Διαγράφηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ο Χ. Βαϊτσίδης
Υπερψηφίστηκε με κάλπη στη Γενική Συνέλευση η ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ για διαγραφή του Χ. Βαϊτσίδη

Τη διαγραφή του Χ. Βαϊτσίδη από μέλος της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για σοβαρές παραβιάσεις του καταστατικού αποφάσισε μέσω ψηφοφορίας η γενική δυνέλευση του σωματείου των εκπαιδευτικών.

Το σωματείο αναφέρει επίσης: «Απευθυνόμαστε προς τα όργανα των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και της ΕΔΟΘ και ζητάμε ο Χ. Βαϊτσίδης μετά την διαγραφή του από μέλος της ΕΛΜΕ με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του καταστατικού της ΕΛΜΕ, να καθαιρεθεί από τα όργανα στα οποία συμμετέχει και να αποκλειστεί από όλες τις διαδικασίες στις οποίες μέχρι σήμερα συμμετείχε».

Πιο αναλυτικά αναφέρεται:

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 4/5/2022 είχε ως μοναδικό θέμα την ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ για διαγραφή από μέλος της του Χ. Βαϊτσίδη. Συγκλήθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στις 19/4 για να κατατεθεί και συζητηθεί η πρόταση διαγραφής του Χρήστου Βαϊτσίδη (Χ.Β.),  για την εκπροσώπηση της ΕΛΜΕ στο Δίκτυο Άλφα, χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΔΣ και για αυταρχική και αντισυναδελφική συμπεριφορά προς τις εργαζόμενες του Δικτύου, ως πρόεδρός του, καθώς παραβίασε τις αρχές του καταστατικού που ορίζει ότι σκοποί της ΕΛΜΕ είναι:

α) η πνευματική, κοινωνική, υλική εξύψωση των μελών της, δ) η προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Δ.Υ. και όλων των εργαζομένων, ε) η προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δημοκρατικών θεσμών (άρθρο 2, α., δ., και ε.). Τις αρχές αυτές του καταστατικού βάναυσα και κατά επανάληψη καταπάτησε αποδεδειγμένα, συστηματικά και διαχρονικά.

Η Γ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ-Θ ξεκίνησε στις 3μμ στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και ήταν μαζικότατη.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ με βάση τα όσα ορίζει το καταστατικό μας (άρθρο 30, σημείο 5) ως πρόεδρος της ΓΣ ανακοίνωσε το θέμα της σύγκλισης της Γ.Σ. και διάβασε όλες τις καταστατικές υποχρεώσεις που υλοποίησε  το ΔΣ σχετικά με τη στάση του Χ.Β. πριν φτάσει στην Γ.Σ. στις 4/5 της ΕΛΜΕ, στην οποία και εισηγήθηκε την διαγραφή του Χ.Β. από μέλος της ΕΛΜΕ.

Συγκεκριμένα:

Το Δ.Σ. με ομόφωνες αποφάσεις του στις 22/2/2022 και στις 5/4/2022 κατήγγειλε την αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική στάση του Χ. Βαϊτσίδη, ο οποίος εξαπάτησε την ΕΛΜΕ και το Δίκτυο Άλφα, παραβίασε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και προσέβαλε την προσωπικότητά τους, ενώ προσπάθησε να πετάξει την ΕΛΜΕ από το Δίκτυο Άλφα.

Σε συνεδρίασή του το ΔΣ στις  5/4 συγκάλεσε με ομόφωνη απόφασή του Γ.Σ. της ΕΛΜΕ στις 13/4 με μοναδικό θέμα ο Χ. Βαϊτσίδης να δώσει εξηγήσεις για τη στάση και συμπεριφορά του. Σε αυτή τη ΓΣ δεν προσήλθε. Σε συνεδρίαση του ΔΣ που ακολούθησε στις 19/4 αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει πρόταση διαγραφής του στη ΓΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 4/5 και ορίστηκε 5νθήμερη προθεσμία μέχρι 28/4 για να καταθέσει εγγράφως την απολογία του. Του επιδόθηκαν οι αποφάσεις της ΕΛΜΕ μέσω κούριερ και με μέιλ.  Δεν απάντησε εγγράφως στις κατηγορίες της ΕΛΜΕ, όπως του ζητήθηκε.

Το Δ.Σ. έδωσε και άλλη δυνατότητα στον Χ.Β. να απολογηθεί με την παρουσία του στα μέλη του ΔΣ και όρισε ΔΣ με μοναδικό θέμα την απολογία του Χ.Β. στις 28/4, στην οποία και παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε προφορικά. Το ΔΣ μετά την απολογία του και μετά από τοποθετήσεις όλων των μελών του, παρουσία του Χ.Β. και άλλων μελών της παράταξής του, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι λόγοι για τους οποίους πρότεινε τη διαγραφή του συνεχίζουν να ισχύουν και αποφάσισε την πρότασή του να την εισηγηθεί στην έκτακτη ΓΣ της ΕΛΜΕ στις 4/5,  όπως ορίζει το καταστατικό (άρθρο 8).

