαδημαϊκής ζωής, θα προασπίζουν το αυτοδιοίκητο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στα ΑΕΙ και θα ενισχύουν το κύρος των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΙΕΠ προς σχολεία: Παράταση υποβολής των Σχεδίων Δράσης και της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης
Δεν λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ λόγω εργασιών αναβάθμισης του τείχους προστασίας της
ΙΕΠ προς σχολεία: Παράταση υποβολής των Σχεδίων Δράσης και της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης
ellinika_panepistimia
Για την εξαίρεση των ΑΕΙ - ΑΣΕΙ από την απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών  κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)
Για την εξαίρεση των ΑΕΙ - ΑΣΕΙ από την απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών  κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο
kapnisma_6.jpg
Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος: «Θεριακλήδες» πολλοί Ελληνες έφηβοι...
Ερευνα ΕΠΙΨΥ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο καπνικό προϊόν μεταξύ των εφήβων, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί σημαντικά...
Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος: «Θεριακλήδες» πολλοί Ελληνες έφηβοι...