Thumbnail
Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η διανομή των δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων του επόμενου εξαμήνου προμηνύουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» με ανακοίνωσή τους ενώ προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργησή τους.

Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων! Η διανομή των συγγραμμάτων του επόμενου εξαμήνου τινάζεται στον αέρα, επειδή το υπουργείο Παιδείας και οι μεγαλοεκδότες παζαρεύουν το κόστος και τα κέρδη τους από τη χορήγηση ηλεκτρονικών συγγραμμάτων. Όσο δεν τα βρίσκουν, απειλούν να διακόψουν τη διανομή οποιουδήποτε συγγράμματος! Η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων δεν πρόκειται να περάσει!».

Μάλιστα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» ασκούν κριτική για την κατάσταση που επικρατούσε και πριν αυτή την εξέλιξη που μεθοδεύεται καθώς καταγγέλλουν ότι την «περίοδο της καραντίνας τα περισσότερα συγγράμματα δεν έφτασαν ποτέ» ενώ η παράδοσή τους «ακόμα και τώρα γίνεται λίγο πριν την εξεταστική». Μάλιστα επισημαίνουν ότι πολλά από τα συγγράμματα «είναι άσχετα με το μάθημα που δίνουν οι φοιτητές ή δεν επαρκούν».

Η αντικατάσταση των συγγραμμάτων από pdf δεν είναι «ψηφιακός μετασχηματισμός»

«Αν την κυβέρνηση τη νοιάζει όντως ο "ψηφιακός μετασχηματισμός", να πάρει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό όλων των εργαστηρίων, να επιβάλει τη δωρεάν διάθεση σημειώσεων και βοηθητικού υλικού στο e-class, να ικανοποιήσει το αίτημα των φοιτητών για ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και επιστημονικά περιοδικά, και όχι να μεθοδεύει την αντικατάσταση των έντυπων συγγραμμάτων με ένα pdf! Η μόνη που χειροκροτεί μια τέτοια εξέλιξη είναι η παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που βλέπει ακόμη μία πρότασή της, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, να γίνεται πράξη!» τονίζει η ανακοίνωση.

«Οι φοιτητές/τριες δεν γίνεται να πληρώνουμε τα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης και των εκδοτικών οίκων στους οποίους ανατίθεται η ευθύνη παράδοσης των συγγραμμάτων και για άλλη μία φορά απειλούν ότι θα διακόψουν τη διάθεσή τους!», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στην ανακοίνωσή τους.

Τέλος οι φοιτητές διεκδικούν:

«- Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα να εκτυπώνονται, να διακινούνται και να κατοχυρώνονται (ως προς τα πνευματικά δικαιώματα) από εκτυπωτικά - εκδοτικά κέντρα των πανεπιστημίων. Κέντρα με ακαδημαϊκό έλεγχο και με στόχο ποιοτικές και επιστημονικά άρτιες εκδόσεις, στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της μόρφωσης και όχι για εμπορική κερδοφορία.

- Να κατοχυρωθεί η δυνατότητα προμήθειας παραπάνω του 1 συγγράμματος σε όποιο μάθημα αυτό είναι αναγκαίο.

- Δωρεάν διάθεση συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού και σημειώσεων στο e-class. Δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και επιστημονικά περιοδικά.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο φόντο το Athens Alitheia Forum
Αντιδράσεις για τη συμμετοχή σχολείων και μαθητών στο ΝεοΔημοκρατικό Athens Alitheia Forum
Η συμμετοχή δημόσιων σχολείων και μαθητών είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που αντιλαμβάνεται τα σχολεία και τους μαθητές ως χώρους...
Αντιδράσεις για τη συμμετοχή σχολείων και μαθητών στο ΝεοΔημοκρατικό Athens Alitheia Forum
ΚΕΔΑΣΥ
ΠΟΣΥΠ: Δεκτό το αίτημα χορήγησης υπερωριών στους υπαλλήλους των ΚΕΔΑΣΥ
«Μία ακόμη επιτυχία της ΠΟΣΥΠ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την τη χορήγηση υπερωριών και στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΚΕΔΑΣΥ
ΠΟΣΥΠ: Δεκτό το αίτημα χορήγησης υπερωριών στους υπαλλήλους των ΚΕΔΑΣΥ