«Ο Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης συντάσσεται και συνυπογράφει μαζί με Κλαδικά και Επιχειρησιακά Σωματεία του Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα που εκτιμούν ότι καθοριστικό ζήτημα για όλο το εργατικό κίνημα είναι η ανατροπή / κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21) που αποτελεί τομή στο βάθεμα της αντεργατικής λαίλαπας και που βάζει στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες, τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων»

Σε απειθαρχία και πανεργατικό αγώνα για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη καλεί ο Ζ' ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης «ο Φίλιππος».

Ο Σύλλογος συνυπογράφει κάλεσμα με άλλα σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους. Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες. Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (4808/21)

Το Δ.Σ. του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης συντάσσεται και συνυπογράφει μαζί με Κλαδικά και Επιχειρησιακά Σωματεία του Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα που εκτιμούν ότι καθοριστικό ζήτημα για όλο το εργατικό κίνημα είναι η ανατροπή / κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21) που αποτελεί τομή στο βάθεμα της αντεργατικής λαίλαπας και που βάζει στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες, τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.

Απέναντι σ’ αυτό, το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό από τη βάση, από τα πρωτοβάθμια σωματεία με στόχο την ανατροπή του ν. Χατζηδάκη. Πρέπει να οργανώσει την ανάπτυξη πανεργατικού αγώνα για ζωή με δικαιώματα στην Εργασία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, το Περιβάλλον και γενικότερα για κάθε κοινωνική ανάγκη στην οποία επιτίθεται ο καπιταλισμός και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο.

Δεν αποδεχόμαστε ως τετελεσμένο γεγονός την ψήφιση του νόμου (Ιούνης 2021). Χρειάζεται πανεργατική συσπείρωση και αγώνας με στόχο την ανατροπή του. Μαχητικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με «προσαρμογή» στο νόμο δεν μπορεί να υπάρχει.

Με το νόμο 4808/21, μέσα από μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, το κράτος και η εργοδοσία θέλουν να ελέγξουν και να καθυποτάξουν τα σωματεία, να εξανδραποδίσουν κάθε εργατική αντίσταση.

- Τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, πρακτικά γενικών συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες για την εσωτερική ζωή του σωματείου. Δίνεται έτσι εύκολη πρόσβαση στους εργοδότες και το κράτος να αποκτήσουν τον έλεγχο και την εποπτεία των σωματείων. Αν τα σωματεία δεν αποδεχτούν να φακελωθούν, δεν θα έχουν δυνατότητα εκπροσώπησης των συναδέλφων σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη Σ.Σ.Ε, για νόμιμη κήρυξη απεργίας κ.ά.

- Ο νόμος Χατζηδάκη καθιερώνει την ηλεκτρονική ψήφο σε αρχαιρεσίες και την ηλεκτρονική συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις. Καταστρατηγείται έτσι η εσωτερική δημοκρατία στα σωματεία.

- Ο νόμος εμποδίζει την παρουσία / παρέμβαση του σωματείου στον εργασιακό χώρο, απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, καταργεί το απεργιακό δικαίωμα σε κρίσιμους κλάδους με την πρόβλεψη προσωπικού λειτουργίας (ως το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας).

Τα εργατικά σωματεία δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις ρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την ανυπακοή και την απειθαρχία… να οργανώσουμε την αντίσταση και τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Κόντρα σε όσα εργασιακά δικαιώματα ο νόμος 4808/21 κατεδαφίζει, προβάλουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων των σωματείων:

– Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.

– Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.

– Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

– Όχι στη μετατροπή των εργαζομένων σε «συνεργάτες» (καθεστώς freelancer), καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

– Όχι στη μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

– Όχι στην εντατικοποίηση. Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς… ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

– Αυξήσεις στους μισθούς και τις αποδοχές – Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης (και της προηγούμενης κυβέρνησης) για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

– Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο.

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.

Κόντρα σε όσα συνδικαλιστικά δικαιώματα ο νόμος 4808/21 κατεδαφίζει, τα σωματεία φτιάχνουν το δική τους συσπείρωση πάλης.

- Προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του νόμου Χατζηδάκη. Όλη η εξουσία στις δια ζώσης γενικές συνελεύσεις. Ούτε τηλε-συνελεύσεις, ούτε τηλε-εκλογές. Δεν συμμετέχουμε στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

- Αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» – συντονισμός των αγωνιζόμενων σωματείων.

Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να υπερασπιστούμε τα σωματεία μας

Παρατεταμένος αγώνας με όλες τις μορφές (διαδηλώσεις, απεργίες,….) για να καταργηθεί το αντεργατικό – αντι-συνδικαλιστικό «έκτρωμα» (ν. Χατζηδάκη)
Κλαδικά & Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα

•    Ζ’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης
•    Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
•    Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
•    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κώστας Σωτηρίου» (Ανατολική Αττική)
•    Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public
•    Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος
•    Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. – Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.
•    ΣΕΦΚ- ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
•    Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
•    Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας
•    Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΕΒΕ "Αλ. Φλέμιγκ"
•    ΣΕΠΕ ΗΡΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
•    ΣΕΠΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