εξετάσεις, βιβλίο, ανάγνωση
Τι ζητάει από το υπουργείο - Ανέφικτη η κάλυψη μιας απέραντης διδακτέας ύλης - Άνθιση της παραπαιδείας και ανισότητα με την Τράπεζα Θεμάτων

Έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας να περιορίσει την εξεταστέα ύλη, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη κατάσταση που βίωσαν και, εν πολλοίς, βιώνουν οι μαθητές και να αποσύρει την Τράπεζα θεμάτων ζητάει το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις συνεχείς εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης των Α΄ και Β΄ τάξεων του Λυκείο.

Η τηλεκπαίδευση απέτυχε – Μαθησιακά κενά από την έναρξη της χρονιάς

«Τα δύο τελευταία σχολικά έτη η ολέθρια πανδημία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη της διδασκαλίας στα σχολεία όλης της χώρας.  Η τηλεκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι στην αρχή, τουλάχιστον, υπήρξε «αναγκαίο κακό», είναι φανερό ότι απέτυχε. Η δια ζώσης διδασκαλία και ο ρόλος του εκπαιδευτικού, όπως αποδείχτηκε, είναι προϋποθέσεις αναντικατάστατες για την ουσιαστική θεμελίωση της γνώσης.  Ήταν, επομένως, αναπόφευκτο οι μαθήτριες και οι μαθητές μας να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με μαθησιακά κενά τα οποία θα έπρεπε να καλυφθούν.  Στις δυσμενείς αυτές συνθήκες, που δημιούργησε η πανδημία, πρέπει να συνυπολογισθεί το χρόνιο πρόβλημα της απώλειας διδακτικών ωρών εξαιτίας της έλλειψης του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού» αποσαφηνίζεται στην ανακοίνωση. 

Ανέφικτη η κάλυψη μιας απέραντης διδακτέας ύλης

Οι Φιλόλογοι μέσω του ΔΣ της Ένωσής τους τονίζουν ότι η κάλυψη της απέραντης διδακτέας ύλης δεν είναι μόνον πρακτικά ανέφικτη, αλλά προσκρούει στη θεμελιώδη αρχή της Διδακτικής, την αφομοίωση.

Περιθωριοποιούνται τα μη εξεταζόμενα μαθήματα

Παράλληλα επισημαίνει ότι προκειμένου να «καλυφθεί η εξεταστέα ύλη, περιθωριοποιούνται τα μη εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να «δανειστούν» ώρες από τα δευτερεύοντα, κατά την κρίση των υπευθύνων, γνωστικά αντικείμενα.  Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά την ουσιαστική κατάργηση της γενικής παιδείας».

Το υπουργείο ωθεί τους εκπαιδευτικούς να αυτοκαταργηθούν ως παιδαγωγοί

Όσον αφορά στην κάλυψη της ύλης η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων θεωρεί ότι «είναι απαράδεκτο να θεωρούνται προσωπικά υπεύθυνοι οι εκπαιδευτικοί για την ολοκλήρωση την ύλης, όταν καλούνται απλώς να διεκπεραιώσουν, μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, τη διδασκαλία,  χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών τους αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε γνωστικού αντικειμένου.  Με λίγα λόγια, για να προσαρμοστούν στις επιταγές του Υπουργείου, θα πρέπει να αυτοκαταργηθούν ως επιστήμονες και ως παιδαγωγοί».

Άνθιση της παραπαιδείας και ανισότητα με την Τράπεζα Θεμάτων

«Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη με τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων για την Α΄ και Β΄ Λυκείου, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.  Η άνθιση της παραπαιδείας, η ανισότητα μεταξύ των μαθητών, η τυποποίηση της διδασκαλίας, η περιθωριοποίηση του εκπαιδευτικού είναι ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της Τράπεζας Θεμάτων.  Στο σημείο αυτό θέλουμε απερίφραστα να δηλώσουμε ότι θεωρούμε τον εκπαιδευτικό ως τον κατεξοχήν υπεύθυνο για τη διατύπωση των θεμάτων, αφού αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες και το επίπεδο των μαθητών του» τονίζουν.

Τέλος η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων καλεί τέλος το Υπουργείο Παιδείας «να περιορίσει την εξεταστέα ύλη, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη κατάσταση που βίωσαν και, εν πολλοίς, βιώνουν οι μαθητές μας και να αποσύρει την Τράπεζα Θεμάτων, επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς να ολοκληρώσουν οι ίδιοι τη διδακτική διαδικασία, της οποίας σημαντικό μέρος είναι η αξιολόγηση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοι 1.jpg
Αθέμιτες και επικίνδυνες ενέργειες από τη Διεύθυνση Π.Ε Αν. Αττικής
Με ευθύνη της Δ/νσης Π.Ε. Αν. Αττικής και Συμβούλων Εκπαίδευσης, αθέμιτη, και επικίνδυνη παρότρυνση προς εκπαιδευτικούς που καταστρατηγεί το δικαίωμα...
Αθέμιτες και επικίνδυνες ενέργειες από τη Διεύθυνση Π.Ε Αν. Αττικής
Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η εκπαιδευτικός Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
Η αδόκητη απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια των σχολείων μας και στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, καθώς η Μαρούσα είχε πολλά...
Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η εκπαιδευτικός Μαρία (Μαρούσα) Μπένη