Στη ΓΣ στις 4/5 ο πρόεδρος πρότεινε στο σώμα της ΓΣ τη διαδικασία που προβλέπεται να τηρηθεί στη ΓΣ και η οποία είχε συμφωνηθεί από όλα τα μέλη του ΔΣ σε σύντομη συνεδρίαση που έγινε πριν ξεκινήσει η ΓΣ: Να διαβαστεί από τον  πρόεδρο της ΕΛΜΕ η εισήγηση του ΔΣ με την ομόφωνη πρόταση διαγραφής του Χ.Β., να ακολουθήσει η απολογία του Χ.Β. σε ισότιμο χρόνο με αυτόν του ΔΣ, να γίνει τοποθέτηση από τις εργαζόμενες του Δικτύου Άλφα. Και στη συνέχεια από όσους ομιλητές το επιθυμούν. Προτάθηκε οι ομιλητές να μιλήσουν 5 λεπτά ο καθένας.

Στη συνέχεια να γίνει η ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση διαγραφής του Χ.Β, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Το σώμα ρωτήθηκε αν υπάρχει διαφορετική πρόταση να κατατεθεί και δεν κατατέθηκε καμία άλλη πρόταση από κανέναν συνάδελφο. Το σώμα ρωτήθηκε αν υπάρχει αντίρρηση στην πρόταση διαδικασίας της ΓΣ που κατατέθηκε από το ΔΣ και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ δήλωσε ότι επειδή δεν κατατέθηκε ούτε διαφορετική πρόταση, ούτε δηλώθηκε καμία αντίρρηση στην πρόταση σχετικά με τη διαδικασία που πρότεινε το ΔΣ, αυτή και θα ισχύσει και θα εφαρμοστεί στη ΓΣ. Η γραμματέας του ΔΣ της ΕΛΜΕ ορίστηκε να κρατήσει πρακτικά της Γ.Σ.

Ο πρόεδρος διάβασε την ομόφωνη πρόταση του ΔΣ και η τοποθέτησή του κράτησε 10 λεπτά. Μόλις τελείωσε, κάλεσε τον Χ.Β. να κάνει την απολογία του και του ζητήθηκε να μιλήσει όσο και το ΔΣ της ΕΛΜΕ με μια δυνατότητα άλλων 5 λεπτά ακόμη. Η τοποθέτηση του Χ.Β. κράτησε 30 λεπτά.

Ο πρόεδρος κάλεσε τις εργαζόμενες του Δικτύου Άλφα να τοποθετηθούν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής τους παρεμποδίστηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, σχόλια και απειλές από μέλη του ψηφοδελτίου της ΔΑΚΕ, μάλιστα ορισμένοι Διευθυντές σχολείων.

Όταν τελείωσαν οι τοποθετήσεις, ό πρόεδρος ζήτησε να δηλώσουν ποιοι συνάδελφοι θέλουν να τοποθετηθούν. Δήλωσαν 17 συνάδελφοι ότι θέλουν να μιλήσουν. Ο πρόεδρος πρότεινε να μιλήσουν 3 λεπτά ο κάθε ομιλητής. Στην πρόταση σχετικά με το χρόνο ομιλίας δεν εκφράστηκε καμία διαφορετική πρόταση, ούτε από όσους γράφτηκαν για να μιλήσουν, ούτε από κανέναν άλλο συνάδελφο.

Οι ομιλίες των συναδέλφων κράτησαν περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Με το τέλος των ομιλιών ο πρόεδρος συγκάλεσε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και όλα τα μέλη του δήλωσαν ότι εμμένουν στις αρχικές τους τοποθετήσεις για τη διαγραφή του Χ.Β. και αυτό έχει ήδη δηλωθεί με τις τοποθετήσεις τους στη ΓΣ. Αποφασίστηκε η σχετική πρόταση επαναβεβαίωσης της διαγραφής του Χ.Β. από μέλος της ΕΛΜΕ να ανακοινωθεί στο σώμα από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ και πρόεδρο της ΓΣ, καθώς και να ανακοινωθούν τα σχετικά άρθρα του καταστατικού τα οποία ορίζουν τη διαδικασία της διαγραφής (άρθρο 8), τον τρόπο που θα γίνει (άρθρο 30, σημείο 5) και τα μέλη που μπορούν να ψηφίσουν (άρθρο 7, σημεία 1 και 3). Τα άρθρα του καταστατικού σχετικά με το θέμα της ΓΣ ανακοινώθηκαν στο σώμα:

Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος του ΔΣ ανακοίνωσε στο σώμα ότι για την πρόταση διαγραφής θα τηρηθεί το άρθρο 8 του καταστατικού (η διαγραφή εγκρίνεται όταν ψηφίζεται από τα 3/4 των παρόντων μελών στη ΓΣ), το άρθρο 30 του καταστατικού (η ψηφοφορία διεξάγεται με κάλπη), το άρθρο 7 (ψηφίζουν μόνο τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της ΕΛΜΕ) και τα άρθρα 15 και 41 (την διαδικασία της ψηφοφορίας διεξάγει το ΔΣ). Στην ψηφοφορία οι συνάδελφοι θα γράφουν πάνω σε λευκά ψηφοδέλτια ΝΑΙ όσοι ψηφίζουν τη διαγραφή του Χ.Β. και ΟΧΙ όσοι δεν την ψηφίζουν, καθώς και λευκό όσοι θέλουν. Τα ψηφοδέλτια θα τα παίρνουν από το ΔΣ όταν θα ψηφίζουν. Διευκρίνισε ότι η  πιστή τήρηση της διαδικασίας διασφαλίζει την εγκυρότητα της απόφασης που έχει ληφθεί.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ κατάφερε να τηρήσει τις διαδικασίες έτσι όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό και να ολοκληρωθεί η μυστική ψηφοφορία, παρόλο που υπήρχαν συνεχείς αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές ενέργειες από πλευράς του υπό διαγραφή μέλους και άλλων μελών της παράταξης του. Ακόμη, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης και απειλούσαν να μπουν στο σχολείο. Μόνο χάρη στην παρέμβαση πολλών μελών της ΕΛΜΕ αποτράπηκε η εισβολή τους στο σχολείο, που αποδεικνύει ότι μόνο η  μαζική συμμετοχή των εργαζομένων εξασφαλίζει στα σωματεία την ανεξαρτησία από το κράτος άλλα και τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 5.45 μ.μ. και κράτησε μέχρι τις 8.15 μ.μ. και σταμάτησε η διαδικασία όταν πλέον δεν υπήρχε κανένας άλλος συνάδελφος που επιθυμούσε να ψηφίσει.  Συμμετείχαν 111 συνάδελφοι και υπέρ της διαγραφής ψήφισαν οι 90 και κατά οι 21. Όλοι τους οικονομικά τακτοποιημένοι, όπως προβλέπει το καταστατικό (άρθρο 8) και τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στους καταλόγους της ΕΛΜΕ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών που ανήκουν στη δύναμη της ΕΛΜΕ με βάση τους οποίους το ΔΣ διεξήγαγε την μυστική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα καταγράφηκε από τα μέλη του ΔΣ στην καταμέτρηση των ψήφων.  Η διαγραφή του Χ. Βαϊτσίδη  συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό των 3/4  των παρόντων και άρα από τις 4/5/2022 έχει διαγραφεί από την ΕΛΜΕ και δεν είναι μέλος της για ένα χρόνο και με βάση το καταστατικό (άρθρο 9) για να επανέλθει στην ΕΛΜΕ μετά την πάροδο του χρόνου διαγραφής του, απαιτείται με αίτησή του να ζητήσει από τη ΓΣ την επανεγγραφή του στην ΕΛΜΕ. Συντάχθηκε πρακτικό της ψηφοφορίας και υπογράφτηκε από όλα τα μέλη του ΔΣ (εκτός από ένα μέλος του ΔΣ που βρίσκονταν στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχθηκε από το Βαϊτσίδη). Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως καταγράφτηκε από το ΔΣ της ΕΛΜΕ στο τέλος της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας, καταγράφτηκε στο βιβλίο πράξεων των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΛΜΕ. Τα πρακτικά της Γ.Σ. υπογράφτηκαν από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ και πρόεδρο της Γ.Σ., όπως ορίζει το καταστατικό (άρθρο 30, σημείο 5)

Απευθυνόμαστε προς τα όργανα των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και της ΕΔΟΘ και ζητάμε ο Χ. Βαϊτσίδης μετά την διαγραφή του από μέλος της ΕΛΜΕ με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του καταστατικού της ΕΛΜΕ, να καθαιρεθεί από τα όργανα στα οποία συμμετέχει και να αποκλειστεί από όλες τις διαδικασίες στις οποίες μέχρι σήμερα συμμετείχε. Ο Χ.Β. δεν μπορεί να συμμετέχει ούτε σε όργανα, ούτε σε διαδικασίες των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΔΟΘ), όπου συμμετείχε πριν τη διαγραφή του. Απώλεσε  την ιδιότητα του μέλους του πρωτοβάθμιου σωματείου από το οποίο εκλεγόταν και το οποίο εκπροσωπούσε στις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις και χωρίς αυτήν την ιδιότητα δεν μπορεί να συμμετέχει ως μέλος σε καμία από αυτές.  Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος του ενός χρόνου από τη διαγραφή του και εφόσον γίνει η επανεγγραφή του στην ΕΛΜΕ, με απόφαση ΓΣ και μετά από αίτησή του, όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΛΜΕ μας, ή για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, το ΔΣ θα σας ενημερώσει.

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4